default-image

Τριτοκοσμικές συνθήκες για τους μαθητές των ειδικών σχολείων

Κρήτη
Τριτοκοσμικές συνθήκες για τους μαθητές των ειδικών σχολείων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραγική είναι η κατάσταση που επικρατεί σε ειδικά σχολεία της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου. Η νέα σχολική χρονιά που ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες επιφύλασσε σημαντικά προβλήματα σε μαθητές - και ακολούθως στους γονείς τους - των ειδικών σχολείων του Ηρακλείου, οι υποδομές των οποίων αντιμετωπίζουν πολύ σημαντικές ελλείψεις.

Το ζήτημα έφτασε, μάλιστα, και στη Βουλή μέσω του γραμματέα της Ν.Δ. και βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους υπουργούς Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου, και Εσωτερικών, κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη, ζητά να καλυφθούν άμεσα οι υπάρχουσες ελλείψεις, προκειμένου οι μαθητές να επιδοθούν απρόσκοπτα στα μαθήματά τους.

«Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με σημαντικά προβλήματα για τα ειδικά σχολεία του Ηρακλείου, αφού τα προβλήματα και οι τραγικές ελλείψεις σε υποδομές δυσκολεύουν την καθημερινότητα των μαθητών/τριών, παρεμποδίζουν το έργο των εκπαιδευτικών και αυξάνουν το άγχος των γονιών. Η μεταφορά στο νέο κατάλληλο κτήριο του 3ου Ειδικού Δημοτικού και του 1ου Νηπιαγωγείου Ηρακλείου αποτελεί σημαντική ανακούφιση για τους μαθητές/τριες των σχολείων αυτών, καθώς και για εκπαιδευτικούς και γονείς. Βεβαίως, οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό πρέπει να καλυφθούν άμεσα, ώστε να ξεκινήσουν απρόσκοπτα οι μαθητές/τριες τα μαθήματά τους», αναφέρει, αρχικά, στην παρέμβασή του ο κ. Αυγενάκης.

«Όμως, σοβαρά προβλήματα και τραγικές ελλείψεις καταγράφονται στα υπόλοιπα ειδικά σχολεία. Ειδικότερα, το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) του Ηρακλείου, το μεγαλύτερο σχολείο της Κρήτης στην κατηγορία του, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και υπάρχει ανάγκη άμεσης μεταστέγασής του. Όπως αναφέρει ο διευθυντής του σχολείου, οι συνθήκες στο σχολείο είναι πραγματικά τριτοκοσμικές, για τους μαθητές/τριες Ειδικής Αγωγής που φοιτούν στο συγκεκριμένο σχολείο.

Τα μαθήματα γίνονται μέσα σε ακατάλληλες λυόμενες εγκαταστάσεις, σε σκουριασμένα κοντέινερ γεμάτα μούχλα και υγρασία, ενώ το ταβάνι στάζει, μόνωση δεν υπάρχει και θέρμανση παρέχεται με απαρχαιωμένα κλιματιστικά που δε λειτουργούν. Εκτός αυτού, το έδαφος κάτω και γύρω από την περίφραξη έχει υποχωρήσει, εγκυμονώντας μεγάλο κίνδυνο τραυματισμού ή δυστυχήματος των μαθητών. Η νέα περίφραξη που τοποθετήθηκε δεν καλύπτει όλες τις πλευρές και υπάρχει φόβος ότι θα εξακολουθούν τα όμβρια ύδατα της περιοχής να καταλήγουν στο σχολείο. Εκπαιδευτικοί και μαθητές ελπίζουν να μη... βρέξει, γιατί τα παράθυρα βάζουν νερά, ενώ οι τοίχοι του κτηρίου χρειάζονται επειγόντως βάψιμο.

Επίσης, ο διευθυντής του Εργαστηρίου επισημαίνει ότι "...η τουαλέτα σε καμία περίπτωση δεν είναι κατάλληλη για ΑμεΑ, είναι σε άθλια κατάσταση" και προσθέτει πως "...δεν έχουμε καθόλου ράμπες κατάλληλες για τους μαθητές". Παράλληλα, αναμένεται η τοποθέτηση του ειδικού βοηθητικού προσωπικού, προκειμένου να λειτουργήσει πλήρως το σχολείο. Πρόκειται για απαράδεκτες συνθήκες στις κτηριακές εγκαταστάσεις, για εικόνες ντροπής στην Ελλάδα του 2017», αναφέρει εν συνεχεία ο γραμματέας της Ν.Δ., ο οποίος συμπληρώνει ότι σημαντικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, αλλά και σε επίπεδο υποδομών, «αντιμετωπίζουν και τα υπόλοιπα ειδικά σχολεία του νομού Ηρακλείου. Είναι ανήκουστο να υπάρχουν στις μέρες μας σχολικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν κάτω από αυτές τις πρωτόγονες συνθήκες και με σημαντικές ελλείψεις σε στοιχειώδη ζητήματα».

Κλείνοντας, ο κ. Αυγενάκης ρωτά να μάθει από τους συναρμόδιους υπουργούς για τις ενέργειες στις οποίες σκοπεύουν να προβούν ούτως ώστε τα ειδικά σχολεία του νομού Ηρακλείου να στελεχωθούν επαρκώς. Εξάλλου, ο Ηρακλειώτης γραμματέας της Ν.Δ. ζητά από το αρμόδιο υπουργείο να τοποθετηθεί αναφορικά με τις καταγγελίες που αφορούν στις τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν στα ειδικά σχολεία του νομού Ηρακλείου.

(Φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News