Ειδήσεις

Για τα ελάχιστα ασθενοφόρα στο Ρέθυμνο ενημερώθηκε ο Ξανθός

Στενάζει η ενδοχώρα από τον πεπαλαιωμένο στόλο ασθενοφόρων και τα παράλια της Κρήτης από τον πολλαπλασιασμό του πληθυσμού που χρειάζεται ιατρικές υπηρεσίες λόγω τουρισμού.

Στενάζει  η ενδοχώρα από τον πεπαλαιωμένο στόλο ασθενοφόρων και τα παράλια της Κρήτης από τον πολλαπλασιασμό του πληθυσμού που χρειάζεται ιατρικές υπηρεσίες λόγω τουρισμού.

Υπογράφηκε ΦΕΚ για ίδρυση πολυδύναμων περιφερειακών ιατρείων σε τουριστικές περιοχές, ενώ θα γίνουν προσπάθειες και για τον εκσυγχρονισμό των ασθενοφόρων.

Ο υπουργός υγείας, Ανδρέας Ξανθός που βρίσκεται στην Κρήτη με αφορμή το αναπτυξιακό συνέδριο περιόδευσε σήμερα στην ενδοχώρα και την πόλη του Ρεθύμνου σε δομές πρωτοβάθμιας υγείας, αναλύοντας τον σχεδιασμό του υπουργείου τόσο για τα κέντρα υγείας και τις τοπικές μονάδες υγείας.

30 χρόνια πίσω στον χρόνο ταξίδεψε ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός για να δει ιδίοις όμμασι τα προβλήματα της ενδοχώρας, στο κέντρο υγείας Σπηλίου, όπου το 1987 υπηρέτησε ως αγροτικός ιατρός.

Ο Άγιος Βασίλειος που εξυπηρετείται από την εν λόγω δομή, μαζί με το κέντρο υγείας Αγίας Φωτεινής που εξυπηρετεί το Αμάρι, στενάζουν από την έλλειψη σύγχρονων ασθενοφόρων και προσωπικού με αποτέλεσμα να συντονίζονται όσο γίνεται τα δύο κέντρα υγείας για να μην μένουν οι περιοχές χωρίς βάρδια.

Οι πολύτιμες υπηρεσίες των γιατρών της υπαίθρου φτάνουν και στο πιο απομακρυσμένο σπίτι ορισμένες φορές για την εξυπηρέτηση κατάκοιτων ηλικιωμένων ή σοβαρών ψυχιατρικών περιστατικών που δε λαμβάνουν υπηρεσίες στην πόλη, έτσι η ενδοχώρα χρειάζεται και αυτοκίνητα για μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού, πέραν από ασθενοφόρα.

Σε επίπεδο Κρήτης, υπογράφηκε μόλις χθες, ΦΕΚ που προβλέπει πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία σε άκρως ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές με χαμηλό μόνιμο πληθυσμό, τουτέστιν στον Μακρύ Γιαλό Λασιθίου, στο Τυμπάκι Ηρακλείου, στον Πλακιά Ρεθύμνου και στον Πλατανιά Χανίων.

Παράλληλα, στις συσκέψεις στην ενδοχώρα του Ρεθύμνου ζητήθηκε από τον υπουργό υγείας, Ανδρέα Ξανθό η συνδρομή της τηλεϊατρικής με εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα που θα συνδράμουν στην από απόσταση ρύθμιση συνταγών ασθενών, ενώ στον αστικό ιστό του Ρεθύμνου το ΠΕΔΥ θα μετατραπεί σε Μονάδα Υγείας και θα μεταστεγαστεί από την οδό Μοάτσου στην παραλιακή οδό, θα έχει υπό τη διοίκησή του 3 Τοπικές Μονάδες Υγείας σε Περιβόλια, κέντρο και Ατσιπόπουλο.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

Σχόλια