Ειδήσεις

Χιτλερικός Αρμαγεδδών στη Βιάννο, ημέρες οδύνης & πένθους

Τραγικός απολογισμός στη μαρτυρική επαρχία: Πάνω από 400 νεκρούς, δέκα χωριά ολοσχερώς κατεστραμμένα και η επαρχία Βιάννου λεηλατημένη.

Ημέρες μνήμης, οδύνης, πένθους και τιμής ζει η Βιάννος, που ετοιμάζεται πυρετωδώς για τις εκδηλώσεις εορτασμού της 74ης επετείου από το Ολοκαύτωμα των χωριών της Βιάννου και της δυτικής Ιεράπετρας.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την ερχόμενη Κυριακή, με την ανακήρυξη του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου ως επίτιμου δημότη Βιάννου και επίτιμου προέδρου της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου.

Εκτελέσεις, βασανιστήρια και εμπρησμοί

Ήταν 12 Σεπτεμβρίου του 1943, όταν η μάχη του χωριού της Σύμης οδήγησε στις εξελίξεις και στην εν ψυχρώ εκτέλεση 461 ανθρώπων. Εξοργισμένος από την απώλεια των ανδρών του στη μάχη της 12ης Σεπτεμβρίου στη Σύμη, ο Γερμανός διοικητής στο Ηράκλειο Friedrich-Wilhelm Muller διέταξε τα γερμανικά στρατεύματα να καταστρέψουν τη Βιάννο και να εκτελέσουν όλους τους άνδρες μεγαλύτερους από 16 ετών, καθώς και οποιονδήποτε συλληφθεί στην ύπαιθρο, ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας.

Η καταστροφή της Βιάννου ξεκίνησε στις 13 Σεπτεμβρίου. Στην αρχή, οι Γερμανοί διαβεβαίωσαν τους κατοίκους ότι οι προθέσεις τους ήταν ειρηνικές, παρασύροντας μάλιστα μεγάλη μερίδα του αντρικού πληθυσμού να επιστρέψει στα σπίτια. Την επόμενη ημέρα ξεκίνησαν αδιάκριτα μαζικές εκτελέσεις, βασανιστήρια, συλλήψεις, λεηλασίες, εμπρησμούς, βανδαλισμούς και ανατινάξεις. Ακόμη και τα παιδιά, οι ανάπηροι και οι ηλικιωμένοι δε γλίτωσαν από τη μανία της καταστροφής, η οποία συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ημερών.

Ο Δήμος Βιάννου, σε συνεργασία με την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου και άλλους τοπικούς φορείς, έχει ετοιμάσει ένα ξεχωριστό πρόγραμμα εκδηλώσεων, με σημείο αναφοράς φυσικά το μνημείο των θυμάτων του Ολοκαυτώματος στο Σελί Αμιρών, ενώ σήμερα οι υπηρεσίες θα μείνουν κλειστές αφού η 14η Σεπτεμβρίου έχει ανακηρυχθεί επισήμως ως τοπική αργία.

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 210/2004, η 14η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για το Δήμο Βιάννου, προς τιμήν των εκτελεσθέντων το έτος 1943, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Ως εκ τούτου, σήμερα Πέμπτη όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Βιάννου θα παραμείνουν κλειστές, ενώ θα τελεστούν μνημόσυνα σε όλα τα χωριά που εξελίχθηκαν οι βαρβαρότητες και τα εγκλήματα των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής.

Η παρουσία Παυλόπουλου

Τα βλέμματα σε ό,τι αφορά τις φετινές εκδηλώσεις μνήμης κεντρίζει φυσικά η παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος θα λαμπρύνει με την παρουσία του τις εκδηλώσεις, ενώ θα αναγορευτεί επίτιμος δημότης Βιάννου, καθώς και επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου.

Όπως έχει υπογραμμίσει ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης, η παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας κρίνεται ιδιαίτερης σημασίας και σε ό,τι αφορά το θέμα της δικαιοσύνης και επανόρθωσης των Γερμανών για τις φρικαλεότητες εις βάρος των χωριών της Βιάννου και της δυτικής Ιεράπετρας το Σεπτέμβριο του 1943, δεδομένου ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος έχει εκφραστεί στο παρελθόν θετικά για το μεγάλο ζήτημα της διεκδίκησης των αποζημιώσεων.

Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου αναφέρει: «Την κεντρική εκδήλωση για την 74η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Βιάννου θα τιμήσει με την παρουσία του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, ο οποίος θα αναγορευτεί επίτιμος δημότης Βιάννου, καθώς και επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου».

Σύμφωνα με το σκεπτικό της ομόφωνης απόφασης της Ένωσης Θυμάτων, «ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, τόσο κατά την άσκηση των καθηκόντων του ως ανώτατος πολιτειακός άρχων, όσο και κατά το προηγούμενο διάστημα, ως διαπρεπής καθηγητής της Νομικής και βουλευτής, έχει επιδείξει συνεπή και θετική στάση στο ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων (...). Θεωρούμε ότι η υποστήριξη από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας του παλλαϊκού αιτήματος της απόδοσης των γερμανικών οφειλών είναι κρίσιμης σημασίας, συνιστά ενθάρρυνση για πλέον έντονους αγώνες από μέρους του λαού μας και όλων των δημοκρατικών πολιτικών κομμάτων, και θα υποκινήσει την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε ανάλογους θετικούς πολιτικούς και νομικούς χειρισμούς».

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εορτασμού έχει ως εξής:

* Μεθαύριο Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, και ώρα 8:30 μ.μ., στο Πανδημοτικό Ηρώο στο Σελί Αμιρών: "Ωδή για τους μικρούς ήρωες", θεατρικό δρώμενο με την ηθοποιό Ελευθερία Κόμη και συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης, υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, τη Νεανική Χορωδία Δήμου Ηρακλείου, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Ιδομενέως, καθώς και τη Νεανική Χορωδία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, υπό τη διεύθυνση της Λένας Χατζηγεωργίου.

* Την ερχόμενη Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου:

- Στις 8:30 π.μ.: Επίσημη έπαρση της σημαίας στο χώρο της τελετής με τη συμμετοχή τμήματος αποδόσεων τιμών της ΣΕΑΠ και της Στρατιωτικής Μπάντας της 5ης Ταξιαρχίας Πεζικού.

- Στις 10:30 π.μ.: Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέα.

- Στις 11 π.μ.: Τελετή στο μνημείο των θυμάτων του Ολοκαυτώματος στη θέση Σελί Αμιρών, επιμνημόσυνη δέηση υπό του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέα, ομιλία για το ιστορικό του Ολοκαυτώματος από το δικηγόρο παρ' Αρείω Πάγω κ. Πέτρο Μηλιαράκη, προσκλητήριο νεκρών, κατάθεση στεφάνου από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπιο Παυλόπουλο, τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των νεκρών, ανάκρουση Εθνικού Ύμνου, απόδοση του Ύμνου της Βιάννου από τη χορωδία του Δήμου Βιάννου "Στάθης Μάστορας", βουβός πεντοζάλης του πένθους από τη σχολή χορού Χριστόφορου Μπριντάκη και τελετή-αποχώρηση επισήμων.

- Στις 12:15 μ.μ., στην κεντρική αίθουσα του Μουσείου Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, στο Σελί Αμιρών, τελετή για την ανακήρυξη του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου ως επίτιμου δημότη Δήμου Βιάννου και ως επίτιμου προέδρου της Ένωσης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια