default-image

Όργιο λαθρεμπορίου καυσίμων, τι γίνεται στην Κρήτη;

Κρήτη
Όργιο λαθρεμπορίου καυσίμων, τι γίνεται στην Κρήτη;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναποτελεσματικοί και άστοχοι αποδεικνύονται, καθώς δείχνουν οι αριθμοί, οι κυβερνητικοί χειρισμοί στο θέμα ελέγχου του εμπορίου καυσίμων, με το λαθρεμπόριο στο χώρο καλά να κρατεί.

Σύμφωνα με έρευνα, εντελώς αναποτελεσματική αποδείχτηκε και η αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, η οποία δεν προσέφερε τίποτα ουσιαστικό ούτε στην εθνική οικονομία, ούτε στην πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, με το πλήγμα στην οικονομία λόγω του λαθρεμπορίου καυσίμων να είναι τεράστιο, αφού, όπως υπολογίζεται, μόνο το Δημόσιο χάνει κάθε χρόνο 300 εκατ. ευρώ, ποσό ίσο με την περικοπή του ΕΚΑΣ (Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων) το 2018.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ τον Οκτώβριο 2016, η αύξηση του ΕΦΚ επέφερε αύξηση της τιμής του πετρελαίου και συνακόλουθα μείωση της ζήτησης από το -1,8% το 2015 στο -4,1% το 2017, με αποτέλεσμα το δημοσιονομικό αποτέλεσμα να υστερεί πολύ από το προσδοκώμενο, υστέρηση που διευρύνεται περαιτέρω λόγω της αύξησης του λαθρεμπορίου με ραγδαίους και ανησυχητικούς ρυθμούς.

Η τιμή του πετρελαίου παραμένει υψηλή, με αποτέλεσμα πολύ μεγάλος αριθμός πολιτών, και ιδιαίτερα άνεργοι, ανασφάλιστοι υπερήλικες, χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι και πολύτεκνοι, να μην έχουν δυνατότητα να το προμηθευτούν, λόγω ακριβώς της μη μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Οι ευαίσθητες αυτές ομάδες μάλιστα, ενόψει χειμώνα, για άλλη μια φορά θα αναγκαστούν να καταφύγουν σε λύσεις όπως η καύση ξύλου ή ακατάλληλων υλικών ή ακόμη και να παραμείνουν χωρίς θέρμανση, με συνέπεια - όπως συνέβη στο παρελθόν - να δούμε και πάλι να αναφέρονται περιστατικά πυρκαγιών και θανάτων από αυτοσχέδιες σόμπες και τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή εξαιτίας της λαθραίας υλοτομίας και της αιθαλομίχλης.

Πέντε χρόνια μετά τη θέσπιση του συστήματος εισροών-εκροών δεν έχουν καν εκδοθεί όλες οι απαιτούμενες υπουργικές αποφάσεις, όπως καταγγέλλουν στελέχη της αγοράς, με το σύστημα να παραμένει ευάλωτο σε εξωτερικές παρεμβάσεις, μετά και τις "διαρροές", που, όπως καταγγέλλεται, σημειώθηκαν κατά τον έλεγχο της πολύπαθης αγοράς καυσίμων, καθώς σειρά παραλείψεων και ολιγωριών καθιστά το πολυδιαφημισμένο σύστημα εν πολλοίς ανεφάρμοστο, ιδιαίτερα στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Πειραγμένα συστήματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά παράπονα ακούγονται και σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι, εκτός από κάποιες "πειραγμένες" αντλίες, υπάρχουν - τουλάχιστον ενδείξεις - και για "πειραγμένα" συστήματα εισροών-εκροών, όπως υποστηρίζουν άνθρωποι της αγοράς, καθώς και για το ότι στα πρατήρια καυσίμων το σύστημα εισροών-εκροών λειτουργεί ελλιπώς, διότι δεν υπάρχει ενιαίο λογισμικό, αλλά κάθε σύστημα λειτουργεί με λογισμικό του εγκαταστάτη.

Τέλος, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι, ακόμη και αν τα πρατήρια καυσίμων αποστέλλουν κανονικά και με συνέπεια τα στοιχεία, οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί δε διαθέτουν ούτε την υποδομή ούτε το απαιτούμενο προσωπικό έτσι ώστε να μπορούν να διασταυρώνουν τα στοιχεία και εν γένει να τα αξιοποιούν στην κατεύθυνση της πάταξης του λαθρεμπορίου... Πράγμα που σημαίνει ότι το σύστημα παρουσιάζει ακόμα πολλά κενά και πολλές ελλείψεις.

Τι λένε οι πρατηριούχοι: «Δεν υπάρχουν κρούσματα στην Κρήτη»

«Τα χρήματα που χάνονται για το ελληνικό Δημόσιο από το λαθρεμπόριο είναι πάρα πολλά», τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Ν. Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης, επισημαίνοντας όμως ότι στην Κρήτη η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και πως ειδικά το τελευταίο διάστημα δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο κρούσμα.

Ωστόσο, με βάση το ότι το λαθρεμπόριο απασχολεί τον κλάδο, που αναζητά λύσεις για την αντιμετώπισή του, ο κ. Σαμόλης είπε πως «οι ιθύνοντες δεν πρέπει να ξεχνάνε ότι, για να κλείσει αυτή η "τρύπα", υπεύθυνος δεν είναι μόνο ο πρατηριούχος, αλλά όλη η εφοδιαστική αλυσίδα: διυλιστήρια, εταιρείες, μεταφορικό έργο, κ.λπ.»

Ο ίδιος επισημαίνει πως, για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, «θα πρέπει να μπουν συστήματα εισροών-εκροών παντού και να ελεγχθούν όλες οι περιφερειακές αποθήκες και, φυσικά, να γίνονται εντατικοί έλεγχοι» και καταλήγει λέγοντας πως σε τοπικό επίπεδο ο Σύλλογος, πάντως, «έχει τα μάτια του ανοιχτά και όταν παρατηρείται κάτι παράξενο ενημερώνονται αμέσως οι αρμόδιες Αρχές».

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News