Ειδήσεις

Το πάρκο Χλωρίδας & Πανίδας «επανέρχεται» στα Χανιά

Λίγες εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της Πρυτανικής αρχής του Πολυτεχνείου Κρήτης με την οποία διέψευσε τη φημολογία περί αναστολής λειτουργίας του Πάρκου Χλωρίδας και Πανίδας, το εκπαιδευτικό ίδρυμα υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων με κύριο σκοπό, σύμφωνα με την διοίκηση του Πολυτεχνείου, την αξιολόγηση και την ενίσχυση των δυνατοτήτων του Πάρκου Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας μέσα από την τεχνογνωσία και την Διεθνή Εμπειρία που διαθέτει το Μ.Α.Ι.Χ.

«Απώτερος στόχος είναι να εμπλουτιστούν οι δυνατότητες και οι δραστηριότητες του Πάρκου, να καταστεί οικονομικά και λειτουργικά βιώσιμο, και να προσελκύσει ερευνητική δραστηριότητα και πόρους. Ιδιαίτερα δε, πρέπει να επισημανθεί η συμβολή και ο προσανατολισμός της Μονάδας Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών του ΜΑΙΧ, αλλά και γενικότερα των δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου, στην αειφόρο διαχείριση των οικοσυστημάτων και της φυτικής ποικιλότητας της Μεσογειακής Λεκάνης» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Το Πάρκο Διάσωσης της Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης εγκαινιάστηκε επί Πρυτανείας Γιάννη Φίλη και στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του στηρίχτηκε στην οικονομική συμπαράσταση της Παγκρήτιας Ένωσης Αμερικής.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση «μέχρι και σήμερα, η συνεχιζόμενη οικολογική συντήρηση και λειτουργία του Πάρκου αποτελεί μια ακόμα έμπρακτη και εξωστρεφή συνεισφορά του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος των Χανίων στους «συμπολίτες» του, παρά τη δραματική μείωση της δημόσιας χρηματοδότησής του. Το Ίδρυμα εξακολουθεί να διαθέτει σε καθημερινή βάση δύο υπαλλήλους από το αναγκαίο προσωπικό της Τεχνικής του Υπηρεσίας για τη συντήρηση του Πάρκου, ενώ ακόμα και τις απογευματινές ώρες παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη φύλαξης ώστε να διατηρεί προσβάσιμο το πάρκο του σε κάθε πολίτη».

Ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Βασίλης Διγαλάκης σχολιάζοντας τη συνεργασία του εκπαιδευτικού ιδρύματος με το ΜΑΙΧ τόνισε:

«Σήμερα, το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα των Χανιωτών παρουσιάζει με αίσθημα ευθύνης τους βασικούς άξονες του ολοκληρωμένου στρατηγικού του σχεδίου με επιδίωξη τη Βιώσιμη Αναγέννηση του Πάρκου Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του.

Στη νέα εποχή του Πάρκου, επιδιώξαμε με επιτυχία την πολύτιμη και τιμητική αναβάθμιση της επιστημονικής μας συμμαχίας με το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, το οποίο αποτελεί σήμερα ένα από τα κορυφαία μεταπτυχιακά ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας με εξειδίκευση στην ευρωμεσογειακή εκπαίδευση και έρευνα αλλά και στην ανάπτυξη της διεθνούς συνεργασίας για την προστασία του μοναδικού περιβαλλοντικού πλούτου της Μεσογειακής Λεκάνης».

Ο Διευθυντής του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων, κ. Γιώργος Μπαουράκης δήλωσε κατά την υπογραφή του ειδικού πρωτοκόλλου συνεργασίας:

«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι και αυτή συνεργασία με το Πολυτεχνείο θα αποδώσει τα μέγιστα στους τομείς της εκπαίδευσης και της έρευνας, προς όφελος και των δυο ιδρυμάτων. Παράλληλα θα συμβάλει στην ευαισθητοποίηση των μαθητών και της τοπικής κοινωνίας των Χανίων και της Κρήτης στα θέματα της ιδιαιτέρως σημαντικής βιοποικιλότητας του νησιού μας, είναι άλλωστε γνωστές οι δράσεις που αναλαμβάνει κάθε χρόνο το ΜΑΙΧ προς αυτήν την κατεύθυνση. Ελπίζουμε με τη συνεργασία αυτή να επισπευσθεί η δημιουργία της πρώτης Μεσογειακής «πράσινης» περιφερειακής τράπεζας σπόρων».

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

Σχόλια