Ειδήσεις

Μετανάστες: Απαράδεκτες καταστάσεις καταγγέλουν στο Συνήγορο

Τα όσα καταγγέλλει η Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους μετανάστες /πρόσφυγες στο Συνήγορο του Πολίτης αποτυπώνονται με τον πλέον γλαφυρό τρόπο στην ανακοίνωση τους προκαλώντας οργή και συνάμα αγανάκτηση.

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση με τις απαράδεκτες και συνάμα δραματικές συνθήκες στις οποίες έζησαν οι μετανάστες στην διάρκεια της ολιγοήμερης παραμονής στο Ηράκλειο, οι οποίοι και πλέον έχουν ήδη αναχωρήσει από την Κρήτη.

Τα όσα καταγγέλλει η Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους μετανάστες /πρόσφυγες στο Συνήγορο του Πολίτης αποτυπώνονται με τον πλέον γλαφυρό τρόπο στην ανακοίνωση τους προκαλώντας οργή και συνάμα αγανάκτηση.

Αίσθηση προκαλούν τα όσα τονίζουν mεταξύ άλλων: Οι μετανάστες κρατούνταν σε χώρο ακατάλληλο και μη θεσμικό, που δεν πληρούσε κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των ίδιων και των παιδιών τους. Ενδεικτικά αναφέρουν πως δεν υπήρχαν ντουζιέρες, ότι είχαν πλημμυρίσει οι τουαλέτες, ότι κυκλοφορούσε  γαστρεντερίτιδα ενώ στην αρχή οι άνθρωποι ήταν υγιείς και ότι 3 μωρά είχαν τσιμπήματα που φαίνεται να ήταν από ψύλλους, πιθανά από τα στρώματα που υπήρχαν  χύμα στο χώρο.

Επίσης ανάμεσα στους αιτούντες άσυλο, υπήρχε 30χρονη με λευχαιμία ή θρομβοκυττάρωση που είχε  χάσει την όρασή της από το αριστερό μάτι (δεν έχουμε καταλάβει ακριβώς τι έχει) που μετέβη 2 ή 3 φορές στα εφημερεύοντα και όπου έχασε τον ιατρικό της φάκελο που τον είχε μαζί της σε όλο το ταξίδι (κάποιος Αστυνομικός τον πήρε μάλλον ως υπόπτου περιεχομένου καθότι γραμμένος στη δική της γλώσσα και η Αστυνομία το αρνείται!) και πολλές οικογένειες με μωρά παιδιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΛΥΜΑΤΑ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΙ ΟΙ 72 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ -VIDEO

Αναλυτικά όπως αναφέρουν:  

Για την ενημέρωση του Συνηγόρου του Πολίτη

…Η βάρκα έφτασε την Πέμπτη 7/9, την ίδια μέρα που έφευγαν οι πρώτοι πρόσφυγες που αφέθηκαν ελεύθεροι και η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν διαφοροποιημένη. Δικηγόρος της Ύπατης Αρμοστείας με συνοδεία εξουσιοδοτημένου μεταφραστή, ενημέρωσε τα 70 περίπου άτομα για την διαδικασία ασύλου, και σε πρώτη φάση εκδήλωσαν ενδιαφέρον 18 από αυτούς. Το νούμερο μεγάλωσε σταδιακά με τους ενδιαφερόμενους να ξεπερνάν τους 24.

Η δικηγόρος της Ύπατης ενημέρωσε ως όφειλε με τη σειρά της την αρμόδια αστυνομική αρχή για να προχωρήσει τη διαδικασία. Και να κληθεί το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Κρήτης να έρθει να τους καταγράψει και να γίνουν στο χώρο του τα ραντεβού. Επίσης η εκπρόσωπος της Ύπατης σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Ηρακλείου που είναι ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος Στέγασης στην Κρήτη της Ύπατης, βρήκε αμέσως διαμερίσματα, τα οποία εξοπλίστηκαν αμέσως ώστε οι αιτούντες άσυλο να μπουν κατευθείαν σε αυτά άμα τη απελευθέρωσή τους από το χώρο του Ο.Λ.Η. όπου κρατούνταν.

Ενώ ετοιμάστηκαν άμεσα τα σπίτια του προγράμματος, δεν είχε προχωρήσει η έκδοση των εγγράφων για να κινηθούν οι διαδικασίες ασύλου, αλλά ούτε και η ενημέρωση του τοπικού εν λειτουργία γραφείο ασύλου.

