Ειδήσεις

Τι είπε ο Τσίπρας στον Αρναουτάκη ανάβοντας "φωτιές"

Κυριαρχεί στα πηγαδάκια και στις συζητήσεις η αναφορά του πρωθυπουργού στον Αρναουτάκη. Τι είπε με νόημα ο πρωθυπουργός προκαλώντας αίσθηση

Το "ταμείο" του διημέρου του Αναπτυξιακού Συνεδρίου επιχειρούν να κάνουν πλέον τα τοπικά πολιτικά στρατόπεδα, οι αιρετοί άρχοντες και οι τοπικοί παραγωγικοί φορείς.

Ομοίως "ταμείο" από πλευράς κινητοποιήσεων και αντιδράσεων διαμαρτυριών κάνουν και τα τοπικά συνδικάτα και οι τοπικές συνδικαλιστικές δυνάμεις για ένα γεμάτο διήμερο, που άφησε - αν μη τι άλλο - πολλή τροφή για σκέψη, τόσο αναφορικά με τα ανοιχτά μέτωπα σε επίπεδο έργων, υποδομών και στήριξης των τοπικών παραγωγικών δυνάμεων, όσο και αναφορικά με το τοπικό πολιτικό γίγνεσθαι, με το βλέμμα στραμμένο και στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ιδίως με τη δήλωση στήριξης του Αλέξη Τσίπρα προς τον Σταύρο Αρναουτάκη από το βήμα της ομιλίας του στο κινηματοθέατρο "Αστόρια". Μια κίνηση-έκπληξη εκ μέρους του πρωθυπουργού, που έχει προκαλέσει ποίκιλες αντιδράσεις και ενδέχεται να αλλάξει και το τοπίο που φαινόταν να είχε διαμορφωθεί ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών.

"Ακτινογραφώντας" το Αναπτυξιακό Συνέδριο που φιλοξενήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο και έκλεισε με το μίνι Υπουργικό Συμβούλιο και την ομιλία Τσίπρα στο "Αστόρια", κανείς οφείλει να ομολογήσει πως ήταν ένα γεμάτο από πλευράς δράσης διήμερο.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Η δήλωση για Αρναουτάκη που άναψε "φωτιές"

Πέρα από τα έργα και τα αναπτυξιακά ζητήματα, τροφή για πολλή σκέψη, για αντιδράσεις, ζυμώσεις και εξελίξεις άφησε πίσω το διήμερο συνέδριο, και ιδίως η ομιλία Τσίπρα και σε τοπικό πολιτικό-αυτοδιοικητικό επίπεδο.

Στον απόηχο της ομιλίας δεσπόζει στα πηγαδάκια, στις συζητήσεις στα τοπικά πολιτικά, αυτοδιοικητικά και δημοσιογραφικά γραφεία η αναφορά του πρωθυπουργού στον Σταύρο Αρναουτάκη!

Ειδικότερα ο κ. Τσίπρας, εξαγγέλλοντας τις εργασίες για το Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) που θα ξεκινήσουν το πρώτο εξάμηνο του 2019, είπε επί λέξει: «Και βεβαίως θα είμαστε εδώ, εγώ με τον περιφερειάρχη, για να βρεθούμε στην έναρξη των εργασιών. Το έργο, βέβαια, θα ολοκληρωθεί σε 4-5 χρόνια από την έναρξή του, αλλά, απ' ό,τι βλέπω, πάλι θα είμαστε εδώ εγώ και ο περιφερειάρχης για να το εγκαινιάσουμε».

Η αναφορά προκάλεσε ανάμεικτες αντιδράσεις, όχι τόσο εντός, όσο εκτός αιθούσης του "Αστόρια"! Εκ πρώτης όψεως κανείς μπορεί να κάνει λόγο για μια τιμητική αναφορά, ένα πολιτικό κομπλιμέντο προς τον περιφερειάρχη. Όμως επειδή η πολιτική είναι πολύπλοκη υπόθεση, η αναφορά Τσίπρα μοιάζει να βάζει δύσκολα για τον περιφερειάρχη...

Βλέπετε, τόσο στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στην τοπική Ν.Δ. δεν είδαν με καλό μάτι την αναφορά στήριξης αυτή έως και αναφορά πολιτικού "φλερτ" του πρωθυπουργού προς τον περιφερειάρχη.

Στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι όλοι ενάντιοι στο ενδεχόμενο στήριξης του Σταύρου Αρναουτάκη στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές. Υπάρχει όμως μια αξιοσημείωτη μερίδα στελεχών που έχει διαφωνίες και επιφυλάξεις για μια τέτοια επιλογή. Το σχετικό μήνυμα, μάλιστα, εστάλη προ λίγων ημερών και από πλευράς Ν.Ε. Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ προς τα κεντρικά. Σε αυτό τον καμβά η αναφορά Τσίπρα προκάλεσε μούδιασμα, παγωμάρα σε ένα μεγάλο κομμάτι του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, δίχως πάντως να παίρνει επί του παρόντος έντονες διαστάσεις.

