Ειδήσεις

Δυο «μάτια» για το χιόνι σε Ψηλορείτη και Λευκά Όρη

Δύο πλήρεις μετεωρολογικούς και χιονομετρικούς σταθμούς στους ορεινούς όγκους του Ψηλορείτη και των Λευκών Ορέων εγκατέστησαν την περασμένη Πέμπτη 21 και την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε συνεργασία με εταιρεία.

Ο πρώτος σταθμός εγκαταστάθηκε σε υψόμετρο 1.400 μέτρων κοντά στο οροπέδιο της Νίδας του δήμου Ανωγείων και ο δεύτερος σε υψόμετρο 1.650 μέτρων πολύ κοντά στο καταφύγιο Καλλέργη (Λευκά Όρη).

Όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, «οι δύο σταθμοί, πέραν των βασικών μετεωρολογικών παραμέτρων (θερμοκρασία, υγρασία, βροχή, άνεμος, πίεση, ακτινοβολία), μετρούν το ύψος χιονιού, τη θερμοκρασία της επιφάνειας του χιονιού αλλά και του εδάφους από κάτω του, ενώ και οι δύο μετρούν και την περιεκτικότητα της ατμόσφαιρας σε διοξείδιο του άνθρακα, του βασικότερου αερίου του θερμοκηπίου.

Και οι δύο σταθμοί αποτελούν πλέον μόνιμες εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου στην Κρήτη, συμπληρώνοντας το δίκτυο 40 μετεωρολογικών σταθμών που ήδη λειτουργούμε στο νησί, καθώς και τα δύο σταθμήμετρα σε χείμαρρους στο Ηράκλειο και στα Χανιά. Οι ιστοσελίδες, μέσω των οποίων θα γίνεται ζωντανή ενημέρωση για τις μετρήσεις των δύο σταθμών, θα ανακοινωθούν σύντομα».

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη συστηματική προσπάθεια συνεχούς μέτρησης ύψους χιονιού στη χώρα μας και το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, όπου λαμβάνουν χώρα τέτοιες μετρήσεις.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών σε ανακοίνωσή του εκφράζει τις ευχαριστίες του στο Δήμο Ανωγείων για την υποστήριξη και φιλοξενία του σταθμού Ανωγείων, και στον Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων για την υποστήριξη και φιλοξενία του σταθμού στο καταφύγιο Καλλέργη.

Περισσότερες πληροφορίες για το εγχείρημα αυτό, ταυτόχρονα με παρουσιάσεις σχετικά τις παρατηρήσεις και προγνώσεις καιρού, θα δοθούν στη "Βραδιά του Ερευνητή" που διοργανώνει το Αστεροσκοπείο την ερχόμενη Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου από τις 6 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ στο Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου.

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Η "Βραδιά του Ερευνητή"

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο θεσμός της "Βραδιάς του Ερευνητή" κρατάει εδώ και 12 χρόνια. Όπως αναφέρεται στις σχετικές ανακοινώσεις, 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες σε 300 ευρωπαϊκές πόλεις συμμετέχουν την τελευταία Παρασκευή του Σεπτέμβρη στη "Βραδιά Ερευνητή", μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την εξοικείωση του κοινού με τον κόσμο της έρευνας.

Κάθε χρόνο, την τελευταία Παρασκευή του Σεπτέμβρη διοργανώνονται οι εκδηλώσεις "Βραδιά του Ερευνητή" σε όλη την Ευρώπη.

Η Ελλάδα είναι συνεπής στο ραντεβού της, αναλαμβάνοντας ανελλιπώς τη διοργάνωση εκδηλώσεων από την έναρξη του θεσμού το 2005. Σε ό,τι αφορά τις φετινές εκδηλώσεις, αξίζει να αναφέρουμε ότι σχεδιάζονται 11 εκδηλώσεις σε 9 ελληνικές πόλεις, καλύπτοντας γεωγραφικά όλη την επικράτεια.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου θα διοργανωθούν εκδηλώσεις στις εξής πόλεις: στην Αθήνα (α. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και β. Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος"), στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και "Θαλασσόκοσμος"), στο Ρέθυμνο, στην Καρδίτσα, στην Ξάνθη, στην Κόρινθο και στην Καλαμάτα.

«Όποια εκδήλωση και αν διαλέξετε, ετοιμαστείτε να εξοικειωθείτε με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, να λάβετε μέρος σε πειράματα, να γνωρίσετε και να συνομιλήσετε με ερευνητές και να διασκεδάσετε με μουσική και άλλα ψυχαγωγικά δρώμενα. Οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν, ξεκινούν το απόγευμα και περιλαμβάνουν δράσεις για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Μη χάσεις την ευκαιρία να γνωρίσεις τη μαγεία της έρευνας», αναφέρεται χαρακτηριστικά από τους διοργανωτές, μέσω της διαδικτυακής ενημέρωσης, για να γνωρίζει η κοινή γνώμη πόσο μεγάλη είναι η σημασία αυτών των εκδηλώσεων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια