Ειδήσεις

Υπόμνημα Δημάρχου στον υπ. Παιδείας για νέες σχολές Γ/θμιας

Συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κώστα Γαβρόγλου είχε το απόγευμα ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, στο περιθώριο των εργασιών του  Αναπτυξιακού Συνεδρίου Κρήτης, στο Ηράκλειο.

Συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κώστα Γαβρόγλου είχε  το απόγευμα ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, στο περιθώριο των εργασιών του  Αναπτυξιακού Συνεδρίου Κρήτης, στο Ηράκλειο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Δήμαρχος κατέθεσε το παρακάτω υπόμνημα,αναφορικά με το το αίτημα χωροθέτησης νέων σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Λασίθι..

Αναλυτικά το υπόμνημα του κ Ζερβού προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κώστα Γαβρόγλου

Κε Υπουργέ ,

      Τις μέρες αυτές ανακοινώθηκε η απόφαση που έλαβε η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης για ίδρυση Τμήματος Διοίκησης Μονάδων Τουρισμού στα πλαίσια της Οικονομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης .

      Το παραπάνω γεγονός μας λυπεί αφάνταστα διότι και στον χώρο της γ' βάθμιας εκπαίδευσης υλοποιείται η λογική της ύπαρξης μόνο τριών νομών στην Κρήτη .

      Σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων αλλά αρνούμαστε να δεχθούμε ότι τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν τείνουν ευήκοον ούς στις κοινωνίες που αναπτύσσονται και λειτουργούν .

      Το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει αναπτυχθεί σε δύο Νομούς , ενώ στον 3ο ( Χανιά ) για να καλυφθεί το κενό ιδρύθηκε Πολυτεχνείο . Τα δε ΑΤΕΙ έχουν πολλά  τμήματα στους 3 νομούς και μόλις 2 στο Λασίθι στην λογική του φτωχού συγγενή .

      Θα πρέπει να είναι σαφές ότι δεν αντιδικούμε με το Ρέθυμνο . Όμως, δεδομένης της διάσπασης της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Κρήτης διεκδικούμε αυτά που πρέπει να έχει και ο τέταρτος νομός της Κρήτης .

      Στον Άγιο Νικόλαο λειτουργεί η ΑΣΤΕΚ ( Ανωτέρα Σχολή Τουρισμού Κρήτης) , παραγωγική σχολή του Υπουργείου Τουρισμού, με άλλο γνωστικό αντικείμενο. Οι φοιτητές εισέρχονται με πανελλήνιες εξετάσεις. Δυστυχώς όμως δεν αναγνωρίζεται ως ίδρυμα γ' βάθμιας εκπαίδευσης , αφού δεν υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας , και οι φοιτητές της στερούνται των προνομίων των λοιπών φοιτητών ( μειωμένο φοιτ. εισιτήριο , κ.λ.π. ) .

      Δεν παύουν όμως και οι δύο σχολές να αποτελούν ενιαίο γνωστικό αντικείμενο και θα πρέπει να λειτουργούν σε ενιαία λογική και με συντονισμό των 2 Υπουργείων, άρα είναι λογικό να λειτουργούν στην ίδια περιοχή για να μην απαξιώνει η μία την άλλη .

      Κε Υπουργέ,

      Όπως γνωρίζετε πολύ καλά ο ποιοτικός τουρισμός στην Κρήτη και την Ελλάδα ξεκίνησε στον Άγιο Νικόλαο, αρχές τις δεκαετίας του '60, με το Minos Beach , επιχείρηση που συμμετείχε και ο Δήμος Αγ. Νικολάου , τότε, με σοβαρό ποσοστό, αφού διέθεσε την απαραίτητη παραλιακή έκταση .

      Η περιοχή μας έχει την μεγαλύτερη συγκέντρωση  VIP κλινών στην Ελλάδα .

      Η λειτουργία μίας Πανεπιστημιακής Σχολής στην περιοχή, θα αναβαθμίσει ακόμα παραπάνω το προϊόν αυτό, ενώ θα έχει και άμεση επαφή με την πραγματική αγορά .

      Επειδή η ληφθείσα απόφαση έχει και σαφή πολιτική παρέμβαση από εξωθεσμικούς παράγοντες,

ζητούμε

να χωροθετήσετε το τμήμα αυτό στον Άγιο Νικόλαο .

      Οι αποστάσεις στην Κρήτη είναι μικρές και ο συγκρητισμός επιβεβλημένος .

      Η τοπική κοινωνία του Λασιθίου θα πρέπει να δει από την παρούσα κυβέρνηση ότι θεωρείται ίσης αξίας και δυναμισμού με τους υπόλοιπους τρεις νομούς της Κρήτης .

Φωτογραφίες : Νίκος Χαλκιαδάκης

Σχόλια