Ειδήσεις

Πολυτεχνείο: Ανάσα σε εκατοντάδες «άστεγους» φοιτητές -video

Ανάσα σε διακόσιους σαράντα φοιτητές και τις οικογένειες τους θα δώσουν οι νέες φοιτητικές εστίες του Πολυτεχνείου Κρήτης την ώρα που μεγάλος αριθμός νεοεισαχθέντων αδυνατεί να αρχίσει τις σπουδές του λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανέγερση εκατό ογδόντα επιπλέον διαμερισμάτων συνολικού προϋπολογισμού 9 εκατομμυρίων ευρώ αποτελεί το πρώτο βήμα για την μερική αντιμετώπιση ενός οξυμένου για τα Χανιά προβλήματος.

Η υπάρχουσα εστία εξυπηρετεί μόλις 79 φοιτητές τη στιγμή που κάθε χρόνο οι δικαιούχοι λόγω οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, φθάνουν τους τριακόσιους. Ήδη είναι σε εξέλιξη οι εργασίες για τη δεύτερη φοιτητική εστία που θα εξασφαλίσει στέγη σε 60 φοιτητές.

Με τη δρομολόγηση της τρίτης φάσης της επέκτασης, το Πολυτεχνείο Κρήτης θα είναι σε λίγα χρόνια σε θέση να καλύψει το σύνολο των δικαιούχων παρέχοντας τους δωρεάν στέγη και μάλιστα σε σύγχρονα κτιριακά συγκροτήματα χτισμένα σε έναν χώρο μέσα στο ακαδημαϊκό ίδρυμα.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ:

«Το Πολυτεχνείο Κρήτης, για μια ακόμη φορά, αποδεικνύει στην πράξη τον κοινωνικό του προσανατολισμό προωθώντας αποτελεσματικά την κατασκευή 180 νέων φοιτητικών διαμερισμάτων για τους αδύναμους φοιτητές του ενώ αξιοποιεί αποφασιστικά και με το βέλτιστο τρόπο τους περιορισμένους πόρους του προς όφελος των πολλών και ολοκληρώνει τους αμέσως επόμενους μήνες τα πρώτα 60 νέα διαμερίσματα», δήλωσε ο Πρύτανης του Ιδρύματος κ. Βασίλης Διγαλάκης.

Το έργο της τρίτης φάσης της επέκτασης της φοιτητικής εστίας του Πολυτεχνείου Κρήτης, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μέσω του Προγράμματος Ελληνικά Πανεπιστήμια.

«Παρά την πιεστική υποχρηματοδότηση της Δημόσιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, το Πολυτεχνείο Κρήτης κατόρθωσε να αποτελεί μέχρι σήμερα το μοναδικό Ακαδημαϊκό Ίδρυμα, το οποίο εξασφάλισε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) χρηματοδότηση για έργο Φοιτητικής Εστίας» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Πρυτανείας.

Μέχρι το τέλος του χρόνου εξήντα δικαιούχοι φοιτητές θα απαλλαγούν από το βραχνά του ενοικίου και θα στεγαστούν σε δύο από τα τέσσερα κτίρια του συγκροτήματος. Σύμφωνα με τον Πρύτανη κ. Βασίλη Διγαλάκη, τα υπόλοιπα τριάντα διαμερίσματα θα είναι έτοιμα να παραδοθούν για τη στέγαση των δικαιούχων κατά το εαρινό εξάμηνο.

Η διεκδίκηση ωστόσο δημοσίων κτιρίων μέσα στην πόλη των Χανίων για τη στέγαση φοιτητών παραμένει ως αίτημα προς τα αρμόδια Υπουργεία με δεδομένο ότι ο συνολικός αριθμός των φοιτητών του Πολυτεχνείου ξεπερνά τις 5.000 και λαμβανομένου υπόψη ότι τα Χανιά είναι σήμερα μια από τις ακριβότερες περιοχές της χώρας για μίσθωση ακινήτου.

Δεν είναι τυχαία η αναφορά της Πρυτανικής αρχής του ιδρύματος στην ανακοίνωση που εξέδωσε για την προκήρυξη του έργου επέκτασης της φοιτητικής εστίας:

«Η δυναμική καταξίωση του νησιού ως ενός από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας και η εξάπλωση της χρήσης των κατοικιών για τη βραχυπρόθεσμη φιλοξενία τουριστών, έχουν κυριολεκτικά εκτοξεύσει τις τιμές των ενοικίων και έχουν περιορίσει δραστικά το απόθεμα των προς ενοικίαση κατοικιών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (2014), η μέση δαπάνη για ενοικίαση κατοικίας στα Χανιά ήταν 342 ευρώ ανά νοικοκυριό, δηλαδή 15% υψηλότερη από την υπόλοιπη χώρα, συμπεριλαμβανομένων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Αντίστοιχα, υψηλότερο ήταν και το μέσο κόστος για την κάλυψη καταναλωτικών αναγκών. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη εβδομάδα (22/9) σε δημοφιλή ιστοσελίδα ενοικιάσεων κατοικιών σε Ιωάννινα, Βόλο και Χανιά, διατίθενται προς μακροπρόθεσμη μίσθωση 1626, 547 και 23 κατοικίες αντίστοιχα».

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

Σχόλια