default-image

Το «φονικό» βακτήριο των ελιών θέτει σε επιφυλακή την Κρήτη

Κρήτη
Το «φονικό» βακτήριο των ελιών θέτει σε επιφυλακή την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσοι παραγωγοί σήμερα στην Ελλάδα «κοιμούνται ήσυχοι» ακούγοντας την Περιφέρεια Κρήτης και την επίσημη κυβέρνηση να μας διαβεβαιώνουν ότι λαμβάνονται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ώστε να μην εισέλθει και στη χώρα μας το φονικό για τις δεντρώδεις καλλιέργειες (ελιές, αμπέλια, εσπεριδοειδή κ.ά.) βακτήριο Xylella Fastidiosa;

Πάντως, στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση, όπου και συζητήθηκε ο "Οδικός χάρτης ενεργειών" ανά εμπλεκόμενο φορέα στην Περιφέρεια Κρήτης για την αντιμετώπιση του παθογόνου Xylella Fastidiosa.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Νέα Κρήτη", έγιναν συζητήσεις μεταξύ γεωτεχνικών για το γεγονός ότι δε λαμβάνονται τα μέτρα που θα έπρεπε στις πύλες εισόδου του φυτωριακού υλικού, ειδικά από την Ιταλία που ήδη έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές από το βακτήριο αυτό. Αλλά οι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν ότι λόγω του γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει το... δικαίωμα να κάνει περισσότερους ελέγχους, για να μη θεωρηθεί ότι δημιουργεί... εμπόδια στην ελεύθερη διακίνηση των εμπορευμάτων!

Την ίδια ώρα όμως, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι διαψεύδουν οι αρμόδιοι ότι ήρθε και στην Ελλάδα το βακτήριο Xylella Fastidiosa, οι αγρότες κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα και ζητούν ουσιαστική ενημέρωση ως προς τα μέτρα που οι ίδιοι θα πρέπει να λαμβάνουν ώστε να συμβάλλουν και αυτοί από την πλευρά τους στην προληπτική αντιμετώπιση του προβλήματος, αφού, αν χρειαστούν μέτρα καταστολής, μάλλον μετά θα είναι αργά...

Ο «Οδικός χάρτης ενεργειών ανά εμπλεκόμενο φορέα στην Περιφέρεια Κρήτης» για την αντιμετώπιση του παθογόνου Xylella βρέθηκε στο επίκεντρο ενημερωτικής εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης, το Παράρτημα Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το ΤΕΙ Κρήτης και ο ΕΛΓΟ "Δήμητρα".

Σκοπός της ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο (στο συνεδριακό χώρο της Παγκρήτιας Τράπεζας), ήταν η ενημέρωση του κοινού σχετικά με το παθογόνο Xylella, και την παρακολούθησαν γεωπόνοι (ΑΕΙ-ΤΕΙ), φυτωριούχοι, φοιτητές, παραγωγοί αλλά και πολίτες.

Στην ημερίδα συμμετείχε ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Μανόλης Χνάρης, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στη σημαντικότητα του πρωτογενούς τομέα, που αποτελεί έναν από τους πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας του τόπου, αλλά και στη σημασία της ελαιοκαλλιέργειας στο νησί. Ο κ. Χνάρης μίλησε για όλες τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες στις οποίες έχει προχωρήσει η Περιφέρεια Κρήτης για την πρόληψη του παθογόνου Xylella, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους εμπλεκόμενους φορείς.

«Η Περιφέρεια Κρήτης, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, που εκπόνησε τον "Οδικό χάρτη ενεργειών για το Xylella Fastidiosa", στοχεύει να προσεγγίσει το θέμα ολοκληρωμένα, αντικειμενικά, και εξειδικευμένα έτσι ώστε να αποφύγει την έλευση του παθογόνου στη χώρα μας, αλλά και αν αυτό δεν αποφευχθεί, όλοι μαζί να συνδράμουν στην αντιμετώπισή του», τόνισε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα.

Εισηγητές στην ημερίδα ήταν η κ. Ευγενία Στυλιανού, γεωπόνος από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κρήτης και αντιπρόεδρος Π.Κ. του ΓΕΩΤΕΕ, ο κ. Χρήστος Αραμπατζής, γεωπόνος από τη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής, Τμ. Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου του ΥΠΑΑΤ, ο δρ. Δημήτριος Γκούμας, καθηγητής Φυτοπαθολογίας-Βακτηριολογίας από το ΤΕΙ Κρήτης και ο δρ. Εμμανουήλ Ροδιτάκης, ερευνητής εντομολόγος από τον ΕΛΓΟ "Δήμητρα".

ΚΑΛΕΣΜΑ

Συστράτευση φορέων για την προστασία της ελαιοπαραγωγής

Σε παρέμβαση που έκανε ο κ. Καγιάς, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ, ανέφερε ότι η προσέγγιση του περιεχομένου και η μεθοδολογία εκπόνησης του "Οδικού χάρτη" είναι πρωτοποριακές στην Κρήτη.

Επισήμανε επίσης ότι η Περιφέρεια Κρήτης πρωτοπόρησε και πως είναι η μοναδική έως τώρα σε όλη τη χώρα που όχι μόνο διαθέτει τέτοιο σχεδιασμό, αλλά τον υλοποιεί με αυτοχρηματοδότηση. Σημαντικές παρεμβάσεις έγιναν επίσης από την κ. Τσαγκαράκου, προϊσταμένη του Ινστιτούτου Ελαίας, Υποτροπικών & Οίνου του ΕΛΓΟ "Δήμητρα" και τον κ. Βερβερίδη, κοσμήτορα της Σχολής Γεωπονίας του ΤΕΙ Κρήτης.

Η Περιφέρεια Κρήτης και οι εμπλεκόμενοι επιστημονικοί φορείς απευθύνουν κάλεσμα συστράτευσης-συνεργασίας όλων, για την αποφυγή έλευσης του συγκεκριμένου παθογόνου στην Κρήτη και την προστασία, τόσο της ελαιοπαραγωγής όσο και της πρωτογενούς παραγωγής συνολικότερα.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News