Ειδήσεις

Το κίνημα κατά των... εμβολίων απειλεί τη δημόσια υγεία

Η Ελλάδα βρίσκεται σε οριακό σημείο λόγω των ανεμβολίαστων παιδιών

Σε "τεντωμένο σχοινί" για την αναβίωση παλιών λοιμώξεων στη χώρα μας, εξαιτίας του Αντιεμβολιαστικού Κινήματος, που μεταφράζεται πλέον στο οριακό ποσοστό του 20%, βαδίζει η δημόσια υγεία, όπως καταγγέλλει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία.

Η εφημερίδα "Νέα Κρήτη" κατέγραψε όμως και ενδιαφέρουσες απόψεις και στοιχεία από τον Ηρακλειώτη παιδίατρο Ζαχαρία Στειακάκη, ο οποίος και τονίζει την ανάγκη να εμβολιάζουμε τα παιδιά μας και να μην επηρεαζόμαστε από τους οπαδούς του Αντιεμβολιαστικού Κινήματος, γιατί θα φτάσουμε κάποια στιγμή σε επικίνδυνες καταστάσεις!

Αναλυτικότερα, η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία εξαπολύει επίθεση στους γονείς που αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Και όπως αναφέρει στη σχετική της ανακοίνωση, έχει επανειλημμένα, από το 2009, μετά την πανδημία της γρίπης, προειδοποιήσει ότι «το Αντιεμβολιαστικό Κίνημα που αναπτύχθηκε θα αποτελέσει αιτία για την επανεμφάνιση παλιών λοιμώξεων, λόγω άρνησης των γονιών να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Τώρα φαίνονται τα πρώτα κρούσματα ιλαράς, μετά τις επιδημίες ιλαράς που είχαμε στην Ευρώπη τα τελευταία 4 χρόνια.

Κρούσματα εμφανίζονται όταν η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού ελαττωθεί κάτω του 90% με δύο δόσεις εμβολίου. Προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία ότι τα μη εμβολιασμένα άτομα ανέρχονται σε ποσοστό 20%. Σε περίπτωση που αυξηθούν, θα εμφανιστεί επιδημία ιλαράς και θα θρηνήσουμε θύματα.

Η τελευταία επιδημία ιλαράς που είχαμε στη χώρα μας, και κατά την οποία θρηνήσαμε αρκετά θύματα, ήταν το 1978-1979. Την εποχή εκείνη κυκλοφορούσαν μονοδύναμα εμβόλια ιλαράς και λόγω επιδημίας υπήρξε έλλειψη του εμβολίου για μήνες. Ακολούθως εισήχθη εμβόλιο από τη Ρωσία, αμφιβόλου διάρκειας, το οποίο και χορηγείτο σε μία δόση».

Βάσει των ανωτέρω, η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία συνιστά:

«- Τον άμεσο εμβολιασμό των ανεμβολίαστων ατόμων, που δεν έχουν νοσήσει στο παρελθόν, εκτός των εγκύων και ανοσοκατασταλμένων.

- Τον εμβολιασμό με 2η δόση για όσους έχουν κάνει ήδη μία δόση, εκτός των εγκύων και ανοσοκατασταλμένων.

- Για τα βρέφη να γίνει η 1η δόση του εμβολίου στους 12 μήνες (αντί στους 16) και μετά από 3 μήνες να χορηγείται και η 2η δόση.

- Οι γονείς να ακολουθούν τις οδηγίες των παιδιάτρων σχετικά με τα εμβόλια.

Εάν οι γονείς ακολουθούν τις οδηγίες του "Dr. Google" (ανώνυμες και ανεύθυνες πληροφορίες που διοχετεύονται στο διαδίκτυο από το Αντιεμβολιαστικό Κίνημα), πολύ γρήγορα θα έχουμε την επανεμφάνιση και άλλων νοσημάτων που στη χώρα μας έχουν εξαλειφθεί, όπως π.χ. κοκκύτης, μηνιγγίτιδα και παρωτίτιδα. Στις ΗΠΑ από την αρχή του χρόνου έχουν παρουσιαστεί 6.000 κρούσματα παιδιών με παρωτίτιδα, εκ των οποίων το 1,5% εμφάνισε ορχίτιδα».

«Να μην επηρεαζόμαστε»

«Βλέπουμε ασθένειες που είχαν εξαφανιστεί εδώ και χρόνια, τώρα να επανέρχονται», λέει στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" ο Ηρακλειώτης παιδίατρος Ζαχαρίας Στειακάκης.

«Μία από αυτές τις ασθένειες είναι η ιλαρά. Δεν είναι μια τρομερή ασθένεια, αλλά υπάρχουν επιπλοκές οι οποίες μπορεί να είναι και θανατηφόρες. Αυτό που λέμε εμείς είναι να εμβολιαστούν όλα τα παιδιά. Όσα δεν έχουν εμβολιαστεί να εμβολιαστούν. Έχει βγει μια ανακοίνωση και από το υπουργείο Υγείας, ότι αλλάζει λίγο και το σχήμα του εμβολιασμού. Δηλαδή, η πρώτη δόση είναι από 12 μέχρι 18 μηνών. Αλλά αλλάζει και η δεύτερη δόση. Αμέσως μετά, μετά από τρεις μήνες, κάνουμε τη δεύτερη δόση, για να είναι τα παιδιά καλυμμένα από την έξαρση της ιλαράς, που δεν είναι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο».

Σε κάποιο βαθμό, όπως λέει, μπορεί να υπάρχουν κρούσματα σε άλλες όμως ασθένειες, από μετανάστες που έχουν μπει παράνομα στη χώρα μας. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα έχει να κάνει με το κίνημα κατά των εμβολίων.

«Φανταστείτε ότι σε τρεις μήνες μέσα έχουμε 140 κρούσματα ιλαράς στη χώρα μας. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μάλιστα στο Ηράκλειο σε μικρά παιδιά τρία περιστατικά που χρειάστηκε να νοσηλευτούν στο ΠΑΓΝΗ. Δε μιλάμε όμως για επιπλοκές, αλλά θα πρέπει να δούμε τη διαφορά. Τα τελευταία 10 χρόνια, σε πανελλαδικό επίπεδο, είχαμε μόλις 4 περιστατικά»!

Στο μεταξύ, αυτήν την περίοδο θα πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Στειακάκη, να γίνει σίγουρα το εμβόλιο κατά της ιλαράς και από την αρχή του Οκτωβρίου θα αρχίσει το αντιγριπικό εμβόλιο για όσα παιδιά αλλά και για όσους ενήλικες ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Το αντιγριπικό εμβόλιο κρίνεται όμως ως αναγκαίο για όλα τα μέλη μιας οικογένειας με νεογέννητο παιδί.

«Το νεογέννητο δεν μπορεί να το κάνει, αλλά το κάνουν οι γονείς, τα αδέλφια, ο παππούς, η γιαγιά κ.λπ.».

Στο μεταξύ, την ένταξη του εμβολίου κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου Β προβλέπει το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για το 2017, αλλά μόνο για τις ευπαθείς ομάδες, κάνοντας το πρώτο βήμα για την ανοσοποίηση παιδιών και ενηλίκων κατά της δυνητικά θανατηφόρου ασθένειας.

Όπως εξηγεί ο κ. Στειακάκης, το εμβόλιο αυτό έχει ενταχθεί στα υποχρεωτικά εμβόλια για όλο τον κόσμο, χωρίς όμως να γράφεται από έναν που θα το κάνει χωρίς να ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

«Οι δόσεις είναι μέχρι 6 μηνών τέσσερις, από 6 μηνών έως 2 χρονών είναι τρεις και από 2 χρονών και πάνω είναι δύο δόσεις, ενώ το κόστος της κάθε δόσης είναι στα 105 ευρώ».

Στο ερώτημά μας αν ο ίδιος συνιστά στους γονείς να το κάνουν στα παιδιά τους, ο Ζαχαρίας Στειακάκης λέει ότι «από τη στιγμή που είναι υποχρεωτικό, δεν υπάρχει όριο ηλικίας. Πρέπει όλοι να το κάνουν, γιατί είναι μια ασθένεια που είναι πάρα πολύ σοβαρή. Απλά δεν υπάρχουν όσα περιστατικά θα χρειάζονταν προκειμένου να συνταγογραφείται»...

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Η Ελλάδα και το περιβόητο κίνημα

Την ίδια ώρα, η Ευρώπη κατέχει το υψηλότερο επίπεδο σκεπτικισμού σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς στα παιδιά, σε παγκόσμιο επίπεδο, με την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γαλλία να κατέχουν τα πρωτεία, σύμφωνα με τον Τζόναθαν Κένεντι του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου.

Σύμφωνα με το δρ. Κένεντι, η Ευρώπη φαίνεται να έχει επηρεαστεί από την πολιτική και τις ιδέες των δεξιών λαϊκιστικών κομμάτων, ενώ οι σπεπτικιστές είναι άνθρωποι που έχουν απορρίψει ή δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς και τους γιατρούς.

Μιλώντας στο πλαίσιο του 18ου  Συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης Πολιτικής Υγείας με τίτλο "Ευρωπαϊκές πολιτικές υγείας στην εποχή της κρίσης και της καπιταλιστικής ανασυγκρότησης", που πραγματοποιείται στο κτήριο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ από το Εργαστήριο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Γενικής Ιατρικής και Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας του ΑΠΘ, ο Βρετανός ειδικός είπε για την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γαλλία ότι «είναι ενδιαφέρον γιατί αυτές οι τρεις χώρες έχουν διαφορετικά πολιτικά καθεστώτα και πολιτικές γύρω από το θέμα του εμβολιασμού».

Ο ίδιος ανέφερε ότι στην Ιταλία υπήρξαν πολιτικές πιέσεις να περάσει στη Βουλή η ατζέντα κατά των εμβολιασμών, αλλά και μια δραστική απάντηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό, που έκανε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό όλων των παιδιών, διαφορετικά δε θα γίνονται δεκτά στα σχολεία.

Στην Ελλάδα, όπως είπε, δεν είναι ξεκάθαρο το μέλλον, καθώς ο υπουργός Υγείας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχει η δυνατότητα επιλογής από τους ίδιους τους γονείς, ενώ στη Γαλλία η Μαρί Λεπέν προωθεί την ιδέα κατά των εμβολιασμών.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια