default-image

Τρέχουν ανάμεσα σε ορεινά τοπία, φαράγγια και δάση

Κρήτη
Τρέχουν ανάμεσα σε ορεινά τοπία, φαράγγια και δάση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκίνησαν και συνεχίζονται οι εγγραφές, για τη συμμετοχή των αθλητών των 5ων Αγώνων Ορεινού Τρεξίματος στο Καβούσι Ιεράπετρας, την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017 στις 9:30 το πρωί.

Η σπάνια ομορφιά του άγριου τοπίου της περιοχής των αρχαίων καλντεριμιών, των φαραγγιών, των πευκόφυτων δασών και των εγκαταλελειμμένων ορεινών οικισμών, καθιστούν τον αγώνα, σαν έναν από τους πιο ξεχωριστούς αγώνες τρεξίματος, που διεξάγεται όχι μόνο στο νησί μας, αλλά γενικότερα σε όλη την Ελλάδα.

Οι αιτήσεις συμμετοχών ξεκίνησαν και γίνονται από τις αρχές Σεπτεμβρίου απευθείας ΕΔΩ

Οι αιτήσεις θα είναι ανοιχτές μέχρι το βράδυ της Παρασκευής 25 Οκτωβρίου 2017.

Πανέμορφο το τοπίο

Το Καβούσι είναι το αρχαιότερο χωριό της Κρήτης με διαρκή και αδιάλειπτη κατοίκηση 7.000 χρόνων!

Χτισμένο στους πρόποδες του σημαντικού ορεινού όγκου της «Θρυπτής», σε υψόμετρο 120 μέτρων, δεσπόζει στο κέντρο του νομού Λασιθίου.

Οι αθλητές που θα τρέξουν θα έχουν την δυνατότητα να δουν την Αρχαία Μινωική Ελιά Καβουσίου (5.000 χρόνων) στο Ιερό Άλσος της περιοχής, που περικλείεται από τους αρχαίους οικισμούς "Ακρόπολη Αζοριά", "Βρόντος", και "Πλάι του Κάστρου".

Αγώνες για όλους

1. Ορεινός αγώνας 21 χλμ.

Εκκίνηση στις 9:30π.μ.

Διαδρομή : Κυκλική Εκκίνηση και Τερματισμός : Πλατεία Καβουσίου.

2. Ορεινός αγώνας 10 χλμ

Εκκίνηση στις 9:30π.μ.

Διαδρομή : Κυκλική Εκκίνηση-Τερματισμός : Πλατεία Καβουσίου.

3. Μαθητών Γυμνασίου 2,5 χλμ

Εκκίνηση στις 9:45π.μ.

από την Αρχαία Ελιά -Τερματισμός : Πλατεία Καβουσίου.

Η Διαδρομή ξεκινά από την Αρχαία Ελιά (5.000 ετών) που βρίσκεται σε υψόμετρο 265 μέτρων και ακολουθεί τον ήπιο κατηφορικό τσιμεντόδρομο προς Καβούσι.

4. Αγώνας Μαθητών Δημοτικού 500 μ.

Εκκίνηση στις 10:00 π.μ. γύρω από το Καβούσι.

Τι θα δουν οι αθλητές

«Οι αγώνες ορεινού τρεξίματος θα γίνουν σε πανέμορφα τοπία του ορεινού όγκου της περιοχής. Πραγματοποιείται για 5η χρονιά ο αγώνας των 21 χλμ. Από φέτος καταργείται ο μικρός αγώνας των 6 χλμ και θα γίνεται ο ορεινός αγώνας των 10 χλμ. Ο αγώνας των 10 χλμ διατρέχει την πανέμορφη κοιλάδα της Αύγου, σε παλιά μονοπάτια που πρόσφατα καθαρίστηκαν και έγιναν προσπελάσιμα μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης! Επίσης θα διεξαχθεί ο καθιερωμένος αγώνας «Δρόμος Αρχαίας Ελιάς 2,5 χιλ.» για μαθητές Γυμνασίου και 500 μέτρα για μαθητές δημοτικού.

