Ειδήσεις

Οι... μπαταχτσήδες φεύγουν, τα αυτόνομα υδρόμετρα έρχονται

Τι θα συμβεί στις πολυκατοικίες εάν το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου δώσει το πράσινο φως

Το "πράσινο φως" για την τοποθέτηση ξεχωριστών υδρομέτρων στις πολυκατοικίες, ώστε να μπει ένα τέλος στον ακήρυχτο πόλεμο των... κοινοχρήστων που μαίνεται στο Ηράκλειο της κρίσης, καλείται να "ανάψει" μεθαύριο Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο.

Στη συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί για τις 6 παρά 5 το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας, το Σώμα καλείται να εγκρίνει σχετική απόφαση της ΔΕΥΑΗ, που ουσιαστικά σηματοδοτεί το τέλος εποχής για το κοινό υδρόμετρο και την απαρχή της αυτόνομης ύδρευσης.

Με την απόφαση που περνά από το Συμβούλιο, για όσες πολυκατοικίες έχουν άνω των 8 διαμερισμάτων θα αρκεί πλέον απλή πλειοψηφία (50% συν 1) μεταξύ των ενοίκων ώστε να μπουν αυτόνομα υδρόμετρα και η ΔΕΥΑΗ να πάψει να χρεώνει με κοινό υδρόμετρο όλα τα διαμερίσματα.

Η εξέλιξη αναμένεται να προκαλέσει μεγάλη ανακούφιση, να λύσει βασικά τα χέρια των καλοπληρωτών ενοίκων, που συχνά, λόγω του κοινού υδρομέτρου, γίνονται "όμηροι" των μπαταχτσήδων ενοίκων... Μπαταχτσήδων που είτε λόγω οικονομικής αδυναμίας, είτε όμως πολλές φορές λόγω πονηριάς δεν πληρώνουν συστηματικά τα ποσά που τους αναλογούν για το νερό, με συνέπεια στις πολυκατοικίες να μαζεύονται μεγάλα χρέη προς τη ΔΕΥΑΗ και να απειλούνται με διακοπή υδροδότησης και οι δημότες που πληρώνουν μέχρι κεραίας τις οφειλές τους!

Η απόφαση μπορεί να λύνει τα χέρια στην "ομηρία" πολλών ιδιοκτητών, είναι όμως την ίδια στιγμή άκρως "ευεργετική" και συμφέρουσα για την ίδια τη ΔΕΥΑΗ. Ο λόγος πολύ απλός...

Με τα ξεχωριστά υδρόμετρα, αντί για ένα ενιαίο, στις πολυκατοικίες θα πολλαπλασιαστεί άρδην ο αριθμός των καταναλωτών της Δημοτικής Επιχείρησης, η οποία πλέον θα εισπράττει πολλαπλάσια πάγια σε σχέση με σήμερα. Πάγια σημειωτέον που ανέρχονται σε 29 ευρώ ανά υδρόμετρο. Την ίδια ώρα, το τιμολόγιο χρέωσης από σταθερό, όπως ισχύει για την πολυκατοικία, θα μετατραπεί σε οικιακό, δηλαδή κλιμακωτής χρέωσης.

Ας τα δούμε αναλυτικά. Με το νέο καθεστώς και τη δυνατότητα που θα υπάρχει για ξεχωριστά υδρόμετρα, λύνεται ο γόρδιος δεσμός που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια σε πολλές πολυκατοικίες του Ηρακλείου.

Εδώ, στο εσωτερικό των πολυκατοικιών, έχουμε το λεγόμενο "ακήρυχτο πόλεμο". Οι ένοικοι συνήθως χωρίζονται σε δύο αντίπαλα "στρατόπεδα". Από τη μια είναι οι καλοπληρωτές και στην αντίπερα όχθη οι συστηματικοί μπαταχτσήδες, που είτε λόγω αδυναμίας είτε λόγω κουτοπονηριάς έχουν προχωρήσει σε στάση πληρωμών των κοινοχρήστων. Το αποτέλεσμα, οι μισοί ένοικοι να κυνηγάνε τους άλλους μισούς και να χάνουν τον ύπνο τους, αντιμέτωποι με τον κίνδυνο η πολυκατοικία, που συνήθως έχει μια κοινή παροχή, να μείνει χωρίς νερό!

Η λύση της κοινής παροχής και το ενιαίο υδρόμετρο είναι μια ασυνήθιστη πρακτική, που υιοθετήθηκε κατά κόρον, όμως, τα προηγούμενα χρόνια στο Ηράκλειο, λόγω της ανεπάρκειας νερού στο δίκτυο ύδρευσης. Λόγω του κοινού υδρομέτρου, η ΔΕΥΑΗ δε γνωρίζει, λοιπόν, και δεν την ενδιαφέρει ποιοι ένοικοι πληρώνουν ή δεν πληρώνουν. Λογιάζει ως έναν καταναλωτή όλη την πολυκατοικία.

Όπως ανέφερε στη "Ν.Κ." ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Μανόλης Χαιρέτης, «προ κρίσης δεν υπήρχε ιδιαίτερο πρόβλημα. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, με τα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα να έχουν αλλάξει, εμφανίζεται μεγάλος αριθμός δημοτών που δεν πληρώνουν, και δη σε συστηματική βάση, τα χρήματα που τους αναλογούν βάσει της ενιαίας ύδρευσης στην πολυκατοικία. Το αποτέλεσμα είναι είτε να συσσωρεύονται χρέη και να απειλείται η πολυκατοικία με αφαίρεση υδρομέτρου, είτε να αναγκάζονται κάποιοι να πληρώνουν από την τσέπη τους τα χρέη άλλων ενοίκων, ώστε να μη γίνει διακοπή από τη ΔΕΥΑΗ και να συνεχίσουν να έχουν και οι ίδιοι νερό! Με τη λύση που προωθείται τώρα, οι καλοπληρωτές μπορούν να πάψουν να είναι "όμηροι" των κακοπληρωτών ενοίκων, αφού υπάρχει η δυνατότητα για χωριστά υδρόμετρα και αυτόνομη πλέον χρέωση».

Οι προϋποθέσεις .Απαιτείται η πλειοψηφία των ενοίκων

Βεβαίως προβλέπονται συγκεκριμένες προϋποθέσεις... Δεν μπορεί να "πάει" μια πολυκατοικία αυθαίρετα από το ένα καθεστώς στο άλλο. Όπως επισημαίνεται στην απόφαση της ΔΕΥΑΗ που καλείται να επικυρώσει μεθαύριο Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο, για την αλλαγή από κοινό σε αυτόνομο υδρόμετρο, απαιτείται πλειοψηφία της γενικής συνέλευσης. Απλή όμως πλειοψηφία, να είναι δηλαδή σύμφωνοι το 50% συν 1 των ενοίκων και όχι απόλυτη πλειοψηφία του 100%, όπως ίσχυε ως τώρα. Χαρακτηριστικό του πόσο δύσκολο ήταν να εξασφαλιστεί πλειοψηφία όλων είναι το γεγονός ότι μέχρι τώρα αυτό έχει γίνει σε 10 όλες κι όλες πολυκατοικίες! Απαραίτητη επίσης προϋπόθεση για την αλλαγή καθεστώτος και τη χρέωση σε ξεχωριστά υδρόμετρα είναι να έχουν τακτοποιηθεί προηγουμένως οι οφειλές της πολυκατοικίας προς τη ΔΕΥΑΗ.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια