default-image

'Ηταν 5 ημέρες νηστικοί οι 44 μετανάστες

Κρήτη
'Ηταν 5 ημέρες νηστικοί οι 44 μετανάστες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέντε ημέρες ημέρες χωρίς τροφή είχαν μείνει οι 44 μετανάστες και οι δύο διακινητές τους που με ένα λευκό ξύλινο πλοιάριο, έφτασαν μια ανάσα από τις ακτές της Κρήτης χθες το απόγευμα. Το σήμα από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας τούς εντόπισε αρχικά βόρεια της Γαύδου την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου γύρω στις 4 το απόγευμα.

Λίγη ώρα αργότερα, στις 16:25 με νέα κλήση στον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης, 112, οι μετανάστες ενημέρωναν ότι το πλοιάριο προσέκρουσε σε βράχια και βρίσκονται στην ακτή.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του λιμενικού, το πλοιάριο έπλεε νότια της Κρήτης και μόλις πέρασε τα θαλάσσια όρια του νομού Ηρακλείου με κατεύθυνση προς Ρέθυμνο, επιχείρησε να εισέλθει στον κόλπο της Μεσαράς για να προστατευθεί από τη θαλασσoταραχή, όμως οι δυτικοί, βορειοδυτικοί άνεμοι με ριπές που έφταναν τα 7 μποφόρ, δυσχέραναν τον πλου και εν τέλει οδήγησαν το πλοιάριο στις νήσους Παξιμάδια.

Αμέσως αλιευτικά και τουριστικά πλοιάρια επιχείρησαν να προσεγγίσουν την περιοχή, όμως δε στάθηκε δυνατό να αποπλεύσουν. Δύο πλοία του λιμενικού από Αγία Γαλήνη και Κόκκινο Πύργο, απέπλευσαν προς τα Παξιμάδια, όμως επέστρεψαν πίσω στην Κρήτη γύρω στις 21:40, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων. Οι 29 άνδρες, οι 11 γυναίκες και τα 4 παιδιά διανυκτέρευσαν στη νησίδα.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΣΕ ΚΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Με το πρώτο φως της ημέρας, στις 5 το πρωί, το λιμενικό ξεκίνησε να σχεδιάζει τον τρόπο προσέγγισης των μεταναστών. Στις 6μιση με 7 το πρωί ξεκίνησε πλοίο του λιμενικού για τις νήσους Παξιμάδια. Πλησίασαν στη νησίδα και με τη συνδρομή μικρού ιδιωτικού φουσκωτού  έφτασαν στους μετανάστες, αφού η νησίδα δε διαθέτει υποδομές ελλιμενισμού. Στις 9 το πρωί οι μετανάστες από το Ιράν, το Πακιστάν και το Ιράκ, έφτασαν στην Αγία Γαλήνη και μιάμιση ώρα αργότερα είχαν μεταφερθεί στο κεντρικό λιμεναρχείο Ρεθύμνου.

Οι μετανάστες ανέφεραν στις αρχές ότι οι διακινητές τους, ένας άνδρας και μια γυναίκα από τη Γεωργία, είχαν αναχωρήσει από τις νήσους Παξιμάδια με άλλο πλοίο που τους περισυνέλεξε, όμως το λιμενικό τούς εντόπισε στις νήσους, τούς συνέλαβε και τούς προσήγαγε στο κεντρικό λιμεναρχείο Ρεθύμνου το μεσημέρι.

θα εξεταστεί ενδεχόμενο αίτησης ασύλου ή απέλασης

Η δικηγόρος που εκπροσώπησε τον δικηγορικό σύλλογο Ρεθύμνου, Χρυσούλα Προκοπάκη, εξήγησε ότι στο λιμεναρχείο έγινε η διαδικασία της καταγραφής των ανθρώπων και αφού ολοκληρωθεί η προανάκριση και η δικογραφία, θα αποσταλεί ο φάκελος στον εισαγγελέα, ο οποίος θα απέχει από την άσκηση ποινικής δίωξης για παράνομη είσοδο στην χώρα και στη συνέχεια θα εξεταστεί το ενδεχόμενο αίτησης ασύλου ή απέλασης.

Όλες αυτές όμως τις ημέρες που θα ακολουθήσουν, οι μετανάστες θα παραμένουν στον χώρο του λιμεναρχείου όπου από την πρώτη στιγμή έσπευσε ο ερυθρός σταυρός με εθελοντές σαμαρείτες, η πρωτοβουλία για τους πρόσφυγες, δάσκαλοι, γονείς και καθηγητές που έφερναν νερό και τρόφιμα, ακόμη και παντόφλες και ομπρέλα σκίασης για να είναι οι συνθήκες διαβίωσης το δυνατόν καλύτερες.

Προσφορά γυεμάτων στους μετανάστες

Ο δήμος Ρεθύμνου, δια στόματος του αντιδημάρχου πολιτικής προστασίας, Νίκου Αγριμάκη, ανέφερε ότι συνεργάζονται με την τοπική εκκλησία που θα προσφέρει γεύματα στους αναξιοπαθούντες, όμως δεν υπάρχει από το δήμο η δυνατότητα προσωρινής φιλοξενίας των μεταναστών σε κάποιο άλλο χώρο.

Ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου Ρεθύμνου, Μπάμπης Μαρκάκης, μαζί με δύο ακόμη γιατρούς του νοσοκομείου, εξέτασαν έναν προς έναν τους 44 πρόσφυγες, πέντε εκ των οποίων μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα στο νοσοκομείο, ενώ 3 ακόμη θα μεταφερόταν αργότερα. Έχουν εξαντληθεί από την αφαγία και την ταλαιπωρία, φέρουν πληγές και μικροκακώσεις από την πρόσκρουση στα βράχια, όμως δεν φαίνεται να έχουν κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα. Σταδιακά, όλοι θα εξεταστούν ενδελεχώς στο νοσοκομείο για να αποκλειστεί η ύπαρξη οποιουδήποτε μεταδοτικού νοσήματος.

Ο ευρωπαϊκός δικηγορικός σύλλογος θα αποστείλει έγγραφα στις γλώσσες των μεταναστών για να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και τη διαδικασία που θα τηρηθεί, το "Χαμόγελο του παιδιού" παρείχε υλικό, ασθενοφόρο και υπηρεσίες, ενώ στο σημείο παραμένουν από το πρωί ενεργοί πολίτες του Ρεθύμνου που τροφοδοτούν τους εθελοντές με ο,τιδήποτε χρειάζονται οι μετανάστες, ενώ τουρίστες παρατηρούν ξαφνιασμένοι τα γεγονότα και συνήθως συμπάσχουν, όμως υπήρξαν και διαπληκτισμοί ενάντια στη μεταφορά προσφύγων στην υπόλοιπη Ευρώπη από την Ελλάδα. Εικάζεται ότι οι συγκεκριμένοι μετανάστες ήθελαν να προσεγγίσουν την Ιταλία για να διοχετευθούν στη βόρεια Ευρώπη, όμως οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες τούς οδήγησαν σε ναυάγιο μια ανάσα από την Κρήτη.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News