Ειδήσεις

Τσίπρας: Το 2019 ξεκινούν τα έργα για τον ΒΟΑΚ

Σε δύο φάσεις, αρχικά δηλαδή για το «ώριμο» - όπως το αποκάλεσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας - κομμάτι από Χανιά έως Άγιο Νικόλαο.

Σε δύο φάσεις, αρχικά δηλαδή για το «ώριμο» - όπως το αποκάλεσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας - κομμάτι από Χανιά έως Άγιο Νικόλαο και για το υπόλοιπο κομμάτι... βλέπουμε, και από το 2019 αντί για το 2018, όπως υπήρχαν αρκετές προσδοκίες, θα ξεκινήσει να ανακατασκευάζεται ο ΒΟΑΚ!

Αυτό ανακοίνωσε χθες το βράδυ από το "Αστόρια" ο πρωθυπουργός, ο οποίος προχώρησε επίσης σε αναμενόμενες δεσμεύσεις για συγκεκριμένα έργα, όπως το "λίφτινγκ" στο αεροδρόμιο "Ν. Καζαντζάκης" του Ηρακλείου, τους κόμβους της Αγίας Πελαγίας και τα αρδευτικά δίκτυα του Οροπεδίου Λασιθίου.

Από την ατζέντα της ομιλίας του κ. Τσίπρα, με την οποία έπεσε η "αυλαία" του διήμερου Αναπτυξιακού Συνεδρίου, δεν έλειψε φυσικά το έργο του νέου αεροδρομίου Καστελίου, ενώ, όπως αναμενόταν, ο ίδιος στάθηκε με έμφαση στο ρόλο της Κρήτης ως ενεργειακού κόμβου...

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΙΠΡΑ: ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΟΑΚ;

«Η μέχρι τώρα εμπειρία απ' όλα αυτά τα συνέδρια, που έχουν στόχο να συνθέσουμε όλοι μαζί το σχέδιό μας για την παραγωγική ανασυγκρότηση και να έχουμε τον περιφερειακό σχεδιασμό στις 13 περιφέρειες και όλοι αυτοί μαζί να συνθέσουμε τον εθνικό σχεδιασμό, είναι κάτι παραπάνω από θετική», είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε το νησί μας ως ένα καλό παράδειγμα για το τι εννοούμε παραγωγική ανασυγκρότηση.

Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για την πολιτική φιλοσοφία της κυβέρνησης, που έχει ως πυρήνα τη δίκαιη ανάπτυξη, επισημαίνοντας: «Στόχος είναι η αποκατάσταση ενός αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου για τους εργαζόμενους και η εξασφάλιση της προσφοράς ικανοποιητικών κοινωνικών υπηρεσιών»...

ΒΟΑΚ σε φάσεις

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι πλέον η κυβέρνηση είναι σε θέση να παρουσιάσει το σχέδιό της, που θα καταλήξει στην έναρξη των εργασιών για το Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, πριν ολοκληρωθεί η τρέχουσα θητεία της κυβέρνησης.

Εδώ είχαμε και συγκεκριμένα μαντάτα. Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι μελέτη για το ΒΟΑΚ, που διασφαλίζει τον ενιαίο σχεδιασμό του έργου από το Καστέλι Κισσάμου ως τη Σητεία, θα δημοπρατηθεί μέσα στον Οκτώβριο του 2017. Ωστόσο, όπως σκιαγράφησε και όπως προκύπτει από τα λεγόμενά του, το έργο του ΒΟΑΚ θα προχωρήσει σε δύο φάσεις, και άρα "τεμαχισμένο".

Ειδικότερα, είπε ότι για το πιο ώριμο τμήμα του ΒΟΑΚ, από τα Χανιά έως τον Άγιο Νικόλαο, ο διαγωνισμός για την κατασκευή του θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2018, με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου.

Για το κομμάτι αυτό, η έναρξη των εργασιών αναμένεται στις αρχές του 2019 και όχι στα τέλη του 2018, όπως είχε αφεθεί να διαφανεί μέχρι τώρα η κυβέρνηση.

«Εκτιμάμε, λοιπόν, ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2019. Και θα είμαστε εδώ, εγώ με τον περιφερειάρχη, για να βρεθούμε στην έναρξη των εργασιών», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Το έργο θα ολοκληρωθεί σε 4 ως 5 χρόνια από την έναρξή του, αλλά απ' ό,τι βλέπω πάλι θα είμαστε εμείς εδώ, εγώ και ο περιφερειάρχης», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, εισπράττοντας με την ολοκλήρωση της αναφοράς για το ΒΟΑΚ χειροκροτήματα.

Ο πρωθυπουργός έκανε φυσικά μνεία και στο νέο αεροδρόμιο Καστελίου. Τόνισε ότι έχει επιλεγεί η μορφή της εταιρείας που θα το αναλάβει, καθώς και τα ανταποδοτικά τέλη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το υπουργείο Υποδομών.

Επίσης, καθορίστηκε ότι ένας χώρος έκτασης 1.000 τ.μ. θα διαμορφωθεί κατάλληλα για διεξαγωγή συνεδρίων και εκθέσεων τοπικών προϊόντων.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η πραγματοποίηση αυτών των έργων και η λειτουργία τους θα οδηγήσουν σε υπολογίσιμη αύξηση της απασχόλησης.

Σε ό,τι αφορά άλλα μέτωπα υποδομών, ακούσαμε τις αναμενόμενες αναφορές. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι σε εξέλιξη βρίσκονται και άλλα έργα υποδομών, όπως ο κόμβος της Αγίας Πελαγίας, το έργο ύδρευσης στο Οροπέδιο Λασιθίου και τα βελτιωτικά έργα στο αεροδρόμιο Ηρακλείου.

Σημείωσε ότι σχεδιάζεται επίσης η υλοποίηση έργων που αφορούν στους κάθετους προς το ΒΟΑΚ άξονες, και ακόμα η πραγματοποίηση βελτιωτικών εργασιών στο αεροδρόμιο των Χανίων.

Ο ενεργειακός ρόλος της Κρήτης

Ένα κομμάτι της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα χθες στο "Αστόρια" ήταν αφιερωμένο - αναμενόμενο κατά κοινή ομολογία - στον ενεργειακό ρόλο του νησιού μας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης, που θα τη μετατρέψει σε ενεργειακό κόμβο, αυξάνοντας τις θέσεις εργασίας και μειώνοντας την επιβάρυνση των νοικοκυριών, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πέρα από την καλωδιακή διασύνδεση του νησιού με την ηπειρωτική χώρα, ο κ. Τσίπρας έκανε μνεία και στον κομβικό ρόλο που θα έχει το νησί μας στα μεγάλα διακρατικά ενεργειακά πρότζεκτ.

Αναφέρθηκε στο καλώδιο EurΑsia Interconnector, που θα συνδέει τα ηλεκτρικά δίκτυα του Ισραήλ, της Κύπρου και της Κρήτης, αλλά και στον αγωγό Eastmed, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της νοτιοανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη, μέσω Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας. Επισημαίνεται ότι για την προώθησή του έχει υπογραφεί κοινή διακήρυξη μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε και τη σημασία της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, που έχει φέρει την Κρήτη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πετρελαϊκών εταιρειών.

«Όλα αυτά τα έργα μαζί θα αυξήσουν τη σημασία της Κρήτης και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η κατασκευή τους θα προχωρήσει στο πλαίσιο των αυστηρότερων προτύπων της διεθνούς πρακτικής για την προστασία του περιβάλλοντος»...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

Σχόλια