default-image

ΕΚΗ: Που βρήκε η Αχτσιόγλου το 15% στην ανεργία;

Κρήτη
ΕΚΗ: Που βρήκε η Αχτσιόγλου το 15% στην ανεργία;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ούτε ο ΟΑΕΔ ήταν σε θέση χθες να "επιβεβαιώσει" τα στοιχεία που παρουσίασε από το Αναπτυξιακό στην Κρήτη η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, για υποχώρηση της ανεργίας στο νησί μας στο 15%. Την καταγγελία αυτή κάνει στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, που μας αποκάλυψε ότι απευθύνθηκε στον ΟΑΕΔ και οι αρμόδιοι τού είπαν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία.

Την ίδια ώρα, ο συνδικαλιστής εξαπολύει επίθεση στην υπουργό, ότι ενώ μπορούσε να επισκεφτεί το ΕΚΗ και να συζητήσει με τη διοίκησή του δεν το έκανε, ενώ περιορίστηκε στην ανακοίνωση στοιχείων που αφορούν σε προγράμματα φτώχιας και εξαθλίωσης, γύρω από τα οποία η σημερινή κυβέρνηση έχει "χτίσει" την κοινωνική και εργασιακή της πολιτική!

«Είπε η υπουργός ότι η ανεργία στην Κρήτη είναι 15%... Εγώ πήγα στον ΟΑΕΔ και ζήτησα στοιχεία. Και η απάντηση τους ήταν "δεν έχουμε στοιχεία γιατί δεν ισχύει αυτό το ποσοστό"... Να μας δώσει λοιπόν η υπουργός τα στοιχεία που έχει και να μας πει και τι είδους απασχόληση εννοεί η ίδια όταν μιλάει για απασχόληση. Γιατί ένα μεροκάματο το μήνα να κάνει κάποιος, θεωρείται για την κ. Αχτσιόγλου εργαζόμενος. Γιατί αυτοί είναι ευχαριστημένοι ότι έχουν λύσει την ανεργία με τους μισθούς των 400 ευρώ ή με τα τετράωρα που πληρώνονται χωρίς να είναι ούτε ασφαλισμένοι οι άνθρωποι, ενώ δουλεύουν 10 και 12 ώρες»!

Και συνεχίζει λέγοντας πως «προφανώς όλοι ζουν σε "γυάλα". Αν είναι αυτά τα συμπεράσματα του συνεδρίου, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά η "φιέστα" που έστησαν. Γιατί τα συμπεράσματα είναι και λανθασμένα και δεν είναι αυτά που θα έπρεπε...».

Στο μεταξύ, η Έφη Αχτσιόγλου πανηγύριζε από το Ηράκλειο, αναφερόμενη με πολύ μεγάλη δόση ικανοποίησης στα περίφημα προγράμματα για την απασχόληση, τα οποία όμως δεν προσφέρουν καμία μόνιμη θέση εργασίας. «Είναι ανακυκλώσιμα προγράμματα. Πάνε οι εργοδότες και μπαίνουν σε αυτά τα προγράμματα, και προσλαμβάνουν με μισθούς πείνας, με δωρεάν επιχορήγηση και του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών, και μόλις τελειώσει το πρόγραμμα "σουτάρουν" τους εργαζόμενους και άντε πάλι από την αρχή. Δε δημιουργούν προοπτικές μόνιμης θέσης εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς. Και μέσα από αυτά τα προγράμματα καταρρακώνονται και τα τελευταία εργασιακά δικαιώματα τα οποία υπάρχουν», καταγγέλλει με σκληρή γλώσσα ο Στέλιος Βοργιάς.

Και φέρνει ως παράδειγμα τα προγράμματα αλληλεγγύης, όπου δεν υπάρχει ούτε άδεια τοκετού. «Τα προγράμματα ουσιαστικά είναι μια ανακύκλωση της φτώχιας...».

Πυρά κατά Φωτάκη

Και στο σημείο αυτό ο Στ. Βοργιάς αναφέρεται και στη δήλωση που έκανε την πρώτη μέρα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου ο υφυπουργός Παιδείας κ. Φωτάκης, ότι «οι μισθοί στην Ελλάδα είναι κάπως χαμηλοί, αλλά όχι τόσο όσο θα έπρεπε να είναι για να μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί».

«Τι πιο νεοφιλελεύθερη δήλωση; Πού είναι η αριστερή κυβέρνηση; Και ο κ. Φωτάκης να μας εξηγήσει γιατί οι πιο ανταγωνιστικές χώρες της Ευρώπης έχουν τους υψηλότερους μισθούς, όπως η Γερμανία και η Γαλλία»!

«Θα μπορούσε να έρθει στο ΕΚΗ»

Ο πρόεδρος του ΕΚΗ δηλώνει για την Έφη Αχτσιόγλου: «Πώς έβγαλε τα συμπεράσματα που ανακοίνωσε, χωρίς να έχει έρθει σε επαφή ούτε με το ΕΚΗ, ούτε με κανένα σωματείο. Προφανώς μιλώντας μόνο με τους εργοδότες; Πώς η κ. Αχτσιόγλου δε δέχτηκε την πρόσκληση να έρθει στο Εργατικό Κέντρο, όταν έγιναν άλλες συναντήσεις, είτε στην Περιφέρεια με τους ένστολους, είτε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, είτε στην Ιεράπετρα με τον κ. Σπίρτζη»...

Στο σημείο αυτό, ο κ. Βοργιάς μάς είπε ότι «σε παλιότερη περίοδο, που ήταν πολύ πιο ηλεκτρισμένη η ατμόσφαιρα, ο κ. Πετρόπουλος τότε είχε δεχτεί την πρόσκλησή μας και είχε έρθει στο Εργατικό Κέντρο. Και ο συγκεκριμένος υφυπουργός όπου και να πήγαινε προπηλακιζόταν. Αλλά από τη στιγμή που του δώσαμε εμείς τις εγγυήσεις, ήρθε ο άνθρωπος και κάναμε μια σκληρή αντιπαράθεση, σε δημοκρατικό κλίμα, και βγήκαν πραγματικά συμπεράσματα. Και ανταποκρίθηκαν και πολλοί άλλοι φορείς...».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΗ, η κ. Αχτσιόγλου δεν έλαβε υπόψη κλάδους εργαζομένων με πολύ σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. «Πώς είναι δυνατόν να μου έρχονται εδώ εργαζόμενοι, όπως οι φύλακες του Πανεπιστημίου, που τους χρωστούν χρήματα, ή οι καθαρίστριες από τη Φαιστό, από την Κνωσό, ακόμα και από τη Σπιναλόγκα; Απλήρωτοι εργαζόμενοι ακόμα και από το Δημόσιο... Κι έρχονται και μας κάνουν φιέστες και μας μιλάνε για ανάπτυξη;»...

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Φωτογραφία: Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News