default-image

Μοναδικοί άνθρωποι και εικόνες στις Γωνιές Μαλεβιζίου (vid)

Κρήτη
Μοναδικοί άνθρωποι και εικόνες στις Γωνιές Μαλεβιζίου (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χρώματα και αρώματα από τις Γωνιές Μαλεβιζίου, άνθρωποι που λένε τις δικές τους ιστορίες. Όλα αυτά κι άλλα πολλά είναι το χωριό Γωνιές που μαζί με τους κατοίκους του δημιουργούν έναν… «εκρηκτικό» συνδυασμό.

Ο Νικόλαος Χωματά μέσα από το κανάλι του στο youtube και το «Βολιταρίζοντας», μας παρουσιάζει τις Γωνιές Μαλεβιζίου μέσα από ένα μοναδικό οδοιπορικό.

Μαντινάδες και ιστορίες πρωταγωνιστούν!

Η καθημερινότητα των ανθρώπων του χωριού ένα οικείο κλίμα και αναμφισβήτητα σε προσελκύει ο λόγος και η συμπεριφορά τους ώστε να επισκεφτείς τις Γωνιές.

Όμως ποιες είναι οι Γωνιές Μαλεβιζίου;

Το χωριό αυτό αποτέλεσε την έδρα των επαναστατών κατά την Τουρκοκρατία και ουκ ολίγες φορές καταστράφηκε από τους Τούρκους. Το 1830 στη θέση Έβδομο σφαγιάστηκαν 74 κάτοικοι.

Ήταν τόπος καταγωγής του χαΐνη Μιχαήλ Καλησπεράκη ή Βλάχου. Αυτός συνελήφθη από προδοσία και αποκεφαλίστηκε, έπειτα από βασανιστήρια στη σημερινή πλατεία του Νικηφόρου Φωκά του Ηρακλείου, στις 16 Φεβρουαρίου του 1857. Μάλιστα, το κρησφύγετό του ήταν σπηλιά, που βρίσκεται στο Γωνιανό Φαράγγι. Σήμερα είναι γνωστή ως του Καλησπέρα ο σπήλιος.

Στη θέση Σκλαβόκαμπος αποκαλύφθηκε από το Μαρινάτο το 1930 κατά τη διάνοιξη δρόμου μινωικό μέγαρο, που χρονολογούνταν από την Υστερομινωική Περίοδο.

Οι Γερμανοί το κατέστρεψαν ολοσχερώς και δε σώζονται σήμερα παρά ελάχιστα ίχνη.

Δείτε το οδοιπορικό στις Γωνιές Μαλεβιζίου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News