default-image

Αναπτυξιακό: Την αρχή κάνει ο Δραγασάκης, αυλαία με Τσίπρα

Κρήτη
Αναπτυξιακό: Την αρχή κάνει ο Δραγασάκης, αυλαία με Τσίπρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με το νέο αεροδρόμιο Καστελίου και το ΒΟΑΚ να αποτελούν την "αιχμή του δόρατος", με πολλά όμως ζητήματα να παραμένουν αναπάντητα, ο πρωθυπουργός και οι κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης θα παρουσιάσουν σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη το σχεδιασμό για την ανάπτυξη της Κρήτης.

Οι ετοιμασίες για το διήμερο Περιφερειακό Συνέδριο, που θα φιλοξενηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο, βρίσκονται στην τελική ευθεία, ενώ το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα που έχει προγραμματιστεί το απόγευμα της Πέμπτης, στο κινηματοθέατρο "Αστόρια" - ομιλία με την οποία θα πέσει η αυλαία στο διήμερο συνέδριο.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο. Η εναρκτήρια κυβερνητική ομιλία θα γίνει από τον Γιάννη Δραγασάκη στις 4:15 σήμερα το απόγευμα. Η κεντρική εκδήλωση, με σημείο αναφοράς την ομιλία του πρωθυπουργού, που θα ρίξει και την αυλαία στο συνέδριο, θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα, στο κινηματοθέατρο "Αστόρια".

Κεντρικοί ομιλητές θα είναι 15 συνολικά υπουργοί, υφυπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί, και πιο συγκεκριμένα οι:

* Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου.

* Αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Φωτάκης.

* Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

* Αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης.

* Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου.

* Αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.

* Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας.

* Υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά.

* Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου.

* Αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ιωάννης Τσιρώνης.

* Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης.

* Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

* Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

* Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης.

* Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Τι αναμένεται να ακούσουμε

Βάρος αναμένεται να δοθεί στο νέο έργο του αεροδρομίου Καστελίου, αφού είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θα θελήσει να προβάλει για πολιτικούς-επικοινωνιακούς λόγους το γεγονός ότι για πρώτη φορά έχουμε δημοπράτηση, ανάδοχο και προχωρημένη ήδη ροή των διαδικασιών, ώστε μέσα στους πρώτους μήνες του 2018 να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του νέου αερολιμένα.

Έμφαση θα δοθεί, επίσης, και στο ενεργειακό μέτωπο, με άξονες από τη μια το περίφημο καλώδιο, το οποίο φαίνεται να προχωρά, και από την άλλη τους υδρογονάνθρακες, όπου είναι προ των πυλών η έναρξη υποβολής προσφορών για δύο θαλάσσιες περιοχές νότια και νοτιοδυτικά του νησιού.

Δεδομένα θα βρεθεί στο επίκεντρο του συνεδρίου και ο ΒΟΑΚ, με ζητούμενο βεβαίως να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το τι τελικά έργο προωθεί η κυβέρνηση: έναν κουτσουρεμένο ΒΟΑΚ, όπως προκύπτει από τις μέχρι στιγμής ενδείξεις και κινήσεις, που σηματοδοτεί αδικία και έχει βγάλει στα κάγκελα τους φορείς των νομών Λασιθίου και Χανίων ή έναν ολόκληρο ΒΟΑΚ, από Κίσσαμο μέχρι Σητεία;

Εξαγγελίες αναμένουμε για το έρμο "λίφτινγκ" στο αεροδρόμιο "Ν. Καζαντζάκης", όπως επίσης για τα αρδευτικά και τα λοιπά αντισταθμιστικά έργα του φράγματος Αποσελέμη στο Οροπέδιο Λασιθίου, μιας και ο Δήμος και η κοινωνία "βράζουν" εδώ και καιρό, έχοντας μπλοκάρει και τα έργα στη σήραγγα του Αποσελέμη.

Επίσης, αναμένονται ειδήσεις για το θέμα των κόμβων στην Αγία Πελαγία και για το φιλόδοξο σχέδιο της ΔΕΥΑΗ για την αντικατάσταση των παλιών δικτύων και των υδρομέτρων.

Καμία συμμετοχή στη "φιέστα"

Την Τρίτη, στις ήδη ανακοινωθείσες αποχές φορέων από το συνέδριο, προστέθηκε και αυτή του Συλλόγου Ερευνητών/Ερευνητριών και Εργαζομένων στην Έρευνα Ηρακλείου. Μεταξύ άλλων, ο Σύλλογος αναφέρει ότι η πολιτική των μνημονίων των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης «βρίσκει συνέχεια στο χώρο της έρευνας, όπου η κυβέρνηση αφενός με το νέο νόμο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι προωθεί τη λειτουργία των ιδρυμάτων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, και αφετέρου, μέσω της ισχνής κρατικής χρηματοδότησης, οδηγεί την έρευνα στην πλήρη οικονομική εξάρτηση από προγράμματα (ΕΣΠΑ, ελληνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, προγράμματα από εταιρείες), με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η κατάσταση αυτή διαιωνίζεται με το πολυδιαφημισμένο ΕΛΙΔΕΚ, που ουσιαστικά αποτελεί φορέα διαχείρισης ανταγωνιστικών προγραμμάτων, καθώς και με τη νομιμοποίηση των εξατομικευμένων και ολιγόμηνων συμβάσεων μέσω του 4ου μνημονίου. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τους εργαζόμενους εκτός από τον αγώνα»...

Παρέμβαση Σισαμάκη

«Στόχος η ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»

Την ίδια ώρα, ο πρώην δήμαρχος Νέας Αλικαρνασσού και νυν δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου Βαγγέλης Σισαμάκης αναφέρει σε γραπτή παρέμβασή του προς την εφημερίδα "Νέα Κρήτη" ότι «η θεσμική αλλά και οικονομική ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ο βασικός στόχος αν θέλουμε να μιλήσουμε με όρους μέλλοντος και με όρους κοινωνίας. Το παρελθόν μάς έχει διδάξει ότι ο κεντρικός σχεδιασμός για την περιφερειακή ανάπτυξη χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή των Δήμων και των Περιφερειών είναι τουλάχιστον άστοχος.

Αν θέλουμε να μιλήσουμε για περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη, η όποια θα απαντά στις ανάγκες των πολιτών του σήμερα και του αύριο, θα ακουμπά και θα δίνει λύσεις στα καθημερινά τους προβλήματα, θα πρέπει να δούμε το σχεδιασμό και από τις δύο κατευθύνσεις. Και τη διαβούλευση από τα κάτω, μιας και η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο πιο κοντινός θεσμός στον πολίτη, γνωρίζοντας καλύτερα τα προβλήματα και τις ανάγκες τους, αλλά και να διαμορφώσουμε το εθνικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο, ώστε οι αποφασιζόμενες σε τοπικό επίπεδο πολιτικές να μπορούν να εφαρμοστούν».

Καταλήγοντας, εκφράζει και αυτός την ευχή του να μην πρόκειται για άλλη μια "φιέστα" της κυβέρνησης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News