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ και στη Ν.Ε. Ηρακλείου τηρούν στάση αναμονής, διαμηνύοντας πως δεν έχει "κλειδώσει" οποιαδήποτε απόφαση ως προς το τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αυτοδιοικητική περιφερειακή κάλπη της Κρήτης.

Αντιδράσεις και στη Ν.Δ.

Σοκ και αντιδράσεις προκάλεσε, όμως, η αναφορά στήριξης του Αλέξη Τσίπρα προς τον περιφερειάρχη Κρήτης και στο τοπικό "γαλάζιο" στρατόπεδο.

Γιατί αυτό; Και παλιότερα, αλλά ιδίως το τελευταίο διάστημα στη Ν.Δ. υπήρχε μια αίσθηση προσέγγισης του Σταύρου Αρναουτάκη με τη "γαλάζια" παράταξη. Μια αίσθηση ότι ο περιφερειάρχης είχε έρθει κοντά στον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη. Πολλοί είχαν φτάσει, μάλιστα, στο σημείο να θεωρούν σχεδόν δεδομένη μια διακριτική στήριξη (και όχι φυσικά επίσημο χρίσμα) της Ν.Δ. προς τον Σταύρο Αρναουτάκη στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Μετά την αναφορά Τσίπρα το κλίμα (άγνωστο ακόμα σε τι βαθμό) μοιάζει να αλλάζει. Υπάρχουν ήδη "φωνές" εντός Ν.Δ. που αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν, ακόμα και αν η δήλωση Τσίπρα έγινε εν αγνοία, άθελα του περιφερειάρχη, να στηριχτεί ένα πρόσωπο που μοιάζει έτοιμο να στηρίξει στις εκλογές η κυβερνητική πλευρά και ο πρωθυπουργός!

Θέμα και με Λαμπρινό

Πέρα από τα δύσκολα νέα δεδομένα που μπαίνουν για τον Σταύρο Αρναουτάκη μετά την αναφορά Τσίπρα, θέμα από πολιτικής σκοπιάς υπάρχει στον απόηχο του διήμερου Αναπτυξιακού Συνεδρίου και με το δήμαρχο Ηρακλείου.

Ένα μεγάλο κομμάτι της τοπικής Ν.Δ. εμφανίζεται δυσαρεστημένο με τη στάση, τα λεγόμενα και το ύφος του Βασίλη Λαμπρινού στις τοποθετήσεις του στο συνέδριο. Θεωρούν τα συγκεκριμένα στελέχη πως, έχοντας λάβει μεγάλη στήριξη από τη Ν.Δ. για να εκλεγεί δήμαρχος, ο κ. Λαμπρινός όφειλε να είχε ακολουθήσει πιο σκληρή, πιεστική και αντιπολιτευτική γραμμή, π.χ. στην ομιλία-χαιρετισμό του στην "αυλαία" του συνεδρίου στο "Αστόρια".

Πλέον, ενόψει δημοτικής κάλπης, ένα μεγάλο κομμάτι της τοπικής Ν.Δ. αναρωτιέται πώς θα είναι δυνατόν να στηριχτεί ένα πρόσωπο (εφόσον είναι ξανά υποψήφιος, βεβαίως, ο Βασίλης Λαμπρινός) που «στάζει μέλι», όπως σχολιάζουν, αντί να κάνει κριτική στην κυβέρνηση...

Βολές Ν.Δ. για την ομιλία

Με μια σκληρή ανακοίνωση του βουλευτή Ηρακλείου και γραμματέα Π.Ε. Λευτέρη Αυγενάκη και με δύο σύντομα σχόλια από το γραφείο Τύπου του κόμματος, η Ν.Δ. άσκησε σφοδρή κριτική για την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Κρήτης.

Ειδικότερα, από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Ο κ. Τσίπρας, που δεν τολμάει να αποπέμψει έναν υπουργό ψεύτη, όπως ο κ. Κουρουμπλής, είπε στο Ηράκλειο ότι "είμαστε εδώ για να κινήσουμε προς τα μπρος τον τροχό της ιστορίας...". Τα σχόλια είναι περιττά».

Επίσης σε ό,τι αφορά τις εξαγγελίες για το νέο ΒΟΑΚ ανακοινώθηκε το εξής: «Ο κ. Τσίπρας θυμήθηκε το Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) μετά από δυόμισι χρόνια κυβερνητικής απραξίας και - εντελώς "συμπτωματικά" - λίγες μόλις ημέρες μετά τη σχετική πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος σε ευρεία σύσκεψη με φορείς της Κρήτης παρουσίασε ολοκληρωμένο σχέδιο χρηματοδότησης του έργου, καθώς και δράσεις για τον περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων στο νησί.

Προτείνουμε στον πρωθυπουργό να παρακολουθεί ακόμα πιο στενά τις πρωτοβουλίες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για να πάρει και άλλες ιδέες. Ίσως έτσι μπορέσει να κάνει και τίποτα στο διάστημα που του απομένει στην κυβέρνηση...».

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια