default-image

10 τροφές που γίνονται τα καλύτερα φυτικά καθαριστικά

Υγεία
10 τροφές που γίνονται τα καλύτερα φυτικά καθαριστικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλοι θέλουμε ένα σπίτι καθαρό και περιποιημένο, χωρίς όμως να αναγκαζόμαστε χρησιμοποιούμε τα - κάθε λογής - καθαριστικά, τα οποία όχι μόνο μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα για την υγεία, αλλά και κοστίζουν μια… μικρή περιουσία!

Ποια είναι, λοιπόν, τα 10 φυτικά καθαριστικά που υπάρχουν στα ντουλάπια μας;

Εκτός από το πιο ευχάριστο κομμάτι του πρωινού σου ξυπνήματος, μπορεί να γίνει και αγαπημένο κομμάτι της καθαριστικής σου ρουτίνας. Οι κόκκοι του καφέ χρησιμεύουν ως αποτελεσματικότατο αποσμητικό.

Θα απαλλαγείς αμέσως από τη μυρωδιά κρεμμυδιού ή σκόρδου στα χέρια σου μετά το μαγείρεμα και θα εξαφανίσεις κάθε ενοχλητική μυρωδιά από το ψυγείο σου αν βάλεις λίγο καφέ (εννοείται άφτιαχτο) σ' ένα μπολάκι.

Μπορεί η οξύτητα της κλασσικής επιτραπέζιας κέτσαπ να είναι αρκετά ήπια, θα καθαρίσει όμως άψογα και με μεγάλη ευκολία οτιδήποτε μεταλλικό στην κουζίνα σου, από εξαρτήματα, μέχρι τηγάνια και τσαγιέρες.

Φαντάσου ότι μπορεί να κάνει ακόμη και τη λαμαρίνα του αυτοκινήτου σου να γυαλίζει.   

Τρίψε και καθάρισε. Οι «λειαντικές» ιδιότητες του αλατιού το κάνουν ιδανικό για να καθαρίσεις τα σιδερένια τηγάνια σου, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον 60 ακόμη διαφορετικοί τρόποι να το χρησιμοποιήσεις μέσα στο σπίτι.

Για παράδειγμα, ξεβουλώνει τον νιπτήρα σου, αφαιρεί τους λεκέδες από κρασί από το χαλί σου και τους λιπαρούς λεκέδες από τα ρούχα σου, αφαιρεί τα αντιαισθητικά «δακτυλίδια» νερού από το ξύλινο τραπεζάκι σου, καθαρίζει τα τζάμια του ενυδρείου σου από τα άλατα, αφαιρεί τον πάγο από τα παράθυρά σου απλά περνώντας ένα σφουγγάρι βουτηγμένο σε αλατόνερο, απορροφά τις δυσάρεστες μυρωδιές από τα παπούτσια, αναζωογονεί τα ψεύτικα λουλούδια -απλά βάλτα σε μια χαρτοσακούλα με μπόλικο αλάτι και κούνησε την για λίγα λεπτά απαλά - ζωντανεύει το χρώμα των καλαμένιων επίπλων του κήπου που τα έχει «φάει» ο ήλιος - τρίψε απαλά με ένα σφουγγάρι βουτηγμένο σε ζεστό αλατόνερο - καθαρίζει τα βάζα των λουλουδιών από τα άλατα που μαζεύονται στον πάτο τους, απομακρύνει τις ενοχλητικές στρατιές των μυρμηγκιών… τι άλλο;

Η ζάχαρη σίγουρα δεν είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι όταν πρόκειται για καθάρισμα.

Είναι όμως ένας εξαιρετικά «καινοτόμος» τρόπος να καθαρίσεις λεκέδες από γρασίδι στα ρούχα σου, αλλά και το γράσο και τα λάδια ύστερα από μερικές δημιουργικές ώρες στο γκαράζ του σπιτιού σου…

Ό,τι πιο «σκληρό» μπορείς να χρησιμοποιήσεις ενάντια στους λεκέδες, αφού καθαρίζει λιπαρούς λεκέδες από υφάσματα, ακόμη και γράσο και αίμα, καθαρίζει τις πορσελάνες, τα σημάδια από μαρκαδόρο στο χαλί.

Αφαιρεί τη σκουριά (από παντού), καθαρίζει τη μπανιέρα σου και τους αρμούς ανάμεσα στα πλακάκια, ξεβουλώνει το νεροχύτη σου, κάνει παλιά νομίσματα να αστράφτουν. Καθαρίζει καμένα λίπη από τηγάνια και κατσαρόλες, εξαφανίζει λεκέδες από λάδια αυτοκινήτου στο πάτωμα του γκαράζ.

Η μυρωδιά φρεσκοκομμένου λεμονιού είναι αρκετή για να σε αναζωογονήσει και να σου φτιάξει τη διάθεση, αλλά και οι χυμοί του κατακίτρινου αυτού «φρούτου» αποδεικνύονται αποτελεσματικά καθαριστικά.

Για την ακρίβεια, το λεμόνι είναι εξαιρετικό απολυμαντικό και λευκαντικό. Το προσθέτεις στη μπουγάδα των λευκών σου ρούχων και λάμπουν. Επίσης, απομακρύνει τις μυρωδιές από τα καλάθια των σκουπιδιών σου. Αραιωμένο με λίγο νερό, καθαρίζει τζάμια και καθρέφτες. Καθαρίζει τον φούρνο μικροκυμάτων σου, αρκεί να βράσεις μέσα ένα φλιτζάνι νερό με δυο κουταλιές της σούπας λεμόνι.

