Ειδήσεις

Ποια προϊόντα «πρωταγωνιστούν» στις κρητικές εξαγωγές;

Με σημαντική διόρθωση, σε σχέση με την εικόνα που παρουσίασαν κατά το α' τρίμηνο, έκλεισε για την πορεία των κρητικών εξαγωγών το πρώτο 6μηνο του 2017.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, η μείωση ανέρχεται σε 2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016, με τη συνολική αξία των εξαγωγών της Κρήτης να αγγίζει τα 252 εκατ. ευρώ, έναντι των 257 εκατομμυρίων ευρώ το περυσινό αντίστοιχο διάστημα. Υπενθυμίζουμε ότι η μείωση κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2017 είχε ξεπεράσει το 7%.

Ο κλάδος των Τροφίμων και Ποτών, ο οποίος αποτελεί το 60% του συνόλου των κρητικών εξαγωγών με 152 εκατ. ευρώ, παρουσιάζει μείωση ίση με 7,3%. Ο κλάδος των Χημικών και Πλαστικών έρχεται δεύτερος, με μερίδιο περίπου 34% επί του συνόλου των εξαγωγών της Κρήτης και αύξηση της τάξεως του 12,6% συνολικά, δηλαδή 85,6 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσοστό του συνόλου των κρητικών εξαγωγών καταλαμβάνουν οι λοιποί κλάδοι, όπως οι Μηχανές & Συσκευές (4,2 εκατ. ευρώ), η Κλωστοϋφαντουργία και Ένδυση (3,7 εκατ. ευρώ), τα Δομικά Υλικά, η Λαϊκή Τέχνη κ.ά.

Στον Αγροδιατροφικό Τομέα, το ελαιόλαδο, το οποίο αποτελεί το 65,5% των εξαγωγών του συγκεκριμένου κλάδου και το 39,5% στο σύνολο των εξαγωγών της Κρήτης, παρουσίασε μείωση ίση με 9,5%, φτάνοντας τα 99,6 εκατ. ευρώ, έναντι των 110 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο 6μηνο του 2016. Ακολουθούν τα κηπευτικά, με μείωση της τάξεως του 37,5%, τα οποία μαζί με το ελαιόλαδο αποτελούν περίπου το 90,7% των εξαγωγών του κλάδου των Τροφίμων και Ποτών, τα ψάρια και θαλασσινά με μείωση 35,3% και τα φρούτα, με μείωση 58,5%.

Αγορές

Όσον αφορά στις αγορές, πρώτη έρχεται η Ιταλία, με μερίδιο 24,5%, ακολουθεί η Γερμανία με μερίδιο 18%, τρίτη η Γαλλία, με μερίδιο 4,9%, τέταρτη η Ισπανία, με μερίδιο 4,8%, και πέμπτη η Αυστρία, με μερίδιο 4,7%. Τη δεκάδα των σημαντικότερων αγοραστών των κρητικών προϊόντων συμπληρώνουν οι ΗΠΑ (μερίδιο 4,6%), η Ολλανδία (3,7%), η Ρουμανία (3%), η Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο (2,9%).

Για τον κλάδο των Τροφίμων & Ποτών, τους κυριότερους αγοραστές αποτελούν η Ιταλία με μερίδιο 36,2%, η Γερμανία με 20,3%, η Αυστρία με 6% και ακολουθούν η Ισπανία με 5,5%, οι ΗΠΑ με 5,4%, η Ρουμανία με 3,7%, η Βουλγαρία με 3,2% καθώς και η Κύπρος, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τσεχία με μικρότερα ποσοστά.

Όσον αφορά στις τρίτες χώρες, αύξηση παρουσίασαν οι εξαγωγές προς το Μεξικό (+18,5%), τον Καναδά (+15,5%), την Κίνα (+21%) και τη Δημοκρατία Νότιας Αφρικής (+250%). Αντίθετα, μείωση παρουσιάστηκε στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ (-11,5%), την Αίγυπτο (-13,3%), το Μαρόκο (-29,4%) και την Αυστραλία (-26%), ενώ σταθερές παραμένουν οι εξαγωγές προς Ιαπωνία και Λίβανο.

Ο πρόεδρος του ΣΕΚ, κ. Καλαμπόκης, δήλωσε: «Παρά τα προβλήματα που διαφαίνονταν στην αρχή της χρονιάς, η ψαλίδα έκλεισε και πιστεύουμε πως στο τέλος του έτους δε θα έχουμε απώλεια για τις κρητικές εξαγωγές. Οι εξαγωγείς για άλλη μια φορά αποδεικνύουν ότι μέσα στα χρόνια της κρίσης έχουν ξεπεράσει πολλές από τις δυσκολίες και αναμένουν από την πλευρά της Πολιτείας την επίλυση χρόνιων προβλημάτων που θα δώσουν μια περαιτέρω ώθηση, όχι μόνο στην τοπική οικονομία, αλλά και στην πολυπόθητη ανάπτυξη».

Σχόλια