Οι αθλητές θα γνωρίσουν το μοναδικό φαράγγι του Μέσωνα και του Χαυγά, το πανέμορφο πευκοδάσος της Θρυπτής, την καταπράσινη περιοχή της Αύγου και θα μπορούν να απολαύσουν την απέραντη θέα του κόλπου του Μεραμπέλλου και του Κρητικού πελάγους, με το άρωμα των βοτάνων της περιοχής να τους συνοδεύουν σε όλη την διαδρομή», μας λέει ο άνθρωπος «ψυχή» της διοργάνωσης και αθλητής μεγάλων αποστάσεων κ Νίκος Φερετζάκης.

Σήμανση και ασφάλεια

Η σηματοδότηση της διαδρομής, θα γίνει με οικολογικά σπρέι πορτοκαλί χρώματος, το οποίο απομακρύνεται με την πάροδο του χρόνου και οι πλαστικές πινακίδες σήμανσης και οι κορδέλες που θα χρησιμοποιηθούν, θα αφαιρεθούν μετά το τέλος του αγώνα.

Ο κάθε συμμετέχοντας οφείλει να ακολουθεί τα παραπάνω σήματα και να αγνοεί τυχόν ξένα προς τον αγώνα, έτσι ώστε να είναι πάντα εντός διαδρομής.

Υποστήριξη θα υπάρχει κατά την διάρκεια του αγώνα με 6 έξι κύριους πλήρως εξοπλισμένους σταθμούς τροφοδοσίας, για τον αγώνα των 21 χλμ και 2 σταθμούς για τον αγώνα των 10 χλμ. Σε κάθε σταθμό θα υπάρχει εθελοντής Σαμαρείτης για τις πρώτες βοήθειες. Ο πρώτος σταθμός τροφοδοσίας στον Αζοριά, θα είναι κοινός και για τους δύο αγώνες.

Ασύρματη τηλεπικοινωνιακή κάλυψη θα υπάρχει με την βοήθεια των Ραδιοερασιτεχνών Κρήτης σε κάθε σημείο της διαδρομής, έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης ενημέρωση για την εξέλιξη του αγώνα και την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια κατά την πραγματοποίηση του.

Άνθρωποι του Σώματος Σαμαρειτών Ιεράπετρας θα βρίσκονται σε επιλεγμένα σημεία της διαδρομής έτοιμοι να προσφέρουν οποιαδήποτε πληροφορία ή βοήθεια κατά την διάρκεια του αγώνα.

Η μετάβαση

Το Καβούσι βρίσκεται στα 25 χλμ από τον Άγιο Νικόλαο προς Σητεία .

Για την μεταφορά των αθλητών θα υπάρχει λεωφορείο από Ηράκλειο προς Καβούσι και αντίστροφα. Το λεωφορείο θα αναχωρήσει την Κυριακή 29 Οκτωβρίου από το Άγαλμα Βενιζέλου στην πλατεία Ελευθερίας Ηρακλείου στις 7:00 π.μ.

Οι αγώνες συνδιοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καβουσίου Ιεράπετρας και τον Όμιλο Υπεραποστάσεων Κρήτης.

«Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καβουσίου και η Επιτροπή Διεξαγωγής Αγώνα, εύχεται στους φίλους αθλητές καλό Φθινόπωρο και καλούς αγώνες και τους περιμένουμε να συναντηθούμε 29 Οκτωβρίου στον τόπο μας», προσθέτει ο κ Νίκος Φερετζάκης.

Μετά το τέλος των αγώνων ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καβουσίου, θα προσφέρει το παραδοσιακό γεύμα σε κάθε συμμετέχοντα.

«Ευχαριστούμε τους εθελοντές μας, που είναι πάντα κοντά μας σε κάθε αγώνα : Την Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Κρήτης, τον Ερυθρό Σταυρό και το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Ιεράπετρας, καθώς και τους Εθελοντές Διασώστες Ιεράπετρας Κρήτης», καταλήγει ο κ Φερετζάκης.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News