Χρησιμοποίησέ το για να καθαρίσεις μπρούτζινα αντικείμενα αλλά και τις βρύσες σου σε μπάνιο και κουζίνα. Καθάρισε από τα άλατα τον βραστήρα και την καφετιέρα σου βράζοντας σκέτο νερό με μερικές φέτες λεμόνι. Καθάρισε τυχόν μούχλα στους αρμούς στο μπάνιο σου, καθάρισε πλαστικά δοχεία φαγητού (εξαφανίζονται και οι μυρωδιές).

Ο ταπεινός αλλά εξαιρετικά ωφέλιμος αυτός καρπός, δεν είναι αυτό που θα έλεγες «πολυκαθαριστικό», αλλά σίγουρα έχει μια ιδιότητα-έκπληξη. Αν έχεις ξύλινο τραπέζι, έναν ξύλινο πάγκο ή ξύλινα πατώματα και τρέμεις τις «αναπόφευκτες» γρατζουνιές και τα γδαρσίματα, μάθε πως μπορείς να τα εξαφανίσεις με ένα… καρύδι.

Αρκεί να τρίψεις το καρύδι (χωρίς το κέλυφός του φυσικά) πάνω στη γρατζουνιά, όπως θα έσβηνες μια μουτζούρα στο χαρτί με μια γόμα. Με αυτό τον τρόπο, τα φυσικά έλαια του καρυδιού εισχωρούν στο ξύλο, «γεμίζοντας» την ταλαιπωρημένη επιφάνειά του. Συναρπαστικό!

Μπορεί να μην πίνεις βότκα αλλά ένα μπουκάλι καλό είναι να βρίσκεται πέριξ της σαλοτραπεζαρίας.

Νικελένιες επιφάνειες, γυαλί και πορσελάνη θα αστράφτουν αν τις  τρίψεις με λίγη βότκα. Θα τη χρησιμοποιήσεις ακόμη για να δώσεις λάμψη σε κοσμήματα με πολύτιμους ή ημιπολύτιμους λίθους, θα απολυμάνεις χτένες, βούρτσες και οδοντόβουρτσες, θα ψεκάσεις με λίγη βότκα την παπουτσοθήκη σου ή υφασμάτινες επιφάνειες μέσα στο σπίτι, για τις αποσμητικές της ιδιότητες.

Θα καθαρίσεις ακόμη και τη μούχλα από τοίχους, ντουλάπες ή άλλες επιφάνειες μέσα στο σπίτι, απλά ρίχνοντας πάνω βότκα που θα αφήσεις να «δράσει» για δέκα λεπτά.    

Παλιά συνταγή το ξίδι! Καθαρίζει και απολυμαίνει με την δύναμη που θα έκανε κάποιο βαρύ χημικό προϊόν.

Μιλώντας για λευκό ξίδι πάντα, χρησιμοποίησέ το για να καθαρίσεις το πληκτρολόγιο και το ποντίκι σου, για να αφαιρέσεις σημάδια από στυλό που κατά λάθος έκανες σε έναν τοίχο ή ένα έπιπλο, για να κάνεις το ψαλίδι σου σαν καινούργιο (το νερό μπορεί να σκουριάσει την ένωση των λεπίδων του ψαλιδιού).

Με ένα βαμβακερό ύφασμα και λίγο ξίδι καθάρισε τις περσίδες που κρέμονται στα παράθυρα, κάνε τα πλήκτρα του πιάνου σου να λάμπουν, τρίψε τα χαλιά με ξίδι και νερό, να δείχνουν σαν καινούργια τόσο στην υφή όσο και στα χρώματα.

Το ξίδι καθαρίζει και αναζωογονεί δερμάτινα έπιπλα, αφαιρεί ίχνη από λιωμένα κεριά, ξεβουλώνει και αρωματίζει τα σιφώνια, εξαφανίζει τη μυρωδιά του τσιγάρου από το δωμάτιο (τοποθέτησε ένα μπολ γεμάτο ξίδι στο χώρο), καθαρίζει αποτελεσματικά τις ανοξείδωτες επιφάνειες, απολυμαίνει τις επιφάνειες κοπής στην κουζίνα και, για «επίδοξους» κηπουρούς, το ξίδι απομακρύνει εύκολα τα ζιζάνια και κάνει το ξεχορτάριασμα λιγότερο επίπονο…

Λάδι καρύδας

Υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να κάνει το λάδι καρύδας; Εκτός από ευεργετικό για την υγεία και ένα εξαιρετικό καλλυντικό, τώρα θα το μάθεις και ως ένα αποτελεσματικό καθαριστικό που μπορεί να αφαιρέσει έναν λεκέ ή να γυαλίσει τα έπιπλα του σπιτιού σου.

Αφαιρεί υπολείμματα από ετικέτες από γυάλινα ή πλαστικά σκεύη, αφαιρεί κηρομπογιές από τοίχους ή άλλες επιφάνειες, κάνει την επιφάνεια ενός απλού τηγανιού, αντικολλητική, δίνει λάμψη σε ανοξείδωτα σκεύη και αποτρέπει τη δημιουργία λεκέδων από νερό στους ανοξείδωτους νεροχύτες, προστατεύει ξύλινες επιφάνειες ή σκεύη από τη φθορά, διατηρεί καθαρά τα εργαλεία του κήπου αφού δεν επιτρέπει στο χώμα να κολλάει πάνω, «λαδώνει» μεντεσέδες που τρίζουν, «επουλώνει» γδαρσίματα στα ξύλινα πατώματα. Να είσαι σίγουρη ότι κάνει πολλά ακόμη…  

Πηγή: athensvoice.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News