Ειδήσεις

Σοκαριστικές εικόνες από χτυπημένες χελώνες στην Κρήτη -pic

Μακάβριο είναι το θέαμα των νεκρών χελωνών που εντοπίστηκαν νεκρές καθώς φέρουν βαθιά τραύματα στο καβούκι

Το μακάβριο θέαμα νεκρών χελωνών αντικρίζουν όλο και πιο συχνά όσοι επισκέπτονται τα βόρεια παράλια του Λασιθίου στα οποία καταγράφονται μεγάλοι πληθυσμοί τους. Οι φωτογραφίες που εξασφάλισε το neakriti.gr είναι σοκαριστικές αφού αποτυπώνουν τα βαθιά τραύματα στο καβούκι με τα οποία εντοπίστηκαν.

Το θέμα προκαλεί πολλά ερωτηματικά και διερευνάται από το Λιμεναρχείο Αγίου Νικολάου που έχει ενημερώσει σχετικά και το «Αρχέλων».

Tα βαθιά τραύματα στο καβούκι είναι εμφανή

Δύο νεκρές χελώνες, πιθανότατα  καρέτα-καρέτα, εντοπίστηκαν στον κόλπο της Ελούντας και μια στον κόλπο Μεραμβέλου, μεταξύ Αγίου Νικολάου και Καλού Χωριού. 3 ακόμη εντοπίστηκαν νεκρές από τις αρχές του χρόνου στην ευρύτερη περιοχή.

Άγνωστος παραμένει ο τρόπος που προκλήθηκαν τα θανάσιμα τραύματα καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να προκλήθηκαν από προπέλες και σκάφη. Έτσι ο προβληματισμός εντείνεται για τα αίτια θανάτου όλο και περισσότερων θαλάσσιων χελωνών στην ανατολική Κρήτη.

Απαγορεύεται η χρήση διχτυών

Πάντως το Λιμεναρχείο με αφορμή τα περιστατικά ενεργοποίησε διάταξη με την οποία απαγορεύεται η χρήση διχτυών έως τις 30 Οκτωβρίου και εντός πάντα των ορίων που ακολουθούν οι λουόμενοι.

Εάν πάντως πρόκειται για καρέτα-καρέτα που συναντώνται συχνά στην Κρήτη το θέμα παίρνει ακόμη πιο σοβαρή διάσταση, καθώς θεωρούνται είδος υπό εξαφάνιση  και προστατεύονται.

Ρεπορτάζ: Φιλία Σαριδάκη

Σχόλια