default-image

Τι γυρεύουν παπούτσια σε σύρματα της ΔΕΗ κοντά σε σχολείο;

Κρήτη
Τι γυρεύουν παπούτσια σε σύρματα της ΔΕΗ κοντά σε σχολείο;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ασυνήθιστη-αλλά συνάμα γνωστή εικόνα για κάποιους- αντίκρισαν το πρωί της Δευτέρας, παιδιά, γονείς αλλά και διερχόμενοι οδηγοί κοντά στο 15ο δημοτικό σχολείο Ηρακλείου στην περιοχή του Μασταμπά.

Αιτία το γεγονός ότι σε ηλεκτροφόρα σύρματα ήταν κρεμασμένο ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια.

Το θέαμα μάλιστα προκάλεσε προβληματισμό τόσο για τους μικρούς μαθητές που το αντίκριζαν όσο και για τους μεγαλύτερους σε ηλικία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΣΤΑ ΣΥΡΜΑΤΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Τα σενάρια που ακούγονται κατά καιρούς για παπούτσια να αιωρούνται στα ηλεκτροφόρα καλώδια, είναι αρκετά ενώ αναμφισβήτητα δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται τέτοιο περιστατικό στο Ηράκλειο.

Τι λένε οι … «θεωρίες»

Η πιο διαδεδομένη θεωρία είναι ότι τα παπούτσια που κρέμονται στα σύρματα έχουν να κάνουν με δράση συμμοριών.

Πιστεύεται πως τα παπούτσια σε καλώδια δείχνουν ότι ακριβώς από κάτω πουλάνε ναρκωτικά. Ή ότι κάποιος πέθανε εκεί ή κάποιος έκανε τον πρώτο του φόνο στο σημείο αυτό. Ή ότι σηματοδοτούν τα σύνορα μεταξύ αντίπαλων συμμοριών.

Ο μύθος θέλει να αποτελεί η κίνηση αυτή κάποια ιεροτελεστία μετάβασης.

Οι μαθητές τελειώνοντας μια σχολική χρονιά ή στην αποφοίτησή τους να πετούν τα παπούτσια τους για να το γιορτάσουν.

Σε άλλα μέρη του πλανήτη πιστεύουν πως κάποιος «κρεμά» τα παπούτσια του στα σύρματα όταν παντρεύεται.

Στην Αυστραλία πιστεύουν ότι αρχικά τουλάχιστον αποτελούσε μέρος μίας τελετής ενηλικίωσης για τα αγόρια που έχαναν την παρθενιά τους. Στην Ισπανία ότι εγκληματικές ομάδες πετούσαν παπούτσια στα καλώδια ως μία προειδοποίηση προς την αστυνομία ότι αυτή η περιοχή τους ανήκει.

Οι προληπτικοί θεωρούν ότι το κρέμασμα των παπουτσιών με αυτόν τον τρόπο έξω από σπίτια αποτελεί μίας μορφής διασφάλιση ότι τα φαντάσματα και τα κακοποιά πνεύματα δεν θα μπορέσουν να πλησιάσουν.

Ο όρος shoefiti

Υπάρχει και συγκεκριμένος όρος που περιγράφει το φαινόμενο. Ο Ed Kohler, σύμβουλος Marketing από τη Μινεάπολι των ΗΠΑ δημιούργησε τον όρο shoefiti για να περιγράψει το φαινόμενο της ρίψης ζεύγους παπουτσιών με ενωμένα τα κορδόνια στα καλώδια.

Η λέξη προκύπτει από τη σύνθεση των αγγλικών shoe (παπούτσι) και (graffiti) γκράφιτι. Σύμφωνα με τον δημιουργό του όρου η συγκεκριμένη πρακτική, συνήθως παρατηρείται σε υποβαθμισμένες περιοχές και αποτελεί ένα είδος καλλιτεχνικής υπογραφής. Όμως οι μύθοι δεν σταματούν εδώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News