default-image

Τέλος η στάθμευση στα πάρκινγκ των ενετικών τειχών!

Κρήτη
Τέλος η στάθμευση στα πάρκινγκ των ενετικών τειχών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απαγορεύεται πλέον και με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου… η στάθμευση στα ήδη κλειστά πάρκινγκ της ΔΕΠΤΑΗ που βρίσκονται στα ενετικά τείχη του Ηρακλείου.

Κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου έλαβε απόφαση για την έγκριση μέτρων απαγόρευσης στάθμευσης στην τάφρο και περιμετρικά των ενετικών τειχών και  φυσικά στην τοποθέτηση πινακίδων ΚΟΚ που θα ενημερώνουν τους οδηγούς! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν κάποιος παρανομήσει… θα τιμωρείται!

Με ποιο τρόπο δεν είναι ακόμη γνωστό αν και πλέον υπάρχει η υποψία για πρόστιμα και κλήσεις είτε από την Τροχαία είτε από τη Δημοτική Αστυνομία! Βεβαίως μέχρι σήμερα αρκετοί οδηγοί στο Ηράκλειο στάθμευαν ανενόχλητοι στα πάρκινγκ της ΔΕΠΤΑΗ τα οποία είχαν κλείσει με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού που απαγόρευε τη χρήση των τειχών.

Η απόφαση της απαγόρευσης στάθμευσης στα ενετικά τείχη του Ηρακλείου ελήφθη με συνοπτικές διαδικασίες, την αρνητική ψήφο της παράταξης Άμεση Δημοκρατία και την παρατήρηση των Ενεργών Πολιτών ότι το θέμα θα έρθει να συζητηθεί συνολικά.

Ωστόσο στην απάντησή του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστσάκης ανέφερε ότι δε γίνεται τώρα πλέον να μην εκπληρωθεί η υποχρέωση να προχωρήσει στην απαγόρευση της στάθμευσης στα ενετικά τείχη, ότι δεν υπάρχει κανένα νομικό περιθώριο να μην το κάνει αυτό ο δήμος Ηρακλείου και πολύ σύντομα θα έρθει το θέμα τόσο για τα μίνι μπας όσο και για τους εναλλακτικούς χώρους στάθμευσης ενώ διευκρίνισε ότι η εκτός ημερησίας εισήγηση βάσει της οποίας ελήφθη απόφαση προβλέπει τοποθέτηση πινακίδων ΚΟΚ απαγόρευσης εισόδου στο μνημείο.  

Αυτή η αναφορά έγινε από τον κ. Αναστασάκη ως απάντηση στις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων των Ενεργών Πολιτών Αρ. Αθανασάκη και Μ. Καλουδιώτη για τα παραβιασμένα λουκέτα και τις μπάρες απαγόρευσης που ανοιγοκλείνουν στα πάρκινγκ στο Κομμένο Μπεντένι και τη Βίγλα.

Ο κ. Αναστασάκης δήλωσε ότι δεν ήξερε για τα σπασμένα λουκέτα για να λάβει την απάντηση ότι το έχει γράψει ήδη δύο φορές η εφημερίδα και εν προκειμένω η Νέα Κρήτη.

Η συζήτηση για τα ενετικά τείχη προκάλεσε και μικροένταση όταν η δημοτική σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Μ. Κοκοσάλη ούσα αρχαιολόγος τοποθετούμενη είπε ότι δε νοείται χρήση και διάσωση του μνημείου χωρίς τη συμμετοχή του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο κ. Αναστασάκης ωστόσο σε κάθε ευκαιρία επαναλάμβανε το κενό στη διαχείριση που δημιουργεί η μη παραχώρηση των τειχών από το Υπουργείο στο Δήμο όπως ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια ενώ αναφέρθηκε εκτενώς και στην παραλαβή της επικαιροποιημένης μελέτης για τη συντήρηση του ευθύγραμμου τμήματος και ορεκιόνε του τείχους της Δουκός Μποφόρ.

