default-image

Πώς δρουν τα κυκλώματα... «μαϊμού» στην Ελλάδα;

Οικονομία
Πώς δρουν τα κυκλώματα... «μαϊμού» στην Ελλάδα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέες τεχνικές παραπλάνησης των διωκτικών αρχών χρησιμοποιούν τα κυκλώματα των λαθρεμπόρων.

Όπως αποκάλυψε ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, πλέον τα είδη υπόδησης, για παράδειγμα, φτάνουν στην Ελλάδα χωρίς κάποιο  σήματα και τα πλαστά σήματα έρχονται με διαφορετικό φορτίο.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το τελευταίο διάστημα το ΣΔΟΕ έχει εντοπίσει φορτία με 200.000 πλαστά σήματα, καθώς και τρία εργαστήρια στα οποία γινόταν η επικόλληση των σημάτων στα προϊόντα «μαϊμού». Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ οι ετήσιες απώλειες σε φορολογικά έσοδα λόγω του παρεμπορίου υπολογίζονται σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ, ενώ τα χρήματα που χάνονται από την πραγματική οικονομία (από τις επιxειρήσεις που δραστηριοποιούνται νομίμως, τους μισθούς κ.ά.) εκτιμάται άτι φτάνουν σε ετήσια βάση σε 17 έως 20 δισ. ευρώ

Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση του ΣΔΟΕ για τον εντοπισμό προϊόντων απομίμησης κυρίως αθλητικών που πωλούνται μέσω ηλεκτρονικού καταστήματος. Τις υποψίες των υπηρεσιών κίνησε ότι μέσα σε ελάχιστο χρόνο ένα τεράστιο χρηματικό ποσό 400.000 ευρώ είχε ίδιο παραλήπτη από τις υπηρεσίες των ΕΛΤΑ.

Τα χρήματα παραλάμβανε μια γυναίκα συνοδεία ιδιωτικής φύλαξης με αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού. Τα χρήματα προέρχονταν από τις αντικαταβολές σε ηλεκτρονικό κατάστημα η έδρα του οποίου φαινόταν η Βουλγαρία.

Ετησίως χάνονται φορολογικά έσοδα 3,5 δισ. ευρώ

Οι απώλειες ετησίως σε φορολογικά έσοδα λόγω του παρεμπορίου υπολογίζονται σε περίπου 3,5 δισ. ενώ τα χρήματα που χάνονται από την πραγματική οικονομία εκτιμάται ότι φθάνουν ετησίως σε 17 έως 20 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των χωρών της ΕΕ σε ότι αφορά τη βαρύτητα των επιπτώσεων από το παρεμπόριο ενώ αποτελεί μια από τις βασικές πύλες εισόδου στην Ευρώπη απομίμησης προϊόντων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία οι τελωνειακές αρχές κατάσχεσαν το πρώτο εξάμηνο του 2017 11.648.613 τεμάχια προϊόντων μαϊμού.

(φωτογραφία αρχείου)

Πηγή: thetoc.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News