Ειδήσεις

Τίμησαν το Ολοκαύτωμα - Επίτιμος δημότης Βιάννου ο ΠτΔ

Επίσημη δοξολογία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στη Βιάννο.

Επίσημη δοξολογία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στη Βιάννο παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Συγκεκριμένα, στις 10.30 πραγματοποιήθηκε η επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέα.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε τελετή στο μνημείο των θυμάτων του Ολοκαυτώματος στη θέση Σελί Αμιρών και επιμνημόσυνη δέηση υπό του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου.

Ωστόσο, οι κάτοικοι της Βιάννου δεν ξέχασαν τον αγώνα τους για τις αποζημιώσεις. Όπως διακρίνεται και στις φωτογραφίες του neakriti.gr, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους χαιρέτησε ακούγοντας το αίτημά τους.

«Η ιερή μνήμη των τραγικών θυμάτων του ολοκαυτώματος της Βιάννου εκπέμπει τρία μηνύματα. Το μήνυμα της ελευθερίας: υπερασπιζόμαστε και θα υπερασπιζόμαστε πάντα ανυποχώρητοι τα σύνορά μας την εδαφική μας ακεραιότητα και την εθνική μας κυριαρχία, το δεύτερο μήνυμα είναι το μήνυμα της μνήμης. Δεν ξεχνάμε τη μνήμη τους για λόγους δικαιοσύνης.

Οι απαιτήσεις για κατοχικό δάνειο και αποζημιώσεις θα είναι πάντοτε απαράγραφες, Νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες μέχρι την τελική Δικαίωση.

Το τρίτο μήνυμα είναι αυτό της διδαχής δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε ότι οι εφιάλτες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου έχουν τελειώσει.

Τα ναζιστικά και φασιστικά μορφώματα που αναπτύσσονται στην Ευρώπη μας διδάσκουν ότι πρέπει να είμαστε πάντοτε σε εγρήγορση.  Πρέπει να φύγουν οι αιτίες που δημιουργούν αυτά τα υπολείμματα και θυμίζουν τους εφιάλτες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Πρέπει να υπερασπιζόμαστε την κοινωνική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη. Μόνο με κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη θα πάψουν να υπάρχουν οι αιτίες που προκαλούν ρήξη του κοινωνικού ιστού και δυστυχία των ανθρώπων. Αιωνία η μνήμη τους», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος ανακυρήχθηκε μάλιστα επίτιμος δημότης του δήμου Βιάννου, αλλά και ως επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου. Συγκινημένος δήλωσε:

«Αναχωρώντας από την Μαρτυρική Βιάννο, με τον άκρως τιμητικό τίτλο του Επίτιμου Δημότη της, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όσα εξέθεσα θα αποτελέσουν καθοριστικής σημασίας δείκτη πορείας κατά την άσκηση των καθηκόντων μου. Επιπλέον, παίρνω μαζί μου, στις νοερές αποσκευές μου, τις καλύτερες αναμνήσεις της έξοχης φιλοξενίας που μου επιφυλάξατε, για την οποία και πάλι βαθύτατα σας ευχαριστώ».

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

Σχόλια