default-image

Σαν σήμερα σίγησε η φωνή της σπουδαίας Μαρίας Κάλλας

Σαν σήμερα σίγησε η φωνή της σπουδαίας Μαρίας Κάλλας

Σαν σήμερα 16 Σεπτεμβρίου πεθαίνει στο Παρίσι η σημαντικότερη σοπράνο όλων των εποχών, η Ελληνίδα Μαρία Κάλλας. Διαβάστε αναλυτικά τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν τη σημερινή μέρα.

Ο θάνατος της Μαρίας Κάλλας

Στις 16 Σεπτεμβρίου 1977, στο Παρίσι, η Μαρία Κάλλας φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 54 ετών. Σήμερα, 39 χρόνια μετά, κανείς δεν ξέρει γιατί. Το μόνο που ο καθένας μπορεί να υποθέσει με σιγουριά είναι ότι πέθανε δυστυχισμένη. Είχε χάσει το βιμπράτο της θεόσταλτης φωνής της, είχε χάσει και τον έρωτα της ζωής της. Τον Ιούλιο του 1965, μετά την τελευταία "Τόσκα" στο Κόβεντ Γκάρντεν, περίμενε πρόταση γάμου από τον Αριστοτέλη Ωνάση. Δύο χρόνια αργότερα εκείνος παντρεύεται τη χήρα του Αμερικανού προέδρου Κένεντι, Τζάκι, και εκείνη βυθίζεται σε κατάθλιψη.

Αυτές οι δύο κατάρες ήταν ενδεχομένως ο λόγος για τον οποίο ο κόσμος πίστεψε πως η πιο εκφραστική σοπράνο στον κόσμο πέθανε από υψηλή δόση βαρβιτουρικών. Αληθοφανές, αλλά μήπως όχι και απολύτως αληθινό;

Το 2010 ήρθε στο φως μια έρευνα τον Ιταλών Φράνκο Φούσι και Νίκο Παολίλο, που ανέτρεψε τα πάντα. Η Μαρία Σοφία Άννα Καικιλία Καλογεροπούλου, όπως ήταν το πλήρες ελληνικό όνομά της, δεν αυτοκτόνησε από την πίκρα της για την απόρριψη ή την απόγνωση για τη φωνή της που χανόταν. Έπασχε χρόνια από δερματομυοσίτιδα, μια ύπουλη εκφυλιστική νόσο που φθείρει τους μύες, τους ιστούς και το λάρυγγα. Η πολύχρονη θεραπεία με κορτιζονούχα και ανοσοκατασταλτικά σκευάσματα είναι πιθανό να επιφέρει καρδιακή ανεπάρκεια. Ανακοπή καρδιάς!

Το σώμα της Μαρίας Κάλλας αποτεφρώθηκε, όπως η ίδια επιθυμούσε, και μια υπέροχη καλοκαιρινή μέρα του 1979 η τέφρα της σκορπίστηκε στο Αιγαίο. Μακριά από τη μουντάδα του Παρισιού και τα "γιατί" που την κυνηγούσαν...

Η θεωρία του Δαρβίνου

Σαν σήμερα το 1835 ο Άγγλος φυσιοδίφης Τσαρλς Ντάργουιν (γνωστός στην Ελλάδα ως Κάρολος Δαρβίνος) φτάνει στα νησιά Γκαλαπάγκος, μια συστάδα νησιών στα δυτικά της Νότιας Αμερικής. Στις πέντε εβδομάδες της παραμονής του θα κάνει παρατηρήσεις στο πλούσιο ζωικό βασίλειο των νησιών, που θα του δώσουν μετέπειτα την αφορμή να διατυπώσει τη θεωρία του περί της φυσικής επιλογής των έμβιων όντων.

Η πρώτη εμφάνιση του Ντόναλντ

Επίσης, σαν σήμερα το 1934 ο Ντόναλντ Ντακ, η διάσημη πάπια της "Ντίσνεϊ", εμφανίζεται για πρώτη φορά και σε κόμικ-στριπ εφημερίδας.

Η πρωτιά της Ν.Δ.

Σαν σήμερα το 2007 στην Ελλάδα διεξάγονται βουλευτικές εκλογές. Πρώτο αναδεικνύεται το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, με πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, με ποσοστό 41,83% και 152 έδρες στη Βουλή. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ, με πρόεδρο τον Γιώργο Παπανδρέου, με ποσοστό 38,10% και 102 έδρες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News