Ειδήσεις

Στη Βιάννο ο Π. Παυλόπουλος στη μνήμη των εκτελεσθέντων

Στη Βιάννο σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, με αφορμή τον εορτασμό της 74ης επετείου από το Ολοκαύτωμα των χωριών της Βιάννου

Στην Κρήτη και συγκεκριμένα στη Βιάννο σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, με αφορμή τον εορτασμό της 74ης επετείου από το Ολοκαύτωμα των χωριών της Βιάννου και της δυτικής Ιεράπετρας.

Μάλιστα, ο κ. Παυλόπουλος, λαμπρύνει με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις για την 74η επέτειο και θα ανακηρυχθεί ως επίτιμος δημότης Βιάννου και επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου: «ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, τόσο κατά την άσκηση των καθηκόντων του ως ανώτατος πολιτειακός άρχων, όσο και κατά το προηγούμενο διάστημα, ως διαπρεπής καθηγητής της Νομικής και βουλευτής, έχει επιδείξει συνεπή και θετική στάση στο ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων (...). Θεωρούμε ότι η υποστήριξη από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας του παλλαϊκού αιτήματος της απόδοσης των γερμανικών οφειλών είναι κρίσιμης σημασίας, συνιστά ενθάρρυνση για πλέον έντονους αγώνες από μέρους του λαού μας και όλων των δημοκρατικών πολιτικών κομμάτων, και θα υποκινήσει την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε ανάλογους θετικούς πολιτικούς και νομικούς χειρισμούς».

Ενώ, όπως έχει υπογραμμίσει ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης, η παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας κρίνεται ιδιαίτερης σημασίας και σε ό,τι αφορά το θέμα της δικαιοσύνης και επανόρθωσης των Γερμανών για τις φρικαλεότητες εις βάρος των χωριών της Βιάννου και της δυτικής Ιεράπετρας το Σεπτέμβριο του 1943, δεδομένου ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος έχει εκφραστεί στο παρελθόν θετικά για το μεγάλο ζήτημα της διεκδίκησης των αποζημιώσεων.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

* - Στις 8:30 π.μ.: Επίσημη έπαρση της σημαίας στο χώρο της τελετής με τη συμμετοχή τμήματος αποδόσεων τιμών της ΣΕΑΠ και της Στρατιωτικής Μπάντας της 5ης Ταξιαρχίας Πεζικού.

- Στις 10:30 π.μ.: Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέα.

- Στις 11 π.μ.: Τελετή στο μνημείο των θυμάτων του Ολοκαυτώματος στη θέση Σελί Αμιρών, επιμνημόσυνη δέηση υπό του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέα, ομιλία για το ιστορικό του Ολοκαυτώματος από το δικηγόρο παρ' Αρείω Πάγω κ. Πέτρο Μηλιαράκη, προσκλητήριο νεκρών, κατάθεση στεφάνου από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπιο Παυλόπουλο, τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των νεκρών, ανάκρουση Εθνικού Ύμνου, απόδοση του Ύμνου της Βιάννου από τη χορωδία του Δήμου Βιάννου "Στάθης Μάστορας", βουβός πεντοζάλης του πένθους από τη σχολή χορού Χριστόφορου Μπριντάκη και τελετή-αποχώρηση επισήμων.

- Στις 12:15 μ.μ., στην κεντρική αίθουσα του Μουσείου Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, στο Σελί Αμιρών, τελετή για την ανακήρυξη του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου ως επίτιμου δημότη Δήμου Βιάννου και ως επίτιμου προέδρου της Ένωσης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου.

Εκτελέσεις, βασανιστήρια και εμπρησμοί

Ήταν 12 Σεπτεμβρίου του 1943, όταν η μάχη του χωριού της Σύμης οδήγησε στις εξελίξεις και στην εν ψυχρώ εκτέλεση 461 ανθρώπων. Εξοργισμένος από την απώλεια των ανδρών του στη μάχη της 12ης Σεπτεμβρίου στη Σύμη, ο Γερμανός διοικητής στο Ηράκλειο Friedrich-Wilhelm Muller διέταξε τα γερμανικά στρατεύματα να καταστρέψουν τη Βιάννο και να εκτελέσουν όλους τους άνδρες μεγαλύτερους από 16 ετών, καθώς και οποιονδήποτε συλληφθεί στην ύπαιθρο, ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας.

Η καταστροφή της Βιάννου ξεκίνησε στις 13 Σεπτεμβρίου. Στην αρχή, οι Γερμανοί διαβεβαίωσαν τους κατοίκους ότι οι προθέσεις τους ήταν ειρηνικές, παρασύροντας μάλιστα μεγάλη μερίδα του αντρικού πληθυσμού να επιστρέψει στα σπίτια. Την επόμενη ημέρα ξεκίνησαν αδιάκριτα μαζικές εκτελέσεις, βασανιστήρια, συλλήψεις, λεηλασίες, εμπρησμούς, βανδαλισμούς και ανατινάξεις. Ακόμη και τα παιδιά, οι ανάπηροι και οι ηλικιωμένοι δε γλίτωσαν από τη μανία της καταστροφής, η οποία συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ημερών.

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 210/2004, η 14η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για το Δήμο Βιάννου, προς τιμήν των εκτελεσθέντων το έτος 1943, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Σχόλια