Ειδήσεις

Με το... βλέμμα ενός Κρητικού οι εξελίξεις στη Βαρκελώνη

Ο 33χρονος, Μύρωνας Αναγνωστάκης, κατάγεται από το Ηράκλειο, ωστόσο τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα με την οικογένειά του στη Βαρκελώνη.

Μερικά 24ωρα πριν από την προγραμματισμένη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία, η κατάσταση στη Βαρκελώνη είναι έκρυθμη.

Μετά την προ ημερών επέμβαση των Αρχών του κεντρικού ισπανικού κράτους στην πρωτεύουσα της Καταλονίας, προκειμένου να εμποδιστεί η διενέργεια του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου - που κανείς δε γνωρίζει αν τελικά θα γίνει - η "καρδιά" της Ευρώπης χτυπά πλέον στη Βαρκελώνη.

Αφουγκραζόμενη τη σπουδαιότητα των εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα στην αντίπερα όχθη της Ευρώπης, η εφημερίδα "Νέα Κρήτη" επικοινώνησε με τον Μύρωνα Αναγνωστάκη, ο οποίος κατάγεται από το Ηράκλειο, ωστόσο τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα με την οικογένειά του στη Βαρκελώνη, όπου εργάζεται.

Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο 33χρονος Ηρακλειώτης, την τρέχουσα χρονική συγκυρία, η κατάσταση έχει περιέλθει σε αδιέξοδο και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

«Η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας έχει προκηρύξει μονομερώς δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία ή μη από την Ισπανία. Αυτή η κίνηση είναι νομικά παράτυπη. Μπορεί ο νόμος να επιτρέπει τη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων, ωστόσο οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για το συγκεκριμένο δημοψήφισμα δεν έγιναν όπως έπρεπε», μας λέει αρχικά ο Μύρων Αναγνωστάκη.

Όπως μας εξηγεί, ωστόσο, ο 33χρονος Κρητικός, από το προηγούμενο δημοψήφισμα που είχε γίνει το Νοέμβριο του 2014, η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας δεν είχε κάνει σχεδόν τίποτα για να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην Καταλονία.

«Όλο το προηγούμενο διάστημα, η κυβέρνηση διακήρυττε ότι δε θα εγκρίνει ποτέ την ανεξαρτησία κάποιας περιοχής της Ισπανίας. Δεν έγινε, όμως, καμία απολύτως κίνηση. Το άφησαν την τελευταία στιγμή, οπότε και την περασμένη Τετάρτη ανέλαβε δράση η Πολιτοφυλακή», επισημαίνει ο Μύρων.

Όπως μας λέει ο 33χρονος, η κεντρική κυβέρνηση επέλεξε τελικά να χρησιμοποιήσει βία, προς συγκεκριμένη, ωστόσο, κατεύθυνση.

«Η κυβέρνηση "χτύπησε" ουσιαστικά το μηχανισμό διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. "Χτύπησε" δηλαδή στο διοικητικό κομμάτι, συλλαμβάνοντας τους διοργανωτές του δημοψηφίσματος. Η Πολιτοφυλακή εισέβαλε στην Υπηρεσία Οικονομικών και Εξωτερικών Υποθέσεων της τοπικής κυβέρνησης, ψάχνοντας να βρει τις κάλπες, αλλά και τα ψηφοδέλτια.

Τελικά τα κατάφερε μόνο μερικώς, αφού βρήκε - και κατέσχεσε - μόνο τα εκατομμύρια ψηφοδέλτια που υπήρχαν. Έγιναν 14 συλλήψεις αξιωματούχων, δύο εκ των οποίων ανώτατοι. Ο ένας εξ αυτών, μάλιστα, είναι υπουργός της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας. Χτυπήθηκε και κόσμος, χωρίς ωστόσο να υπάρξει γενικευμένη καταστολή. Δεν έγιναν ωστόσο συλλήψεις στο σωρό. Επίσης "έριξαν" την ιστοσελίδα του δημοψηφίσματος, ενώ πάγωσαν και τους λογαριασμούς της καταλανικής κυβέρνησης», ανέφερε στη "Νέα Κρήτη" ο Μύρων Αναγνωστάκης.

Το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία δεν είναι καινούργιο... Ωστόσο, όπως μας εξηγεί ο Μύρων, ο τρόπος αντίδρασης του κεντρικού ισπανικού κράτους απέναντι σε αποσχιστικές τάσεις ισπανικών περιφερειών, όπως έγινε την περασμένη Τετάρτη, είχε να συμβεί δεκαετίες στην Ισπανία, από τότε που η Πολιτοφυλακή είχε προβεί σε παρόμοια επιχείρηση στη Χώρα των Βάσκων.

Ο Μύρων Αναγνωστάκης στέκεται, ωστόσο, και στο γεγονός ότι πάρα πολλοί Καταλανοί, παρότι επιθυμούν την ανεξαρτησία από την Ισπανία, διαφωνούν με τον τρόπο που έχει στηθεί το επίμαχο δημοψήφισμα.

«Ο τρόπος που στήθηκε το δημοψήφισμα δεν είναι απλά πρόχειρος, είναι τραγικός. Τα κόμματα που υπερψήφισαν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην τοπική βουλή έχουν μόνο το 36% των ψήφων. Επίσης, στους όρους δε συμπεριλαμβάνεται κατώτατο όριο συμμετοχής στο δημοψήφισμα, ενώ και οι ντόπιοι δικαστές εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους», μας λέει ο Μύρων Αναγνωστάκης.

Τι γίνεται από 'δω και πέρα

«Η καταλανική κυβέρνηση δεν κάνει τώρα πίσω. Ενώ η ισπανική κυβέρνηση λέει τώρα ότι, αν ακυρωθεί το δημοψήφισμα, θα προσφέρει στην Καταλονία περισσότερα προνόμια, κυρίως οικονομικής φύσης, η διαδικασία φαίνεται να έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Υπάρχει η πρόταση του σοσιαλιστικού κόμματος, που προτείνει την αναθεώρηση του Συντάγματος, προκειμένου η Ισπανία να γίνει κανονικό ομοσπονδιακό κράτος, όπως είναι δηλαδή οι ΗΠΑ ή η Γερμανία, αλλά και να αναγνωριστούν οι Καταλανοί και οι Βάσκοι ως έθνη μέσα στο ισπανικό έθνος και όχι ως εθνότητες, όπως ισχύει σήμερα. Κανείς, ωστόσο, Καταλανός αξιωματούχος δεν παίρνει την ευθύνη να ακυρώσει το δημοψήφισμα, καθώς, εάν προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια, έχει υπογράψει το πολιτικό του "τέλος"» μας λέει με νόημα, κλείνοντας, ο Μύρων.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια