Ειδήσεις

Στις κάλπες οι Γερμανοί - Γιατί είναι κρίσιμες οι εκλογές

Τι ψηφίζουν οι Γερμανοί σήμερα. Για ποιο λόγο οι εκλογές θεωρούνται κρίσιμες. Πότε θα γνωρίζουμε το αποτέλεσμα.

Οι ομοσπονδιακές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου θεωρούνται κρίσιμες όχι επειδή κρίνεται η Καγκελαρία -άλλωστε όλες οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων πέντε μηνών προεξοφλούν άνετη νίκη των συντηρητικών της Άνγκελα Μέρκελ- αλλά κυρίως επειδή θα κρίνουν τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης, η οποία και θα διαμορφώσει την πολιτική του Βερολίνου αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Μια ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία των χριστιανικών κομμάτων με τους Φιλελεύθερους θα έχει φυσικά έναν αρκετά διαφορετικό πολιτικό προσανατολισμό και προτεραιότητες από το νυν κυβερνητικό σχήμα με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Από τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα εξαρτηθεί εντέλει και εάν η γερμανική πολιτική θα έχει ένα περισσότερο ή λιγότερο φιλικό προς την Ελλάδα πρόσημο.

Και αυτό ενώ ξεκινά μια κρίσιμη περίοδος για το ελληνικό ζήτημα, αρχής γενομένης από την τρίτη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος και η οποία θα κορυφωθεί -καλώς εχόντων των πραγμάτων- με την ολοκλήρωσή του το ερχόμενο καλοκαίρι και την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους.

Οι επικείμενες εκλογές όμως θεωρούνται κρίσιμες και για έναν ακόμη λόγο.

Όλες ανεξαιρέτως οι δημοσκοπήσεις προεξοφλούν ότι για πρώτη φορά στην μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας θα εκπροσωπηθεί στη Βουλή ένα ακραιφνώς ακροδεξιό και ξενοφοβικό κόμμα, η Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Πότε θα γνωρίζουμε το αποτέλεσμα

Τα γερμανικά exit polls φημίζονται για την ακρίβεια τους, οπότε κρίνεται πως θα έχουμε μια αρκετά σαφή ιδέα για το ποιος κέρδισε αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, δηλαδή περίπου στις 20:00 (ώρα Ελλάδος). Όμως η συμφωνία των κομμάτων για τη δημιουργία του κυβερνητικού συνασπισμού μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο, εβδομάδες ή ακόμη και μήνες.

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

«Οι εκλογές δεν έχουν κριθεί» επεσήμανε χθες η καγκελάριος και πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών Άνγκελα Μέρκελ, προειδοποιώντας με αυτό τον τρόπο τους οπαδούς του κόμματος να μην εφησυχάζουν, μόνο και μόνο γιατί οι δημοσκοπήσεις τους βλέπουν πρώτο κόμμα με ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 34% και 36%. Σε μια ύστατη προσπάθεια να ανακτήσει την εμπιστοσύνη που έχασε σε τμήμα των ψηφοφόρων της εξαιτίας της στάσης που τήρησε στο προσφυγικό, η κ. Μέρκελ διαβεβαίωσε το βράδυ της Παρασκευής σε προεκλογική εκδήλωση στο Μόναχο, πως «αυτό που συνέβη το 2015, δεν πρέπει να επαναληφθεί και δεν θα επαναληφθεί.»

Στους αναποφάσιστους επενδύει και ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς. Παρ' ότι οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο SPD ένα 21% με 22%, ο ίδιος δηλώνει πως «όλα είναι πιθανά». Με σκληρές επιθέσεις στο δεξιό λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία και έντονη κριτική στην Άνγκελα Μέρκελ, ο Μ. Σουλτς προσπαθεί να κινητοποιήσει τους οπαδούς του. Όπως ενδεικτικά τόνισε σε προεκλογική εκδήλωση χθες το βράδυ στο Βερολίνο «τα επόμενα τέσσερα χρόνια δεν θα πρέπει να γίνουν χρόνια στασιμότητας και ληθαργίας.» Η Γερμανία έχει, σύμφωνα με το σοσιαλδημοκράτη πολιτικό, ανάγκη από έναν καγκελάριο που έχει το θάρρος να χαράξει το μέλλον της χώρας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Σχόλια