default-image

Βαρύ το πένθος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για το γνωστό γιατρό

Κρήτη
Βαρύ το πένθος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για το γνωστό γιατρό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο πένθος έχει βυθιστεί η ιατρική και ακαδημαϊκή κοινότητα της Κρήτης, στο άκουσμα του τραγικού χαμού του γνωστού γιατρού και επιστημονικού συνεργάτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αντώνη Κούτη, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή, χθες το μεσημέρι, σε παραλία κοντά στις Σίσες Ρεθύμνου.

Ο 61χρονος επιστήμονας, ο οποίος ζούσε μόνιμα στο Ηράκλειο τα τελευταία 30 χρόνια, κολυμπούσε στην παραλία Αλυκές, κοντά στις Σίσες, μαζί με μια 20χρονη κοπέλα. Οι δύο λουόμενοι έκαναν τη βουτιά τους στην επίμαχη παραλία, χωρίς ωστόσο να υπολογίσουν τον υψηλό κυματισμό της θάλασσας, ο οποίος, σε συνδυασμό με τη βραχώδη ακτή στην οποία επέλεξαν να κολυμπήσουν, έμελλε να αποβεί μοιραίος για τον αδικοχαμένο Αντώνη Κούτη.

Το τραγικό συμβάν σημειώθηκε νωρίς χθες το μεσημέρι. Περίπου στις 12 η ώρα, το Λιμεναρχείο ενημερώθηκε για το ότι κινδύνευαν δύο λουόμενοι, οι οποίοι πάλευαν με τα κύματα, τα οποία τους οδηγούσαν πάνω στα βράχια... Υπήρξε άμεσα κινητοποίηση των Αρχών και γρήγορα στην περιοχή έσπευσε σκάφος του Λιμενικού Σώματος, αλλά και σκάφος ιδιώτη. Ωστόσο, λόγω του βραχώδους της ακτής, κλήθηκε να συνδράμει στην επιχείρηση διάσωσης και κλιμάκιο της ΕΜΑΚ από ξηράς.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ Ο ΧΑΜΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΚΟΥΤΗ

«Μας ειδοποίησαν αρχικά ότι δύο άτομα κινδύνευαν, αλλά λόγω του έντονου κυματισμού το σκάφος του Λιμενικού δεν κατάφερε να προσεγγίσει το σημείο. Το ίδιο συνέβη και με ιδιωτικό σκάφος, με δύτη», ανέφερε χαρακτηριστικά στη "Νέα Κρήτη" και το neakriti.gr ο λιμενάρχης Ρεθύμνου, πλωτάρχης Κωνσταντίνος Καστρινάκης.

Τελικά, η νεαρή κοπέλα στάθηκε τυχερή, αφού κατάφερε να βγει νικήτρια από τη μάχη που έδωσε με την αφηνιασμένη θάλασσα και να σωθεί... Δυστυχώς, δε συνέβη το ίδιο με τον Αντώνη Κούτη. Ο διακεκριμένος επιστήμονας ανασύρθηκε από τους διασώστες, από τα βράχια, μετά από αρκετή ώρα, ωστόσο ήταν ήδη αργά, καθώς είχε αφήσει την τελευταία του πνοή.

Από την πλευρά της, η 20χρονη υπέστη μώλωπες και εκδορές στο σώμα της, αφού τραυματίστηκε πέφτοντας στα βράχια. Η κοπέλα διακομίστηκε από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, που είχε σπεύσει στο σημείο, στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, η κατάσταση της υγείας της δεν εμπνέει ανησυχία.

Στο άκουσμα του αιφνίδιου χαμού του Αντώνη Κούτη, η οικογένειά του βυθίστηκε σε βαθύ πένθος. Συγκλονισμένοι είναι εξάλλου και οι συνεργάτες του στο δημοτικό ιατρείο Ηρακλείου, όπου ήταν διευθυντής. Στο πένθος βυθίστηκε και η επιστημονική ομάδα του κ. Λιονή του Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής, της οποίας ο Αντώνης Κούτης ήταν επιστημονικός συνεργάτης.

Ψήφισμα για το χαμό του Αντώνη Κούτη εξέδωσε η Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας. «Η Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας, στο άκουσμα του τραγικού θανάτου του επιστημονικού συνεργάτη του Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής, Αντώνιου Κούτη, συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα 21 Σεπτεμβρίου 2017 (σ.σ. χθες). Στη συνεδρίαση τα μέλη της Κοσμητείας εξήραν το ήθος του εκλιπόντος, την αφοσίωσή του στο καθήκον και τη διάθεση για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Η Κοσμητεία αποφάσισε να εκφράσει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος», αναφέρεται στο επίμαχο ψήφισμα.

Ο Αντώνης Κούτης γεννήθηκε στο Περιστέρι Αττικής και από το 1987 ζούσε και εργαζόταν στο Ηράκλειο. Ήταν γιατρός Κοινωνικής Ιατρικής και διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Εξάλλου, όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του, ο Αντώνης Κούτης ήταν επιστημονικός συνεργάτης του Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής του ΕΣΥ στον Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής του ΠΑΓΝΗ. Ο αδικοχαμένος γιατρός είχε εκδώσει μάλιστα και τρεις ποιητικές συλλογές: "Ενδιάμεσος κόσμος", "Λίθος αργός" και "Απέναντι στην ομορφιά".

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News