default-image

Στα Χανιά ο Αλέξης Τσίπρας για την ενέργεια στα νησιά

Κρήτη
Στα Χανιά ο Αλέξης Τσίπρας για την ενέργεια στα νησιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα Χανιά βρίσκεται σήμερα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνεχίζοντας την περιοδεία του στην Κρήτη.

Φτάνοντας στην πόλη κατευθύνθηκε προς το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου όπου εκφώνησε ομιλία στα αγγλικά στο πλαίσιο του φόρουμ για την «Καθαρή Ενέργεια στα Νησιά».

Στην ομιλία του σημείωσε ότι αυτή η κυβέρνηση έχει φέρει την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος από το περιθώριο της πολιτικής ατζέντας στο κέντρο της αναζήτησης για το πώς η κοινωνία μας μπορεί να προχωρήσει στο μέλλον.

Και κάναμε, πρόσθεσε, τον μακροπρόθεσμο ενεργειακό προγραμματισμό μια πολιτική προτεραιότητα, και αυτό παρά την επταετή οικονομική και κοινωνική κρίση από την οποία βγαίνουμε τώρα.

Στο φόρουμ παρευρίσκονται ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Ενέργειας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός υγείας Παύλος Πολάκης, ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, καθώς και όλοι οι δήμαρχοι του νομού Χανίων, όπως επίσης τοπικές αρχές και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Πρωθυπουργού από τα Χανιά:

Έχουμε τοποθετήσει την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος από το περιθώριο της πολιτικής ατζέντας στο κέντρο της αναζήτησης για το πώς η κοινωνία μας μπορεί να προχωρήσει στο μέλλον.

Η Ελλάδα έχει ήδη αναλάβει ενεργό ρόλο για προστασία του περιβάλλοντος στην Ευρώπη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε η μόνη χώρα παραγωγής λιγνίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πιέζει για την υιοθέτηση αυστηρότερων ορίων όσον αφορά τις εκπομπές.

Σε εθνικό επίπεδο, το κομμάτι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα αυξάνεται σταθερά και η επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων το 2020 μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη.

Η Ελλάδα διαθέτει τριάντα δύο μεμονωμένα ηλεκτρικά συστήματα διαφόρων μεγεθών. Τα υπάρχοντα συστήματα βασίζονται κυρίως στις μονάδες καύσης ντίζελ.

 «Έξυπνα» νησιά με υψηλή διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μείωση του κόστους ενέργειας είναι το όραμα και η φιλοδοξία μας. Δεσμευόμαστε για το σκοπό αυτό, υλοποιώντας και δοκιμάζοντας καινοτόμα έργα στα ελληνικά νησιά - μια προσπάθεια που θα επιταχυνθεί.

Επιπρόσθετα, πριν από μερικές ημέρες, το Υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε μια - μέχρι σήμερα απούσα - οργανωμένη μακροπρόθεσμη διαδικασία ενεργειακού προγραμματισμού, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή μετάβαση.

Άμεσα, ξεκινάει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες τάσεις και δεσμεύσεις για περιβαλλοντικά και ενεργειακά θέματα, το διεθνές ενεργειακό σύστημα, τον στόχο μιας ευρωπαϊκής ολοκληρωμένης αγοράς και τη διαθεσιμότητα των ενεργειακών πόρων.

Ειδικότερα, θα καθοριστούν δράσεις και πολιτικές που θα διασφαλίζουν την επιτυχία αυτής της διαδικασίας.

Αφορά πέντε πτυχές της Ενεργειακής Ένωσης:

·      ενεργειακή ασφάλεια

·      ενεργειακή αγορά

·      ενεργειακή απόδοση

·      απαλλαγή από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

·      έρευνα, καινοτομία και ανταγωνιστικότητα.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη υποβάλει στο Κοινοβούλιο ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις Τοπικές Ενεργειακές Κοινότητες.

Το σχέδιο νόμου λαμβάνει υπόψη τη συγκεκριμένη μορφολογία της χώρας. δηλαδή, τον έντονο νησιωτικό της χαρακτήρα. Η έννοια του νησιωτικού χαρακτήρα αναφέρεται στην απομόνωση και την αποκέντρωση.

Η Ελλάδα αναλαμβάνει ευθύνες και πρωτοβουλίες. Και αυτή είναι μια ιστορική ευκαιρία και ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές. μια ευθύνη που πρέπει να πάρουμε.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News