default-image

«Άνοιγμα» ελληνικών φαρμακευτικών εταιριών στην Αλγερία

Οικονομία
«Άνοιγμα» ελληνικών φαρμακευτικών εταιριών στην Αλγερία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Oι ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις δεν έχουν αναπτύξει, μέχρι σήμερα, παραγωγική δραστηριότητα στην Αλγερία, ωστόσο, «πολλές εξ αυτών επισκέφθηκαν το γραφείο μας και πραγματοποίησαν συναντήσεις με αλγερινές φαρμακοβιομηχανίες για να διερευνήσουν δυνατότητες μεταφοράς τεχνογνωσίας, συνεργασίας για έρευνα και ανάπτυξη ή και ενδεχόμενη συμπαραγωγή γενόσημων φαρμακευτικών προϊόντων».

Αυτό αναφέρεται σε ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Αλγερίου.

Όπως σημειώνει το γραφείο, περιορισμένη είναι και η εξαγωγική δραστηριοποίηση των ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών στην αλγερινή αγορά. Μετά από μία τριετία σταθερής ανοδικής πορείας, οι εξαγωγές ελληνικών φαρμακευτικών προϊόντων στην Αλγερία κατέγραψαν μείωση από 1.350 εκατ. ευρώ το 2014 σε 879 εκατ. το 2015.

Η Αλγερία αποτελεί τη δεύτερη, μετά τη Νότια Αφρική, μεγαλύτερη αγορά φαρμάκων στην αφρικανική ήπειρο με συνολικές πωλήσεις 3 περίπου δις δολαρίων το 2015.

Το μέγεθος της αγοράς και ο ταχύτατος ρυθμός ανάπτυξής της (αναλυτές εκτιμούν ότι το 2018-2019 η αγορά φαρμάκων θα φθάσει τα 5,7 δις δολάρια) έχουν προσελκύσει περί τις 30 μεγάλες ξένες φαρμακευτικές επιχειρήσεις, οι οποίες πραγματοποίησαν σημαντικές επενδύσεις και αναπτύσσουν, σε συνεργασία με αλγερινές επιχειρήσεις, εγχώρια παραγωγική δραστηριότητα.

Αξιόλογη ανάπτυξη καταγράφει και η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία η οποία δεκαπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία, σημειώνοντας μέση ετήσια αύξηση της τάξεως του 17%, και πραγματοποιεί σήμερα πωλήσεις άνω του 1 δις. δολαρίων.

Υπάρχουν σήμερα 140 παραγωγικές μονάδες, εκ των οποίων 80 ειδικεύονται με επιτυχία στην παραγωγή γενόσημων, κυρίως, φαρμακευτικών προϊόντων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, στην αγορά δραστηριοποιούνται 150 χονδρέμποροι και περί τους 9.000 διανομείς, περιλαμβανομένων και των 1.000 τοπικών γραφείων της Εθνικής Επιχείρησης Λιανικής Διανομής Φαρμάκων ENDIMED.

Η εγχώρια παραγωγή καλύπτει το 45% σε αξία (και το 55% σε όγκο) των αναγκών της εσωτερικής αγοράς, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι να αυξήσει το ποσοστό αυτό σε 70% μέσα στην επόμενη τριετία, περιορίζοντας κατά το ήμισυ τις αντίστοιχες εισαγωγές. Οι εισαγωγές φαρμάκων ανήλθαν σε 2,28 δις το 2013 και 2,6 δις το 2014, μειώθηκαν αισθητά σε 1,96 δις το 2015, αλλά σημείωσαν εκ νέου αύξηση κατά 23% το περασμένο έτος.

Για να υποκαταστήσει και να περιορίσει τις εισαγωγές φαρμάκων και να δώσει ώθηση στην εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, η αλγερινή κυβέρνηση απαγόρευσε, από το 2009, την εισαγωγή 358 εγχωρίως παραγομένων γενόσημων φαρμάκων.

Παράλληλα, επέβαλε στις ξένες φαρμακοβιομηχανίες την υποχρέωση επένδυσης σε εγχώρια παραγωγή μετά από μία τριετία εξαγωγικής δραστηριότητας, επί ποινή ανάκλησης της άδειας εισαγωγών.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News