default-image

«Άναψε» το… πράσινο φως για τα υδρόμετρα

Κρήτη
«Άναψε» το… πράσινο φως για τα υδρόμετρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νερό και καθαριότητα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα.

Από τη μια είχαμε την επικύρωση της αλλαγής σελίδας στις πολυκατοικίες, με τη δυνατότητα για αυτόνομα αντί για ενιαίο υδρόμετρο, και από την άλλη είχαμε παρέμβαση διαμαρτυρίας από την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου για το εργασιακό καθεστώς στο εργοστάσιο της ανακύκλωσης.

Στο μέτωπο της ύδρευσης έχουμε μια σημαντική αλλαγή. Το Δημοτικό Συμβούλιο, υπό έντονο πάντως προβληματισμό από αντιπολίτευση αλλά και συμπολίτευση, άναψε τη Δευτέρα το "πράσινο φως" για την τοποθέτηση ξεχωριστών υδρομέτρων στις πολυκατοικίες, ώστε να μπει ένα τέλος στον ακήρυχτο πόλεμο των... κοινοχρήστων, που μαίνεται στο Ηράκλειο της κρίσης.

Το Σώμα ενέκρινε σχετική απόφαση της ΔΕΥΑΗ, που ουσιαστικά σηματοδοτεί το τέλος εποχής για το κοινό υδρόμετρο και την απαρχή της αυτόνομης ύδρευσης. Με την απόφαση που πέρασε από το Συμβούλιο, για όσες πολυκατοικίες έχουν άνω των 8 διαμερισμάτων θα αρκεί πλέον απλή πλειοψηφία (50% συν 1) μεταξύ των ενοίκων, ώστε να μπουν αυτόνομα υδρόμετρα και η ΔΕΥΑΗ να πάψει να χρεώνει με κοινό υδρόμετρο όλα τα διαμερίσματα.

Η εξέλιξη αναμένεται να προκαλέσει μεγάλη ανακούφιση, να λύσει βασικά τα χέρια των καλοπληρωτών ενοίκων, που συχνά, λόγω του κοινού υδρομέτρου, γίνονται "όμηροι" των μπαταχτσήδων ενοίκων, που είτε λόγω οικονομικής αδυναμίας, είτε όμως πολλές φορές λόγω πονηριάς δεν πληρώνουν συστηματικά τα ποσά που τους αναλογούν για το νερό, με συνέπεια στις πολυκατοικίες να μαζεύονται μεγάλα χρέη προς τη ΔΕΥΑΗ και να απειλούνται με διακοπή υδροδότησης και οι δημότες που πληρώνουν μέχρι κεραίας τις οφειλές τους.

Από πλευράς αντιπολίτευσης αλλά και συμβούλων της πλειοψηφίας εκφράστηκαν επιφυλάξεις, ενστάσεις και ένας έντονος προβληματισμός για τις τεχνικοοικονομικές παραμέτρους της αλλαγής καθεστώτος.

Οι επιφυλάξεις, όπως χαρακτηριστικά εκφράστηκαν από τον επικεφαλής των "Ενεργών Πολιτών" Ηλία Λυγερό και άλλους συμβούλους, εστιάζονται στο κατά πόσο μπορεί να "περπατήσει" η λύση της αυτόνομης ύδρευσης, όταν δεν είναι απόλυτα εξασφαλισμένη η σωστή πίεση του νερού, καθώς επίσης στο θέμα κόστους. Στο πόσο δηλαδή θα κοστίσει στους ενοίκους των πολυκατοικιών η τοποθέτηση ξεχωριστών υδρομέτρων, σωληνώσεων και η κλιμακωτή πλέον τιμολόγηση της κατανάλωσης, αντί για σταθερό τιμολόγιο που ισχύει με το κοινό υδρόμετρο.

Ανακύκλωση

Παράσταση διαμαρτυρίας από τους εργαζόμενους

Όπως είχε προαναγγείλει, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, με φόντο από τη μια το εργασιακό καθεστώς, και από την άλλη τις συνθήκες εργασίας και ασφάλειας των υπαλλήλων στο εργοστάσιο ανακύκλωσης.

Εκ μέρους της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων μίλησε η Εύη Χατζημηνά, η οποία ανέφερε απευθυνόμενη στο Σώμα: «Οι εργαζόμενοι είναι σε κινητοποιήσεις εδώ και 7 μήνες. Πριν από ενάμιση χρόνο άλλαξε ο εργολάβος στο εργοστάσιο. Ήθελε να τους πετάξει έξω από το εργοστάσιο. Με τη μεσολάβηση του Δημοτικού Συμβουλίου είχαν γίνει διαβουλεύσεις και διατηρήθηκαν οι θέσεις εργασίες. Ενάμιση κοντά χρόνο μετά, ενώ υπήρχαν δεσμεύσεις για μισθό 751 ευρώ με 1 ώρα εργασίας παραπάνω και πρόβλεψη μπόνους παραγωγικότητας, οι εργαζόμενοι ουδέποτε πήραν το πριμ, ενώ δουλεύουν σταθερά 1 ώρα πάνω από το προβλεπόμενο ωράριο.

Ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο τη στήριξη στο αίτημα των εργαζομένων, να καταβληθεί το μπόνους από τη West Solution. Από τα στοιχεία, άλλωστε, που έχει στη διάθεσή του ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας φαίνεται ότι η ανακύκλωση έχει ανέβει».

«Ζητάμε σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Κανείς στο εργοστάσιο της ανακύκλωσης με απολαβές κάτω από τα 751 ευρώ. Λέμε "όχι" στην ελαστικοποίηση της εργασίας. "Όχι" στο διαχωρισμό παλιών και νέων εργαζομένων. Ζητάμε την άμεση καταβολή των υπερωριών», επισήμανε η εκπρόσωπος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, η οποία έκρουσε "καμπανάκι" για τα συχνά ατυχήματα μέσα στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου.

«Ένα ακόμα εργατικό ατύχημα έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, με ένα συνάδελφό μας να γλιστράει σε σημείο που είχε λάδια λόγω χαλασμένου μηχανήματος (για το οποίο η εργοδοσία ήταν ενήμερη εδώ και 10 μέρες), να βγάζει τον ώμο του και να σπάει το χέρι του. Είναι το δεύτερο εργατικό ατύχημα μέσα σε διάστημα δύο μηνών. Ζητάμε καλύτερη πρόληψη ατυχημάτων, που τελευταία συμβαίνουν συχνά. Ζητάμε τη δημιουργία κινητής μονάδας μέσα στη ΒΙΠΕΗ, πλήρως εξοπλισμένης, με έμφαση στην πρόληψη εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών».

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News