default-image

Και όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν... Μέρκελ

Κόσμος
Και όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν... Μέρκελ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν είναι μυστικό ότι η Ελλάδα θα προτιμούσε να δει ως καγκελάριο τον 61χρονο σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σουλτς.

Όμως σχεδόν κανείς δεν αμφιβάλλει ότι το αποτέλεσμα της αυριανής κάλπης στη Γερμανία έχει "κλειδώσει" και μάλιστα από καιρό με την 63χρονη Άγκελα Μέρκελ να ετοιμάζεται να ανανεώσει τη θητεία της για 4η συνεχόμενη φορά.

Ο πολλά υποσχόμενος αντίπαλός της ξεκίνησε με υψηλές προσδοκίες με την "προίκα" της θητείας στο Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο υπηρέτησε ως πρόεδρος, που όμως "κάηκαν" πολύ σύντομα, μετατρέποντας τη μακρά προεκλογική εκστρατεία σε άνευρη και κυρίως χωρίς... "ελληνικό ζήτημα". Και αυτό ήταν μια ακόμη νίκη της Μέρκελ, που επιδίωξε με κάθε τρόπο να μη συναντήσει μπροστά της ούτε καν την αναφορά στο θέμα Ελλάδα, γεγονός που μάλλον ευνόησε τη χώρα όσον αφορά στην αποφυγή σοβαρών "ατυχημάτων" σε επίπεδο Eurogroup.

Οι δημοσκοπήσεις εδώ και καιρό επιμένουν να δίνουν στην Άγκελα Μέρκελ ευρύ προβάδισμα και το ζητούμενο πλέον της αυριανής κάλπης είναι πού θα κάτσει η... μπίλια στη ρουλέτα των ποσοστών, ώστε να ξεκινήσουν οι ζυμώσεις για τον κυβερνητικό συνασπισμό που θα κυβερνήσει τη Γερμανία, φυσικά - πλην εντυπωσιακού απροόπτου - με καγκελάριο τη Μέρκελ (καθώς οι Γερμανοί δεν ψηφίζουν άμεσα για καγκελάριο, αλλά για κόμματα εξουσίας).

Η ίδια έχει δηλώσει ότι θα προτιμούσε τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD στο πλάι της, όμως αυτό εξαρτάται από τα "κουκκιά" των ψήφων. Αν και σταθερά μπροστά η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και το αδελφό της βαυαρικό κόμμα, η Ένωση Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), δεν αναμένεται ότι θα καταγάγουν εκλογικό θρίαμβο, αποτέλεσμα που αν επιβεβαιωθεί θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το μετεκλογικό σκηνικό για τη δημιουργία κυβέρνησης.

Σε μέλλοντα χρόνο, ζητούμενο είναι το τι μέλλει γενέσθαι και με τη θέση του υπουργού Οικονομικών, καθώς "σέρνονται" εδώ και καιρό φήμες για αποχώρηση Σόιμπλε, όσο και αν το ενδεχόμενο φαντάζει μάλλον απίθανο. Έτερο ερωτηματικό είναι τα ποσοστά που θα αποσπάσει το ξενοφοβικό Afd ("Εναλλακτική για τη Γερμανία"), που σημειωτέον είχε ως σημαία του το "όχι" σε όλα για την Ελλάδα, όντας βασικός υπέρμαχος του Grexit.

Η λαϊκιστική Δεξιά του AfD καταγράφει την πιο καθαρή άνοδο στην "αυλαία" της προεκλογικής εκστρατείας, με ένα 11% της πρόθεσης ψήφου ή ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό.

Η Μέρκελ πόνταρε από την αρχή στους χαμηλούς τόνους, επενδύοντας στο προφίλ μιας σταθερής δύναμης όχι μόνο για τη Γερμανία, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη, όπως ακριβώς έχει κάνει τα τελευταία δώδεκα χρόνια που κυβερνά την πιο ισχυρή χώρα της Γηραιάς Ηπείρου. Καμιά μεγάλη υπόσχεση, καμιά βαρύγδουπη δήλωση, καμία σκληρή επίθεση στους αντιπάλους της...

Και αυτή η ήρεμη δύναμη, η μόνη, όπως πλασαρίστηκε, που μπορεί να αντιμετωπίσει εξωτερικούς κινδύνους που απλά η Μέρκελ "σκιαγράφησε", υπενθυμίζοντας τον Ντόναλντ Τραμπ και το Brexit, έπεισε τους Γερμανούς ότι με την ίδια στο "τιμόνι" μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι. Η επόμενη μέρα θα βρει τη Μέρκελ σε ένα σκηνικό περίπλοκο, σε όλα τα μέτωπα, από τη διεθνή πολιτική (μην ξεχνάμε το ψυχροπολεμικό κλίμα με τον Ερντογάν) μέχρι την Ευρωζώνη, με τις φιλοδοξίες του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για ουσιαστική επανίδρυσή της, και φυσικά τη δοκιμαζόμενη Ευρωπαϊκή Ένωση, που χρειάζεται να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών.

Και κάπου εκεί στη μέση παραμένει η Ελλάδα, με το μεγάλο ερωτηματικό τι μέλλει γενέσθαι την επομένη της λήξης του προγράμματος διάσωσης, τον Αύγουστο του 2018.

Ρεπορτάζ: Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News