«Είναι έμπρακτη απόδειξη ότι νοιαζόμαστε. Δεν υπάρχει κανένας άλλος φορέας να τα διαχειριστεί όπως ο Δήμος Ηρακλείου» είπε ο κ. Αναστασάκης για να του υπενθυμίσει ο Νίκος Γιαλιτάκης από την παράταξη Ηράκλειο Ανοιχτοί Ορίζοντες ότι η ως τώρα συντήρηση των τειχών οφείλεται στην τιτάνια προσπάθεια από το 2002 και στα 12 χρόνια Κουράκη ενώ πρόσθεσε ότι η χθεσινή ημέρα είναι ιστορική γιατί παρελήφθη η επικαιροποιημένη μελέτη της Δουκός Μποφόρ υπενθυμίζοντας ότι το 2010 είχε παραλάβει την οριστική μελέτη η τότε δημοτική αρχή κάτι που παραδέχτηκε και ο Αναστασάκης.  

Είχε αποσυρθεί

Το θέμα της απαγόρευσης στάθμευσης στην τάφρο περιμετρικά των Ενετικών Τειχών του ηρακλείου είχε έρθει προς συζήτηση και τον περασμένο Ιανουάριο στο Δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου όμως υπό τις αντεγκλήσεις της Αντιπολίτευσης και του αιτήματος να υπάρξει συνολική αντιμετώπιση της χρήσης των τειχών, του κυκλοφοριακού και του μίνι μπας και παράλληλα την εξεύρεση εναλλακτικών χώρων στάθμευσης είχε οδηγήσει τη συμπολίτευση στην απόσυρση του θέματος επιφυλασσόμενη να φέρει ολοκληρωμένη εισήγηση προς συζήτηση.

Η εισήγηση αυτή δεν ήρθε μέχρι χθες οπότε και επανήλθε η εισήγηση η παλιά που είχε αποσυρθεί. Αυτή τη φορά ήρθε με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος γεγονός που ως φαίνεται είχε να κάνει με νομικά «μπερδέματα» που αντιμετωπίζει πλέον ο Δήμος Ηρακλείου και υπάλληλοι από το Υπουργείο Πολιτισμού για τη μη εφαρμογή της απόφαση του καλοκαιριού του 2016.

Μάλιστα υπήρχε και παλαιότερη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Βεβαίως η τοποθέτηση των απαγορευτικών πινακίδων εύκολα οδηγεί σε συνειρμούς ότι πλέον θα δίνεται η δυνατότητα είτε στην Τροχαία είτε στη Δημοτική Αστυνομία για να επιβάλει πρόστιμα και κλήσεις για παράνομη στάθμευση.

Που θα απαγορευτεί η στάθμευση;

Η εισήγηση που είχε αποσυρθεί τον περασμένο Ιανουάριο και η οποία βασιζόταν σε απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής προέβλεπε την απαγόρευση στάθμευσης

* Στο ισόπεδο τμήμα μεταξύ των προμαχώνων Βιτούρι και Ιησού.

* Στην τάφρο κατά μήκος του ευθύγραμμου τμήματος μεταξύ των προμαχώνων Βιτούρι και Ιησού.

* Εσωτερικά των ενετικών τειχών επί της λ. Πλαστήρα (κάτω από τον Προμαχώνα Μαρτινέγκο).

* Στο διαμορφωμένο χώρο βορείως της Πύλης Παντοκράτορα, επί της οδού Αρχ. Μακαρίου.

* Ανατολικά του Προμαχώνα Αγ. Ανδρέα, νότια των κτηρίων της ΚΣΟΣ, επί της οδού Αρχ. Μακαρίου.

* Στο χώρο της τάφρου ανατολικά της λ. Ικάρου (Κυλινδρόμυλοι Καστρινάκη).

* Στο χώρο της τάφρου μεταξύ των προμαχώνων Μαρτινέγκο και Βηθλεέμ.

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Συμβουλάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News