Και φτάνουμε σήμερα ημέρα Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου το μεσημέρι, που παρά τις προηγούμενες διαβεβαιώσεις, οι 70 περίπου πρόσφυγες που κρατούνται σε αίθουσα στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου, υπέγραψαν ουσιαστικά την απέλασή τους.  Αστυνομικοί υπηρεσίας προχώρησαν στην επίδοση των εγγράφων και όταν ο επίσημος μεταφραστής προσπάθησε να τα διαβάσει, ώστε να τα μεταφράσει στους ανθρώπους τον απέτρεψαν και του είπαν να τα δώσει απλά προς υπογραφή χωρίς να τους πει τίποτα. Ο Μεταφραστής αρνήθηκε και αποχώρησε από το χώρο. Έπειτα η Αστυνομία έφερε στο χώρο δικό της μεταφραστή, ο οποίος όμως, ούτε πιστοποιημένος είναι, ούτε ελληνικά μπορεί να διαβάσει και του ζήτησαν να κάνει το ίδιο: να τα επιδώσει η Αστυνομία στους πρόσφυγες παρουσία του «μεταφραστή» χωρίς να τους πει τι είναι τα χαρτιά (δεν μπορούσε να ξέρει έτσι κι αλλιώς). Οι πρόσφυγες λοιπόν τα υπέγραψαν χωρίς να γνωρίζουν τι αναφέρεται σε αυτά.

(συνημμένα σας στέλνουμε ένα δείγμα των εγγράφων αυτών)

Κατόπιν ενημέρωσης ομάδας δικηγόρων και της Ύπατης Αρμοστείας, προσπάθησε να γίνει εκ νέου ενημέρωση για τα χαρτιά που υπέγραψαν αλλά και για το άσυλο, κάτι που με άνωθεν εντολές απαγορεύτηκε, μιας και δεν άφηναν αστυνομικοί την είσοδο σε κανέναν στο χώρο κράτησης. Μετά κόπων και βασάνων άφησαν εκπρόσωπο της Ύπατης να μπει με διερμηνέα.

Από πληροφορίες γνωρίζουμε ότι υπάρχει ναυλωμένο πλοίο (το επιβεβαίωσε η  ακτοπλοϊκή εταιρεία ΑΝΕΚ) που θα οδηγήσει στα κρυφά ουσιαστικά τους ανθρώπους σε προαναχωρησιακό κέντρο στην Κω.

Επειδή κρατούνται σε χώρο ακατάλληλο και μη θεσμικό, που δεν πληροί κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των ίδιων και των παιδιών τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως δεν υπάρχουν ντουζιέρες, ότι έχουν πλημμυρίσει οι τουαλέτες, ότι κυκλοφορεί γαστρεντερίτιδα ενώ στην αρχή οι άνθρωποι ήταν υγιείς και ότι 3 μωρά έχουν τσιμπήματα που φαίνεται να είναι από ψύλλους, πιθανά από τα στρώματα που υπάρχουν χύμα στο χώρο.

Επειδή παράτυπα και χωρίς ενημέρωση των ενδιαφερομένων προωθείται η αναγκαστική απέλασή τους από τη χώρα, μετά από 6 μήνες αναγκαστικής κράτησης

Επειδή παρεμποδίζεται η επικοινωνία με τους δικηγόρους για την άμεση ενημέρωση των δικαιωμάτων τους

Επειδή παρακωλύεται επίσης παράτυπα η παρουσία της εκπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας για την ενημέρωσή τους και την άσκηση των δικαιωμάτων τους (μία ώρα περίμενε να της επιτραπεί η είσοδος).

Επειδή ανάμεσα στους αιτούντες άσυλο υπάρχει 30χρονη με λευχαιμία ή θρομβοκυττάρωση που έχει χάσει την όρασή της από το αριστερό μάτι (δεν έχουμε καταλάβει ακριβώς τι έχει) που μετέβη 2 ή 3 φορές στα εφημερεύοντα και όπου έχασε τον ιατρικό της φάκελο που τον είχε μαζί της σε όλο το ταξίδι (κάποιος Αστυνομικός τον πήρε μάλλον ως υπόπτου περιεχομένου καθότι γραμμένος στη δική της γλώσσα και η Αστυνομία το αρνείται!) και πολλές οικογένειες με μωρά παιδιά

Επειδή ουσιαστικά παραβιάζεται η ενάσκηση των δικαιωμάτων τους για αναζήτηση ασύλου και κάθε σχετικό με την υπεράσπισή τους

Για τους λόγους αυτούς

ζητούμε:

- την άμεση παρέμβασή σας σχετικά με την διαπίστωση παρατυπιών

- την άμεση ενημέρωση μας σχετικά με το τι διενέργειες πρέπει να κάνουμε

- την άμεση πληροφόρηση των προσώπων αυτών για τα δικαιώματά τους και για τις ενέργειες τις οποίες οφείλουν να ακολουθήσουν.

Ηράκλειο, 12 Σεπτέμβρη 2017 - ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ /ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ/ΕΣ"

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια