default-image

Γιορτή μελιού και διαγωνισμός μαντινάδας στις Μάλλες

Κρήτη
Γιορτή μελιού και διαγωνισμός μαντινάδας στις Μάλλες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέχρι και τις 16 Οκτωβρίου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαλλών, θα δέχεται τις μαντινιάδες, όλων εκείνων που επιθυμούν να πάρουν μέρος στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Μαντινιάδας, με θέμα, «Μέλι - Κερήθρα - Μέλισσα», που έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ τα βραβεία και οι έπαινοι στους «μαντινιαδολόγους» που θα διακριθούν, θα απονεμηθούν στις 22 Οκτωβρίου στις Μάλλες.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαλλών, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και σε συνεργασία με το Δήμο Ιεράπετρας και την Τοπική Κοινότητα Μαλλών, διοργανώνει φέτος, Διαγωνισμό Μαντινιάδας με θέμα «μέλι, κερήθρα, μέλισσα», συνδυάζοντας τον, με την καθιερωμένη γιορτή μελιού που γίνεται κάθε χρόνο στην τοπική κοινότητα Μαλλών.

«Στον Παγκρήτιο διαγωνισμό μαντινιάδας, μπορούν να λάβουν μέρος όλοι, ανεξαρτήτου διαμονής και ηλικίας. Κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να συμμετάσχει στο διαγωνισμό με μία μόνο μαντινιάδα, πρωτότυπη και αδημοσίευτη, κρητικόλαλη, δεκαπεντασύλλαβη, ομοιοκατάληκτη και με αυτοτελές νόημα. Η μαντινιάδα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον μία από τις λέξεις «μέλι, κερήθρα, μέλισσα».

Εάν κάποιος θέλει να στείλει και άλλες σχετικές μαντινιάδες, εκτός συναγωνισμού, θα καταγραφούν και θα συμπεριληφθούν στο βιβλιαράκι που θα εκδώσουμε για να μείνει και να μη χαθεί το πλούσιο αυτό πολιτιστικό υλικό που θα μαζευτεί απ' όλη την Κρήτη. Ήδη έχουμε αρκετές συμμετοχές από κάθε γωνιά της Κρήτης, από την υπόλοιπη Ελλάδα και από την ομογένεια της Αμερικής», μας είπε η γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαλλών κ. Μαρία Βολυράκη.

Τρόπος αποστολής:

1) Οι ενδιαφερόμενοι θα στείλουν τις μαντινιάδες τους στην ταχυδρομική διεύθυνση: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΛΛΩΝ Ταχυδρομικό Κατάστημα Μαλλών 720 56 ΜΑΛΛΕΣ, με την ένδειξη « για το διαγωνισμό μαντινιάδας»

2) Μέσω διαδικτύου, στη σελίδα του, https://www.facebook.com/malles.crete/?ref=page_internal αποκλειστικά με μήνυμα.

3) Στο e-mail του Συλλόγου [email protected] και

4) Στο κινητό τηλέφωνο 6938431146 με μήνυμα.

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει απαραίτητα να δηλώνουν το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας τους καθώς και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.

Επιβεβαίωση παραλαβής στο 6938431146 κ. Μαρία Βολυράκη.

«Οι διαγωνιζόμενες μαντινιάδες, θα αποσταλούν στην κριτική επιτροπή συγκεντρωτικά και χωρίς στοιχεία δημιουργού, μόνο με τον αύξοντα αριθμό που θα παίρνουν, αμέσως μετά την παραλαβή τους, ούτως ώστε να διασφαλιστεί το αδιάβλητο του διαγωνισμού. Η κριτική επιτροπή αποτελείται από διακεκριμένους μαντινιαδολόγους και εκπαιδευτικούς.

Καταληκτική ημερομηνία αποστολής των μαντινιάδων είναι η 16η Οκτωβρίου με σφραγίδα Ταχυδρομείου, και επίσης η 16η Οκτωβρίου και ώρα 23:59 για τις αποστολές στο κινητό με μήνυμα, η στο e-mail.

Η απονομή των βραβείων και των επαίνων θα γίνει στις 22 Οκτωβρίου 2017 στις 16:00 σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Μαλλών και στην οποία θα τιμηθούν και οι διακεκριμένοι μαντινιαδολόγοι Πόπη Νικηφόρου και Νεκτάριος Λεουνάκης», προσθέτει η κ Μαρία Βολυράκη.

Από τις 12:00 το μεσημέρι της ίδιας μέρας οι επισκέπτες της εκδήλωσης  θα μπορούν να απολαύσουν ντόπιους μεζέδες, που θα ετοιμάσουν οι γυναίκες του χωριού, και ρακή από το καζάνι του Συλλόγου, καθώς η απόσταξη θα ξεκινήσει από το μεσημέρι. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει το κρητικό συγκρότημα του Μιχάλη Ξενάκη και θα ακολουθήσει τρικούβερτο γλέντι.

Το Τοπικό Συμβούλιο στηρίζει την προσπάθεια

Το Τοπικό Συμβούλιο των Μαλλών στηρίζει και συμμετέχει στην προσπάθεια του Πολιτιστικού Συλλόγου.

«Η γεωγραφική Ενότητα του τέως Δήμου Μαλλών που περιλαμβάνει τις Μάλλες, το Χριστό και το Μεταξοχώρι, έχει χαρακτηριστεί λόγω του πευκόφυτου δάσους του Σελάκανου, ως ο μεγαλύτερος μελισσόκηπος της Μεσογείου, και γι' αυτό στηρίζουμε κάθε εκδήλωση που έχει να κάνει με τη μελισσοκομία. Στην περιοχή μας έρχονται κάθε χρόνο, γύρω στις 150.000 κυψέλες, μελισσοκόμων απ' όλη την Κρήτη και τη Νότια Ελλάδα, για να τρυγήσουν οι μέλισσες που μεταφέρουν τη γύρη από τα πεύκα και τα άλλα δασικά ανθοφόρα φυτά. Προσπαθούμε σαν κοινότητα να διατηρούμε σε καλή κατάσταση το οδικό δίκτυο και τις υπάρχουσες υποδομές για να εξυπηρετούνται οι μελισσοκόμοι, αλλά έχουμε ελάχιστους πόρους και δεν τα καταφέρνουμε. Έχουμε προτείνει, να θεσπιστεί ένα πολύ μικρό τέλος ανά κυψέλη, όπως εκείνο που πληρώνουν οι επισκέπτες της νήσου Χρυσής υπέρ του Δήμου, για να μπορούμε με τα χρήματα αυτά να καλύπτουμε και τα έξοδα της εθελοντικής Ομάδας πυρασφάλειας που έχουμε για την προστασία του πευκοδάσους. Δηλαδή τα χρήματα αυτά θα είναι ανταποδοτικά και προς όφελος των ίδιων των μελισσοκόμων.

Καλούμε όλους εκείνους που αγαπάνε το χωριό μας, να βρίσκονται μαζί μας στην εκδήλωση που διοργανώνουμε στις 22 Οκτωβρίου», κατέληξε με το κάλεσμα του ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μαλλών κ. Γιώργος Τσακιράκης.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News