default-image

«Κολλημένοι» στα έξυπνα κινητά με τις πωλήσεις να αυξάνονται

Επιστήμη
«Κολλημένοι» στα έξυπνα κινητά με τις πωλήσεις να αυξάνονται

Σε ανοδική τροχιά αναμένεται να διατηρηθεί η παγκόσμια αγορά έξυπνων κινητών τηλεφώνων (smartphones) τουλάχιστον έως το 2021.

Οι ετήσιες πωλήσεις των smartphones εκτιμάται ότι μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια θα βαίνουν αυξανόμενες, για να αγγίξουν τις 1,7 δισ. συσκευές το 2021.

Σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της IDC (International Data Corporation - Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker), οι παγκόσμιες πωλήσεις έξυπνων κινητών τηλεφώνων ανέρχονται ετησίως σε 1,47 δισ. συσκευές (στοιχεία 2016).

Πάντως, πέρυσι η παγκόσμια αγορά κινήθηκε για πρώτη φορά με μονοψήφιο ρυθμό ανάπτυξης, με τις πωλήσεις να αυξάνονται μόλις κατά 2,5% σε σχέση με το 2015.

Ωστόσο, η IDC εκτιμά ότι η νέα ζήτηση που θα εκδηλωθεί μετά τη διετή στασιμότητα (2015-2016) στις πωλήσεις θα είναι αρκετή για να διατηρηθεί η αγορά σε πενταετή μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) της τάξης του 3,3%.

«Πιστεύουμε ότι κύριος καταλύτης για νέα ανάπτυξη της αγοράς είναι η οριοθέτηση του κύκλου ζωής των συσκευών γύρω στα δύο χρόνια» αναφέρει ο Ryan Reith, αντιπρόεδρος της IDC, και προσθέτει: «Στο τέλος του 2016 υπολογίσαμε ότι περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιεί ένα smartphone, το οποίο αφήνει αρκετό περιθώριο για πρόσθετους πρώτους χρήστες».

Σύμφωνα με τον Ryan Reith, παρά τα πολύ υψηλά επίπεδα κορεσμού σε ώριμες αγορές, όπως είναι η Βόρεια Αμερική, η Δυτική Ευρώπη, η Κορέα και η Ιαπωνία, διαπιστώνεται ότι η πλειονότητα των χρηστών αντικαθιστά το κινητό τηλέφωνο περίπου κάθε δύο χρόνια. Αναμένεται δε ότι οι τάσεις αυτές θα διατηρηθούν για όλη την περίοδο της πρόβλεψης, δηλαδή έως το 2021, συμπληρώνει ο ίδιος.

Τα λειτουργικά συστήματα

Σύμφωνα με την ανάλυση της IDC, η εικόνα των μεριδίων αγοράς όσον αφορά τα λειτουργικά συστήματα δεν έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία δύο χρόνια. Συγκεκριμένα, η Apple εξακολουθεί να κατέχει μερίδιο 14%-15% στην παγκόσμια αγορά των λειτουργικών συστημάτων, ενώ το μερίδιο του Android κυμαίνεται γύρω στο 85%.

Πάντως, με βάση την αγοραία αξία των συσκευών (αφορά τη μη επιδοτούμενη τιμολόγηση της λιανικής πώλησης συσκευών), η εικόνα είναι αρκετά διαφορετική. Μέχρι το 2021, η IDC αναμένει ότι η Apple θα συνεχίσει να κατέχει το 36% της αξίας της συνολικής αγοράς των συσκευών, δηλαδή περίπου 180 δισ. δολάρια. Πρόκειται για το ήμισυ της συνδυασμένης αξίας όλων των άλλων συσκευών (OEM Android) και δεν περιλαμβάνει τα έσοδα από τις υπηρεσίες ή το οικοσύστημα της εφαρμογής.

Σε κάθε περίπτωση, το λειτουργικό Android συνεχίζει να κυριαρχεί σε παγκόσμιο επίπεδο, με την IDC να εκτιμά ότι οι πωλήσεις smartphones με το συγκεκριμένο λειτουργικό θα ξεπεράσουν ελαφρώς τον ρυθμό ανάπτυξης της αγοράς (το 2017 αναμένεται να ανέλθει σε 2,3% σε ετήσια βάση).

Από πλευράς όγκου πωλήσεων, η περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού (πλην της Ιαπωνίας) συνεχίζει να οδηγεί τον ρυθμό ανάπτυξης, με σχεδόν το 55% των πωλήσεων καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου πρόβλεψης να προέρχεται από αυτήν την περιοχή.

Το λειτουργικό iOS της Apple αναμένεται να επιτύχει ονομαστική αύξηση της τάξης του 1,5% σε ετήσια βάση το 2017, παρά τη σταθερά αυξανόμενη δημοσιότητα γύρω από την κυκλοφορία του νέου iPhone. Αυτό συνιστά μια σημαντική βελτίωση από την πτώση 7% στις αποστολές iPhone που σημειώθηκε το 2016.

Πηγή: tanea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News