default-image

Κίνδυνος επιδημίας ιλαράς, ποια η εικόνα στην Κρήτη (vid)

Κρήτη
Κίνδυνος επιδημίας ιλαράς, ποια η εικόνα στην Κρήτη (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ώρα που το ΚΕΛΠΝΟΟ χτυπά καμπανάκι κινδύνου για την ιλαρά και για το ενδεχόμενο εξάπλωσής της στη χώρα, στην Κρήτη η κάλυψη στο εμβόλιο για την ιλαρά, την ερυθρά και την παρωτίτιδα ξεπερνά το ποσοστό της υπόλοιπης Ελλάδας και αγγίζει σχεδόν το 85%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρεια Κρήτης.

Στοιχεία που προέρχονται από μετρήσεις της διεύθυνσης σε συνεργασία με την παιδιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ. Αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, καθώς όσα παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, θα πρέπει να το πράξουν άμεσα.

Η ιλαρά εκτός από το ενδεχόμενο σοβαρών επιπλοκών, έχει την ιδιαιτερότητα της μεγάλης μεταδοτικότητας. Δεν υπάρχει κίνδυνος για επιδημία στην Κρήτη, παρά μόνο κίνδυνος για εμφάνιση σποραδικών κρουσμάτων, κυρίως σε σχολεία, όπως εξηγεί η διεύθυνση δημόσιας υγείας. Οι γιατροί, ωστόσο, τονίζουν ότι πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στη συμπτωματολογία.

Σε υπολογίσιμα ποσοστά μπορεί να προκαλέσει ωτίτιδα, πνευμονία, εγκεφαλίτιδα και άλλες ακόμη επιπλοκές, που καμιά φορά μπορεί να έχουν πολύ σοβαρή ή και μοιραία εξέλιξη. Πάντως, το ποσοστό κάλυψης για όλα τα εμβόλια στην Κρήτη ξεπερνά το 95%, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρεια Κρήτης.

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Μαυροματάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News