Ειδήσεις

Τα 7 δισ. €, φέρνουν σημαντικά έργα ανάπτυξης και στην Κρήτη

7 δισεκατομμύρια ευρώ προωθεί στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων - Ποια σημαντικά έργα θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται στην Κρήτη;

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προωθεί στην Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, έναν αναπτυξιακό σχεδιασμό για την τριετία 2018-2020, που περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 7 δισ. ευρώ. Ορισμένα από τα πιο σημαντικά έργα αφορούν στην Κρήτη.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΕΤΕπ και επικεφαλής της Ομάδας Επενδύσεων για τη χώρα μας, Νίκολας Τζένετ, δήλωσε την περασμένη Τρίτη ότι «η Ελλάδα είναι μία από τις κορυφαίες χώρες που έχουν επωφεληθεί μέχρι στιγμής από το επενδυτικό σχέδιο (Jounker Plan - πακέτο Γιούνκερ)», επισημαίνοντας ότι 1,2 δισ. έργων έχουν εγκριθεί και τα οποία οδηγούν μέσω της ιδιωτικής μόχλευσης σε επενδύσεις ύψους 3,7 δισ. ευρώ.

Αυτό το θετικό κλίμα εκτιμάται ότι θα επιβεβαιωθεί και κατά τα εγκαίνια των νέων γραφείων της ΕΤΕπ στην Αθήνα, στις 29 Σεπτεμβρίου, από τον επικεφαλής της Τράπεζας Βέρνερ Χόγιερ.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα, για τα επόμενα τρία χρόνια (2018-2020) έχουν συμφωνηθεί ή βρίσκονται στην τελική φάση έγκρισης από την ΕΤΕπ περισσότερα από 7 δισ. ευρώ επενδυτικά έργα. Μάλιστα, τα χρήματα αυτά αναμένεται να διπλασιαστούν ή ακόμη πιθανότερο είναι να τριπλασιαστούν λόγω της μόχλευσης που θα επιφέρουν, δηλαδή λόγω των ιδιωτικών ή τραπεζικών κεφαλαίων που θα ελκύσουν.

Εξάλλου, οι επιδόσεις της Ελλάδας στην αξιοποίηση του "πακέτου Γιουνκέρ" είναι ήδη υψηλές. Όπως προκύπτει από πηγές της ΕΤΕπ, το 2016 υπογράφηκαν συμφωνίες χρηματοδότησης ύψους 1,516 δισ. ευρώ και εκταμιεύτηκαν 1,420 δισ. ευρώ, ενώ το 2017 αναμένεται τόσο οι υπογραφές όσο και οι εκταμιεύσεις να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ (ήδη ανέρχονται σε 1,274 δισ. ευρώ και 1,1 δισ. ευρώ αντίστοιχα), ύψος που θα φέρει την Ελλάδα στην 6η θέση της απορροφητικότητας, αμέσως μετά τις μεγάλες οικονομίες της Ε.Ε. (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο).

Οι εντυπωσιακές αυτές επιδόσεις δεν προέκυψαν ξαφνικά. Υπό τον κεντρικό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Αλέξης Χαρίτσης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Τάκης Κορκολής καλούνται να υλοποιήσουν το συνολικό σχέδιο.

Έξι νέα πρότζεκτ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα εφημερίδας, το τελευταίο διάστημα έχουν προστεθεί στον κατάλογο των έργων που ετοιμάζεται να εγκρίνει η ΕΤΕπ 6 νέα και εν πολλοίς άγνωστα πρότζεκτ. Τα περισσότερα από αυτά θα υλοποιηθούν από μικρομεσαίες τεχνικές εταιρείες και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, δημιουργώντας σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας.

Συγκεκριμένα:

- Οδική ασφάλεια (470 εκατ. ευρώ): Βελτίωση 7.000 σημείων οδικών αξόνων, συνολικού μήκους 2.500 χλμ.

- Ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτηρίων: Προτεραιότητα σε σχολεία και κτήρια υγείας. Θα περιλαμβάνει και παρεμβάσεις αντισεισμικής θωράκισης.

- Χωρικός σχεδιασμός: Η ΕΤΕπ δε χρηματοδοτεί συνήθως τέτοια εγχειρήματα, αλλά για την Ελλάδα κάνει εξαίρεση, καθώς πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των επενδυτών η λύση του θέματος αυτού.

- Ταμείο Υποδομών (1 δισ. ευρώ.): Αστικές αναπλάσεις, ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, έργα στερεών και υγρών αποβλήτων κ.λπ. Τα έργα αυτά μπορεί να είναι δημόσια, ΣΔΙΤ ή ιδιωτικά. Η συμμετοχή της ΕΤΕπ και του "πλάνου Γιούνκερ" θα είναι από 200 εκατ. ευρώ.

- Αναπτυξιακός Νόμος (320 εκατ. ευρώ): Χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου.

- Αεροδρόμιο Καστελίου Κρήτης: Η συμμετοχή της ΕΤΕπ είναι 231 εκατ. ευρώ.

Σημαντικά έργα προς έγκριση

Επίσης, στα τελευταία στάδια της έγκρισης βρίσκονται και άλλα έργα, μεταξύ των οποίων είναι και το περίφημο καλώδιο.

Το έργο τιτλοφορείται "Ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης" (362 εκατ. ευρώ): Η διασύνδεση θα γίνει μέσω υποβρύχιου καλωδίου. Αποτελεί ένα μεγάλης σημασίας έργο (πρωτοσυζητήθηκε τη δεκαετία του 1980), προκειμένου να διασφαλιστεί ο ενεργειακός εφοδιασμός του νησιού και να μεγιστοποιηθεί η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο σύστημα. Η ΕΤΕπ συμμετέχει με 250 εκατ. ευρώ.

(Φωτογραφία αρχείου)

Σχόλια