default-image

Ρέθυμνο: Ενέργεια μέσω της λυματολάσπης του βιολογικού

Κρήτη
Ρέθυμνο: Ενέργεια μέσω της λυματολάσπης του βιολογικού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύγχρονη επιστημονική ιστορία γράφεται με πρωτεργάτη τον αναπληρωτή καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, Πέτρο Γκίκα και τη συνεργασία της ΔΕΥΑ Ρεθύμνου με εταιρείες και ινστιτούτα σε Ισπανία και Βρετανία.

Από τον συνδυασμό των επιστημονικών δράσεων η ΔΕΥΑ Ρεθύμνου θα επιτύχει σημαντική εξοικονόμηση πόρων, όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, Βασίλης Θεοδωράκης.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η λυματολάσπη από τα απόβλητα θα διαχωρίζεται, αποσυμφοριζοντας το σύστημα και εξοικονομώντας πόρους. Στη συνέχεια τα βιοστερεά με την παραγόμενη θερμική ενέργεια θα αποξηραίνονται, ενώ στο τελικό στάδιο θα παράγεται υδρογόνο και μονοξείδιο του άνθρακα που θα χρησιμοποιούνται για παραγωγή ρεύματος που θα συμβάλει σημαντικά στην οικονομία χρημάτων για τη ΔΕΥΑΡ.

Δεν αποκλείεται το φιλόδοξο σχέδιο να αποφέρει και μείωση του τιμολογίου για τους δημότες Ρεθύμνου, αφού από τα 15 χιλιάδες κυβικά μέτρα λυμάτων που φθάνουν καθημερινά στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΡ, το 1/3, δηλαδή περίπου 5 χιλιάδες κυβικά μέτρα, θα χρησιμοποιούνται καθημερινά για την εξοικονόμηση πόρων.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News