Ειδήσεις

Στο παρά πέντε η λύση για τον κορεσμένο ΧΥΤΥ στα Χανιά

Λύση στο παρά πέντε για τον κορεσμό του υφιστάμενου χώρου υγειονομικής ταφής των υπολειμμάτων στην Κορακιά Ακρωτηρίου, δίνεται με την χρηματοδότηση της δημιουργίας νέου ΧΥΤΥ για τα Χανιά μέσω της ένταξης του στο ΕΣΠΑ την οποία ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψη του στην Κρήτη.

Ο νέος ΧΥΤΥ που θα καλύψει τις ανάγκες του νομού για τα επόμενα είκοσι χρόνια, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε περίπου δύο χρόνια, ωστόσο θα απαιτηθούν προηγουμένως μικρότερες παρεμβάσεις για να απομακρυνθεί ο κίνδυνος ανεξέλεγκτων διαστάσεων στο πρόβλημα της διάθεσης των υπολειμμάτων.

Με τον υφιστάμενο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων δίπλα στο εργοστάσιο της ΔΕΔΙΣΑ στην Κορακιά να έχει κορεστεί εδώ και καιρό ,τα Χανιά τα βρίσκονταν αντιμέτωπα με ένα νέο εφιάλτη και η ανάγκη άμεσης εξεύρεσης χρηματοδότησης για τη δημιουργία νέου, ήταν επιτακτική. Συνολικά 9,1 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν μέσω ΕΣΠΑ για το νέο χώρο ταφής των υπολειμμάτων των επεξεργασμένων απορριμμάτων.

 «Είναι ένα έργο, για το οποίο ως Δήμαρχος αλλά και ως ο μέχρι πρόσφατα Πρόεδρος της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α., μαζί με τον νυν Διευθύνοντα Σύμβουλο και τους συνεργάτες μας, αγωνιστήκαμε στα τρία χρόνια της θητείας μας, ώστε να βρει χρηματοδότηση για να μπορέσει να κατασκευαστεί, ως το πιο επείγον θέμα, που ζητούσε επίλυση στο Νομό Χανίων, για να μην ζήσουμε ξανά δυσάρεστες καταστάσεις του παρελθόντος» τόνισε χθες στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας.

Για τις απαιτούμενες απαλλοτριώσεις έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση. Στις 21 Αυγούστου υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη η εντολή πληρωμής 417.155 ευρώ για το έργο των απαλλοτριώσεων κι έτσι η δημοτική αρχή των Χανίων και η διοίκηση της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων είναι σε θέση να δρομολογήσουν χωρίς προβλήματα τις διαδικασίες προκήρυξης του έργου κατασκευής του νέου ΧΥΤΥ.

«Μετά την ολοκλήρωση του στα Χανιά θα έχουμε επιλύσει και το τελευταίο σημαντικό και επείγον έργο υποδομής στο θέμα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων» υπογράμμισε ο κ. Βάμβουκας προσθέτοντας ότι «ο δήμος Χανίων και οι Οργανισμοί του θα εξακολουθήσουν να εργάζονται με αμείωτους ρυθμούς στα ζητήματα ορθής διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων, με στόχο να βρισκόμαστε στα επίπεδα των πιο προωθημένων Δήμων της Ευρώπης σε θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης».

Προς το παρόν και μέχρι την ολοκλήρωση των μικρότερων παρεμβάσεων που θα προηγηθούν της δημιουργίας του νέου ΧΥΤΥ η διοίκηση της ΔΕΔΙΣΑ επισημαίνει τη σημασία της ανακύκλωσης προκειμένου ο όγκος των απορριμμάτων να μειώνεται και να μην υπάρξουν επιπτώσεις λόγω του κορεσμού του κυττάρου υγειονομικής ταφής.

Σχόλια