default-image

Νέο «μπλόκο» στους πλειστηριασμούς με αποχή συμβολαιογράφων

Κρήτη
Νέο «μπλόκο» στους πλειστηριασμούς με αποχή συμβολαιογράφων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ραγδαίες εξελίξεις σηματοδότησαν τελικά τα πρόσφατα επεισοδιακά τεκταινόμενα κατά τη διαδικασία της προσωρινής κατάσχεσης εις βάρος επιχείρησης μέσα στην πόλη του Ρεθύμνου.

Με αφορμή τις επεισοδιακές καταστάσεις που εκτυλίχτηκαν, και θέλοντας να στείλουν ένα σαφές μήνυμα διαμαρτυρίας πως δεν πρόκειται να "πληρώσουν" αυτοί το "πικρό ποτήρι" της οργής και αγανάκτησης των πολιτών, επειδή, όπως λένε, η κυβέρνηση δε λέει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι συμβολαιογράφοι της Κρήτης αποφάσισαν πολύμηνη αποχή από τους πλειστηριασμούς.

Η απόφαση για αποχή από όλους τους πλειστηριασμούς ισχύει μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2018 και ενώ τους προσεχείς μήνες ήταν προγραμματισμένοι πάνω από 100 πλειστηριασμοί σε επίπεδο Κρήτης.

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο γενικής συνέλευσης που πραγματοποίησαν τα μέλη του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Κρήτης, αποφάσισαν να πάνε σε αποχή από τους πλειστηριασμούς που εντάσσονται στα διοικητικά τους όρια μέχρι και τις 30 Ιανουαρίου 2018. Η κινητοποίηση αυτή αφορά τόσο στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς (που υποτίθεται θα ξεκινήσουν πιλοτικά στα τέλη Σεπτεμβρίου, γεγονός που μοιάζει τεχνικά δύσκολο), όσο και στους συμβατικούς πλειστηριασμούς.

Η απόφαση πάρθηκε για μια πλειάδα λόγων. Ο τοπικός κλάδος των συμβολαιογράφων κάθεται σε "αναμμένα κάρβουνα" εδώ και καιρό, θεωρώντας πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα των πλειστηριασμών με τέτοιο τρόπο ώστε η "καυτή πατάτα" να περνά στα χέρια τους!

Γιατί αυτό; Από τη μία, όπως επισημάνθηκε στη συνέλευση, η κυβέρνηση επιμένει να έχει κλειστά αυτιά απέναντι στο αίτημα του κλάδου να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κίνηση αναγκαία, όπως επισημαίνουν, αφού η φόρμουλα του εξωδικαστικού μηχανισμού για τους οφειλέτες επιχειρηματίες μέχρι τώρα δεν αποδίδει τα αναμενόμενα.

Από την άλλη, τη μήνη των συμβολαιογράφων έχει προκαλέσει η κίνηση της κυβέρνησης να μετακυλήσει την αρμοδιότητα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στους ίδιους... Σκηνικό παράδοξο, όπως λένε, αφού η συνήθης πρακτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο θέλει ως αρμόδια για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς δημόσια διοικητικά όργανα και όχι ιδιώτες συμβολαιογράφους!

Οι συμβολαιογράφοι εδώ στην Κρήτη θεωρούν πως με τον ένα ή άλλο τρόπο η κυβέρνηση επιδιώκει να ξεφορτωθεί από πάνω της "το μπαλάκι" και την "καυτή πατάτα" των πλειστηριασμών, καθιστώντας τον κλάδο έρμαιο στις αγριεμένες - ενδεχομένως - διαθέσεις των πολιτών, που βλέπουν την περιουσία τους να βγαίνει στο σφυρί! Για το λόγο αυτό προχωρούν σε πλήρη αποχή από τους πλειστηριασμούς μέχρι τα τέλη του ερχόμενου Ιανουαρίου.

Η αποχή των συμβολαιογράφων τίθεται σε ισχύ σε μια περίοδο που είχε προγραμματιστεί ένα μεγάλο μπαράζ πλειστηριασμών σε όλο το νησί.

Συγκεκριμένα, σε επίπεδο Κρήτης μέσα στους επόμενους μήνες έχουν προγραμματιστεί για το νομό Ηρακλείου 55 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων, για τα Χανιά 35 πλειστηριασμοί, για το νομό Ρεθύμνου άλλοι 27 και 2 για το νομό Λασιθίου.

Η βασική παράμετρος σε ό,τι αφορά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς είναι ή μη αμεσότητα! Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα γίνονται χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία, γεγονός που διευκολύνει όσους δε θέλουν να έρθουν αντιμέτωποι με ομάδες και συλλογικότητες πολιτών που αντιδρούν...

Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός θα είναι ανοικτού τύπου, κατά τη διάρκεια του οποίου θα υποβάλλονται διαδοχικές προσφορές, σε μια διαδικασία "μπινταρίσματος", όπως λέγεται στην αγορά.

Η διαδικασία που θα ακολουθείται είναι απλή. Ο κάθε υποψήφιος πλειοδότης θα πρέπει να δηλώσει τη συμμετοχή του στον πλειστηριασμό που τον ενδιαφέρει, αφού προηγουμένως αποδώσει ένα μικρό ποσό ως εγγύηση. Εγγύηση που προβλέπεται να ισούται μόλις με το 1/3 της τιμής της πρώτης προσφοράς!

Σύμφωνα με τη σχετική Υπουργική Απόφαση, «η διαδικασία ηλεκτρονικού πλειστηριασμού πραγματοποιείται μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών (ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ.). Υπάλληλος του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού είναι συμβολαιογράφος που προηγουμένως έχει πιστοποιηθεί.

Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός διενεργείται με επιμέλεια του συμβολαιογράφου της περιφέρειας του τόπου όπου έγινε η κατάσχεση, ο οποίος ορίστηκε για τον πλειστηριασμό. Αρμόδιο για την επίλυση των διαφορών που αναφύονται από τη διενέργεια του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού είναι το δικαστήριο της έδρας του συμβολαιογράφου. Ο συμβολαιογράφος αναρτά στην ιστοσελίδα των ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ. την αναγγελία διενέργειας πλειστηριασμού κατά τα οριζόμενα στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Η αναγγελία περιέχει υποχρεωτικά τα ακόλουθα πεδία: ονοματεπώνυμο και πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του συμβολαιογράφου, αντικείμενο, ημερομηνία διενέργειας και τιμή πρώτης προσφοράς του πλειστηριασμού, ποσό εγγύησης, καθώς και τον υπερσύνδεσμο προς την ιστοσελίδα του ΕΤΑΑ-ΤΑΝ, όπου έχει αναρτηθεί η περίληψη της κατασχετήριας έκθεσης, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Με την αναγγελία μπορούν να προσαρτώνται φωτογραφίες του αντικειμένου που εκπλειστηριάζεται και κάθε σχετικό έγγραφο που βρίσκεται στην κατοχή του συμβολαιογράφου.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News