Ειδήσεις

Στο εδώλιο για την υπεξαίρεση στη μαρίνα Αγ. Νικολάου

Ο 51χρονος άνδρας είχε αναλάβει, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ρόλο διαχειριστή, ενώ ήταν και υπεύθυνος για τις οικονομικές και διοικητικές λειτουργίες της μαρίνας

Στις δικαστικές αίθουσες αναβιώνει την Τετάρτη (20/9) η υπόθεση της υπεξαίρεσης ποσού περίπου 250.000 ευρώ, που έλαβε χώρα πριν από περισσότερα από 10 χρόνια στον Άγιο Νικόλαο: Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο, θα καθίσει ο πρώην γενικός διευθυντής της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης της Μαρίνας του Αγίου Νικολάου (ΔΕΠΑΜΑΝ), ο οποίος έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό, σε ποινή κάθειρξης 14 ετών.

Ο 51χρονος σήμερα άνδρας είχε αναλάβει, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ρόλο διαχειριστή, ενώ ήταν και υπεύθυνος για τις οικονομικές και διοικητικές λειτουργίες της μαρίνας. Μετά από ενδείξεις που φανέρωναν την ύπαρξη μεγάλου ταμειακού ελλείμματος στη ΔΕΠΑΜΑΝ, το Δημοτικό Συμβούλιο του Αγίου Νικολάου ανέθεσε στις αρχές του 2007 σε ορκωτό λογιστή τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου για την επίμαχη εταιρεία.

Ο διαχειριστικός έλεγχος αφορούσε στα έτη 2004, 2005 και 2006. Η έκθεση του ορκωτού, που εκδόθηκε το Μάρτιο του 2007, αποκάλυψε ότι όντως υπήρχε ταμειακό έλλειμμα 248.495 ευρώ. Σύμφωνα με το βούλευμα, με το οποίο ο 51χρονος παραπέμφθηκε σε πρώτο βαθμό ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, τα έτη 2005 και 2006, ενώ στον «ειδικό κανονισμό της μαρίνας καθορίζεται τιμολόγιο για υπηρεσίες υδροδότησης ηλεκτροδότησης σκαφών, σε πολλές περιπτώσεις δεν τιμολογούνταν ή συμπεριλαμβάνονταν στις συμβάσεις ελλιμενισμού και κυρίως τις μακροπρόθεσμες, σε τέτοιες δε συμβάσεις είχε χορηγηθεί μεγάλη έκπτωση σε σχέση με τον τιμοκατάλογο».

Όπως αναφέρεται, μάλιστα, στο βούλευμα, από το Γενάρη του 2004 έως το Δεκέμβριο του 2006 ο κατηγορούμενος χορηγούσε εκπτώσεις αναφορικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες στη μαρίνα, που σε κάποιες περιπτώσεις ήταν μεγαλύτερες από τις καθορισμένες, σε ποσοστό που κυμαινόταν από 27,51% έως και 43,02%! Εξάλλου, σύμφωνα με το βούλευμα, είχαν εντοπιστεί και αρκετές αιτήσεις για ελλιμενισμό σκαφών, στις οποίες ωστόσο δεν υπήρχαν υπογραφές από τους... αιτούντες. Επίσης, σε κάποιες συμβάσεις δεν αναγράφονταν καν τα μέτρα του σκάφους, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να οριστεί με σαφήνεια η τιμολόγησή του.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε επιβάλει στον κατηγορούμενο ποινή κάθειρξης 14 ετών. Αποφασίστηκε, ωστόσο, η έφεσή του να έχει αναστέλλουσα δύναμη μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, η οποία αναμένεται να γίνει στις 20/9 από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης.

"Είμαι πέρα για πέρα αθώος"

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι πριν από μερικούς μήνες, ο κατηγορούμενος κ. Ιωάννης Μπολανάκης είχε κοινοποιήσει ανοικτή επιστολή, στην οποία αφενός ισχυρίζεται ότι είναι αθώος και αφετέρου προαναγγέλει ότι στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο δε θα πάει όπως «την πρώτη φορά σαν το σκυλί στο αμπέλι». «Από την πρώτη έως και την τελευταία στιγμή λέω ότι δεν έχω πάρει ούτε ένα ευρώ και ότι είμαι πέρα για πέρα αθώος. Ενώ σε παρόμοιες περιπτώσεις που δηλώνουν ότι έχουν προβεί σε αυτήν την πράξη, στο εδώλιο, έστω σαν συνεργοί, είναι τουλάχιστον άνω των δύο ατόμων.

Σε αυτήν την υπόθεση δεν είδαν και δεν άκουσαν, δεν υπήρχαν ούτε δήμαρχος ούτε Δ.Σ. ούτε λογιστής, μόνο ο κατηγορούμενος. Εγώ πήγα την πρώτη φορά "σαν το σκυλί στο αμπέλι", αλλά η σοφή παροιμία λέει... "απού καεί στο χυλό, φυσάει και το γιαούρτι". Και αυτή τη φορά να ξέρετε ότι υπάρχουν αποδείξεις και όχι όπως δικάστηκα εγώ με αποχρώσες ενδείξεις», είχε επισημάνει ο κ. Μπολανάκης.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια