Ειδήσεις

Το δάγκωμα του πιθήκου… σκότωσε το βασιλιά Αλέξανδρο

Ένα από τα πιο τραγελαφικά γεγονότα που συνέβη σε βασιλική οικογένεια, είναι αυτό που έκανε πίθηκος στο βασιλιά Αλέξανδρο στο Τατόι.

Σαν σήμερα, λοιπόν, το 1920 ο πίθηκος που διατηρεί ο βασιλιάς Αλέξανδρος στο Τατόι τον δαγκώνει στο πόδι, την ώρα που προσπαθεί να απομακρύνει ένα σκυλί που έχει επιτεθεί στη σύντροφο του αγαπημένου του "βασιλικού" πιθήκου.

Ο χειρουργός των ανακτόρων Μέρμηγκας απολυμαίνει με ιώδιο τις πληγές, θεωρώντας ότι είναι ένα απλό επιπόλαιο τραύμα. Μετά από λίγες μέρες όμως εμφανίζονται φλεγμονές και οι πληγές, αντί να κλείσουν, επεκτείνονται.

Οι τέσσερις καλύτεροι καθηγητές της Ιατρικής, Σάββας, Φωκάς, Αναγνωστόπουλος και Γερουλάνος, επιστρατεύονται για να δώσουν λύση στα ανάκτορα. Ο Φωκάς θα διαγνώσει μόλυνση στρεπτόκοκκου και προτείνει ακρωτηριασμό του Αλέξανδρου, για να αποτρέψει την επέκταση της μόλυνσης, λύση που απορρίπτεται.

Όμως, κάποιοι ομογενείς από την Αφρική στέλνουν ένα θλιβερό μήνυμα. Στη μαύρη ήπειρο το δάγκωμα του πιθήκου θεωρείται θανατηφόρο. Στα δόντια του ζώου μένουν υπολείμματα τροφών που εξελίσσονται σε δηλητήρια. Ο Βενιζέλος, πληροφορούμενος τα γεγονότα, διάστικτος από αγωνία, σπεύδει στο παλάτι. Δίνει εντολή αντιτορπιλικό να φύγει για την Ιταλία και μετακαλεί στην Ελλάδα το διάσημο παθολόγο Πιέρ και το διαπρεπή Γάλλο χειρουργό Πιέρ Ντελμπέ.

Η διάγνωσή τους είναι τραγική. Η μόλυνση έχει επεκταθεί και τώρα πια ο ακρωτηριασμός είναι ανούσιος. Είκοσι έξι ημέρες αργότερα ο Αλέξανδρος υποκύπτει, σε πάνδημη θλίψη.

Οι Έλληνες συγκλονισμένοι αποχαιρετούν τον καλύτερο βασιλιά που γνώρισε ποτέ η ελληνική δυναστεία.

Η ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας

Ήταν 14 Σεπτεμβρίου του 1814, όταν στην Οδησσό ιδρύθηκε, την ημέρα της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, η Φιλική Εταιρεία. Στα πλαίσια του διακαούς πόθου για αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και με σαφή την επίδραση των μυστικών εταιρειών της Ευρώπης, συναντιούνται το 1814 στην Οδησσό τρεις Έλληνες και αποφασίζουν τη σύσταση μιας αυστηρά συνωμοτικής οργάνωσης, η οποία θα προετοίμαζε τον ξεσηκωμό όλων των Ελλήνων. Ο λόγος για τους Εμμανουήλ Ξάνθο, Νικόλαο Σκουφά και Αθανάσιο Τσακάλωφ. Τέταρτο μέλος της μυήθηκε ο Αντώνιος Κομιζόπουλος από τη Φιλιππούπολη.

Επίσης από τα πρώτα μέλη που μυήθηκαν ήταν και ο Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος (και μάλιστα κατά ορισμένες πηγές συνιδρυτής, πριν τον Ξάνθο, που μυήθηκε αργότερα).

Πτήση θανάτου

Σαν σήμερα το 1999 η Ελλάδα συγκλονίζεται από την αεροπορική τραγωδία με το πρωθυπουργικό "Φάλκον" στο Βουκουρέστι, όπου σκοτώνονται ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, ο 23χρονος γιος του Νίκος, οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Πανταζόπουλος και Νίνα Ασημακοπούλου, ο εικονολήπτης Παναγιώτης Πούλος, ο μηχανικός Μιχάλης Παπαδόπουλος και ο αστυνομικός Νίκος Ασημακόπουλος. Το αεροσκάφος πλησίαζε στο αεροδρόμιο Οτεπένι της ρουμανικής πρωτεύουσας, προκειμένου η ελληνική αντιπροσωπία να λάβει μέρος σε διαβαλκανική διάσκεψη.

Λίγο πριν από την προσγείωσή του έπεσε σε κενό αέρος, με αποτέλεσμα να προκληθούν τέτοιες αναταράξεις που οδήγησαν στη μοιραία κατάληξη αυτής της πτήσης. Σε ύψος 15.000 πόδια, το αεροσκάφος, παρά τις προσπάθειες του πιλότου, παρουσίασε ανεξέλεγκτες βίαιες ταλαντώσεις, που επιστημονικά ονομάζονται "δελφινισμοί". Όπως αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου, «όσοι δε φορούσαν ζώνες κλυδωνίζονταν ως εάν να βρίσκονταν σε αναδευτήρα, προσκρούοντας στην οροφή, στο δάπεδο και στα τοιχώματα του αεροσκάφους».

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια