Ειδήσεις

Μάθημα στην υγρασία και τη μούχλα για το ειδικό σχολείο- vid

Τριτοκοσμικές καταστάσεις στο σχολείο ειδικής αγωγής Ηρακλείου με τα κοντέινερ... σκουριασμένα.

Παραμένουν οι απαράδεκτες εικόνες ντροπής στο σχολείο ειδικής αγωγής για παιδιά με βαριές αναπηρίες στο Ηράκλειο, καθώς 70 μαθητές είναι αναγκασμένοι να πραγματοποιούν τα μαθήματα τους μέσα σε σκουριασμένα κοντέινερ και σε τριτοκοσμικές εγκαταστάσεις.

Το Μάρτιο του 2017 ο διευθυντής του ειδικού κέντρου εκπαίδευσης και κατάρτισης στο Ηράκλειο, προειδοποιεί για την ακαταλληλότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων του, με  την σωματική ακεραιότητα των παιδιών που αντιμετωπίζουν σοβαρές αναπηρίες, να κινδυνεύει καθημερινά.

Έπειτα από περίπου 6 μήνες, τίποτα δεν έχει αλλάξει! Τα παιδιά της ειδικής αγωγής είναι αναγκασμένα να πραγματοποιούν τα μαθήματά τους μέσα στα σκουριασμένα κοντέινερ  που είναι γεμάτα μούχλα και υγρασία, ενώ το ταβάνι στάζει, μόνωση δεν υπάρχει και η θέρμανση παρέχεται με απαρχαιωμένα κλιματιστικά που δεν λειτουργούν.

Και όχι μόνο αυτό, καθώς έχουν προηγηθεί όπως λέει ο διευθυντής, δεκάδες έγγραφα προς το δήμο Ηρακλείου, για τη δημιουργία ράμπας αναπηρικών αμαξιδίων, με αποτέλεσμα κάποια από τα κοντέινερ να είναι απρόσιτα για πολλά παιδιά με σοβαρότερες αναπηρίες.

Μέχρι και ο σύλλογος γονέων του ειδικού κέντρου, πέρα από τις πιέσεις  του διευθυντή προς το δήμο, έχει αποστείλει σχετικό έγγραφο προς τη Διεύθυνση Περιφερειακής Εκπαίδευσης Κρήτης, αλλά… φωνή βοώντος εν τη ερήμω!

Διαφορετική άποψη έχει ωστόσο ο αντιδήμαρχος Παιδείας Ηρακλείου, που επιρρίπτει ευθύνες στον ίδιο το διευθυντή,  για την μη αποπεράτωση των εργασιών εντός του σχολείου.

Υπογραμμίζει όμως παράλληλα ο κ. Βλαχάκης πως κρίνεται αναγκαία η εξεύρεση λύσης για το κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το σχολείο.

Το θέμα πάντως έφτασε μέχρι το ελληνικό κοινοβούλιο, αφού ο βουλευτής Ηρακλείου και γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρθηκε στις σημαντικές ελλείψεις και τα σοβαρά προβλήματα, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους Υπουργούς Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου και Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη.  

«Πρόκειται για απαράδεκτες συνθήκες στις κτηριακές εγκαταστάσεις, για εικόνες ντροπής στην Ελλάδα του 2017. Σημαντικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, καθώς και προβλήματα με τις υποδομές αντιμετωπίζουν και τα λοιπά ειδικά σχολεία του ν. Ηρακλείου. Είναι ανήκουστο να υπάρχουν στις μέρες μας σχολικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν κάτω από αυτές τις πρωτόγονες συνθήκες και με σημαντικές ελλείψεις σε στοιχειώδη ζητήματα», αναφέρει ο κ. Αυγενάκης.

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Κουμαντάκης

Σχόλια