Ειδήσεις

Σπίρτζης: Ψάχνουμε πόρους για ΒΟΑΚ από Κίσσαμο εως Σητεία

Με δίωρη καθυστέρηση έφτασε στην Ιεράπετρα και μίλησε για τα έργα ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών

Με δίωρη καθυστέρηση έφτασε στην Ιεράπετρα στις 22.00 το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και Χρήστος Σπίρτζης, παρουσιάζοντας αιφνιδιαστικά στο Δήμο και τους παραγωγικούς φορείς τις σκέψεις της κυβέρνησης, για τις υποδομές της περιοχής και της Ανατολικής Κρήτης γενικότερα.

Ο κ. Σπίρτζης άκουσε τα αιτήματα των εκπροσώπων τις Ιεράπετρας, ζήτησε την ιεράρχηση τους, αλλά δεν δεσμεύτηκε σε τίποτα  απολύτως και δεν υποσχέθηκε τίποτα, καθώς τα κονδύλια που έχει διαθέσιμα η κυβέρνηση είναι ελάχιστα  και ζητά δανειοδοτήσεις π.χ. για την  κατασκευή των οδικών αξόνων , από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

ΒΟΑΚ από την Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία

Ο Υπουργός Υποδομών ήταν ξεκάθαρος ωστόσο, για τη μελέτη του ΒΟΑΚ, η οποία όπως τόνισε «γίνεται για το σύνολο του έργου από την Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία. Επειδή όμως δεν είμαστε σίγουροι ότι θα εγκριθεί η μελέτη του έργου, που αφορά στο τμήμα του Ν. Λασιθίου που έχει τον μικρότερο κυκλοφοριακό φόρτο, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που θα μας δανειοδοτήσει μόνο αν είναι βιώσιμο το έργο, αναζητούμε τρόπους να χρηματοδοτήσουμε και αυτό το κομμάτι».

Ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ Θεοδόσης Καλαντζάκης, παρουσίασε με λίγα λόγια τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τέταρτος σε μέγεθος Δήμος της Κρήτης, θέτοντας ως πρώτο και φλέγον ζήτημα για την Ιεράπετρα, το θέμα της έλλειψης του αρδευτικού νερού, που κινδυνεύει να τινάξει στην αέρα 17.000 στρέμματα καλλιεργειών, εάν και αυτός ο χειμώνας που έρχεται είναι άνυδρος, όπως και ο προηγούμενος, με αποτέλεσμα   στον ταμιευτήρα του Φράγματος Μπραμιανών , να έχουν μείνει μόνο 3,5 εκ. κυβικά μέτρα νερού, ενώ η περιοχή για την περίοδο των θερμοκηπιακών καλλιεργειών που έχει ξεκινήσει ήδη, χρειάζεται 12 εκ. κυβικά.

«Του ζήτησα την άμεση χρηματοδότηση των ώριμων αρδευτικών έργων που αφορούν στη νέα προσαγωγό διώρυγα του Μύρτου και στην  κατασκευή του Φράγματος Μυλωνά στον Άγιο Ιωάννη, και μετά τα συμπληρωματικά έργα του Φράγματος Μπραμιανών οι μελέτες των οποίων προχωρούν .

Για τον ΒΟΑΚ ζήτησα την χρηματοδότηση του τμήματος Καλό Χωριό - Παχιά Άμμος, που έχει ώριμες μελέτες και στο Νότιο άξονα τη σύνδεση της Ιεράπετρας με το αεροδρόμιο και το λιμάνι της Σητείας, αν θέλουμε να μιλάμε για τουριστική ανάπτυξη στη Νοτιονατολική Κρήτη.

Το τμήμα του Νότιου άξονα από το Μύρτος μέχρι το Αρκαλοχώρι μας είπε ότι είναι έργο του συνολικού πακέτου των αξόνων που θα μας συνδέσουν με το αεροδρόμιο Καστελλίου, και μας ζήτησε να του ξεκαθαρίσουμε αν θέλουμε ΒΟΑΚ, ΝΟΑΚ ,η κάθετους οδικούς άξονες.

Του θέσαμε  επίσης  τα ζητήματα της αναβάθμισης των λιμενικών μας υποδομών  και της κατασκευής μαρίνας, καθώς επίσης , το θέμα της ένταξης στον αναπτυξιακό νόμο και σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Βιομηχανικού Πάρκου της Ιεράπετρας, που θεωρείται το δεύτερο σε σημασία αναπτυξιακό έργο μετά το Φράγμα Μπραμιανών», τόνισε ο κ. Καλαντζάκης.

Σημαντικές ήταν οι τοποθετήσεις του περιφερειακού συμβούλου κ Νίκου Δασκαλάκη και του προέδρου του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, που μίλησαν για το θέμα της λειψυδρίας, ζητώντας να ξεκινήσουν  αύριο το πρωί οι εργασίες των εγγειοβελτιωτικών έργων.

«Η Ιεράπετρα χωρίς νερό πεθαίνει»

«Η Ιεράπετρα χωρίς νερό πεθαίνει», τόνισαν , γιατί ζουν καθημερινά την αγωνία των αγροτών που βλέπουν να κινδυνεύει να καταστραφεί ότι έχουν χτίσει με ιδρώτα τόσα χρόνια.

Ο κ Δασκαλάκης με επιχειρήματα ανέτρεψε τον ισχυρισμό του κ Σπίρτζη, για τον ΒΟΑΚ, ο οποίος μίλησε για το κριτήριο του μικρού κυκλοφοριακού φόρτου, το οποίο οδηγεί σε λάθος αποφάσεις τους τεχνοκράτες.

Από την συνάντηση του κ Σπίρτζη με τους εκπροσώπους της Ιεράπετρας, ηχηρή ήταν η απουσία των αγροσυνδικαλιστών της περιοχής, οι οποίοι γύρισαν την πλάτη στην κυβέρνηση, επέμειναν στην απόφαση τους να συμμετέχουν στο  παγκρήτιο αγροτικό συλλαλητήριο στην πλατεία Ελευθερίας την  ώρα της ομιλίας του πρωθυπουργού, στον Κινηματογράφο «Αστόρια», και κατήγγειλαν τους διοργανωτές του Αναπτυξιακού Συνεδρίου ότι δεν τους κάλεσαν να παρουσιάσουν και τις δικές τους θέσεις.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

Σχόλια