default-image

"Χαστούκι" σε Δήμο & ΔΕΠΤΑΗ για τους παράτυπους χειρισμούς

Πολιτισμός
"Χαστούκι" σε Δήμο & ΔΕΠΤΑΗ για τους παράτυπους χειρισμούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα "μεγαλοπρεπές χαστούκι" στο Δήμο και στη ΔΕΠΤΑΗ επιφύλασσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) σε γνωμοδότησή της, αναφορικά με τους εσπευσμένους και παράνομους χειρισμούς που έκαναν εν μέσω των διακοπών του Αύγουστου, τροποποιώντας τον Κανονισμό της Επιχείρησης για να αντικαταστήσουν το διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών - χειρισμούς τους οποίους είχαμε καταγγείλει από τις στήλες μας.

Θυμίζουμε πως τον Αύγουστο η ΔΕΠΤΑΗ, κατ' εντολή του δημάρχου όπως αποκαλύψαμε, πέρασε εσπευσμένα σε μια συνεδρίαση του Δ.Σ., με εισήγηση του προέδρου, την τροποποίηση του Κανονισμού της, προκειμένου να υποβαθμιστούν τα απαιτούμενα προσόντα για το διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΠΤΑΗ που διαχειρίζεται τη σύμβαση για το έργο του Πολιτιστικού, με στόχο να τον αντικαταστήσουν με έναν απλό μηχανικό από το Δήμο, επειδή, όπως ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο της ΔΕΠΤΑΗ, ένα άρθρο του που δημοσιεύτηκε δεν άρεσε στο δήμαρχο!

Η γνωμοδότηση της ΕΑΑΔΗΣΥ ζητήθηκε από το μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΠΤΑΗ κ. Αλέκο Λαζαρίδη, που εκπροσωπεί την παράταξη "Ηράκλειο, Ανοιχτοί Ορίζοντες" και ζητούσε απάντηση στο ερώτημα «εάν για την τροποποίηση του Κανονισμού της Επιχείρησης και την έκδοση της σχετικής Κανονιστικής Πράξης είναι υποχρεωτική η προηγούμενη γνωμοδότηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ), όπως το άρθρο 2, παράγραφος γ, περίπτωση (γγ), του Νόμου 4013/2011 ορίζει».

Η Αρχή, με την επιστολή η οποία παραλήφθηκε από τη ΔΕΠΤΑΗ στις 8/9/2017, απάντησε ότι, «εφόσον ο Κανονισμός περιλαμβάνει διατάξεις οι οποίες ρυθμίζουν θέματα που αφορούν σε δημόσιες συμβάσεις, ο νέος Κανονισμός πρέπει να υποβληθεί στην Αρχή με παράλληλη τεκμηρίωση της νομιμότητας και της σκοπιμότητας έκδοσής του».

Η απάντηση που δόθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή στις 8 Σεπτεμβρίου, δηλαδή μία μέρα μετά το διορισμό του νέου διευθυντή με βάση τα νέα κριτήρια:

Το ερώτημα που κατέθεσε ο κ. Λαζαρίδης:

Από το ρεπορτάζ που κάναμε προέκυψαν τα ακόλουθα:

Η ΔΕΠΤΑΗ διά του προέδρου της, σε μια πρώτη αντίδραση, ισχυρίστηκε ότι η σύμβαση για το Πολιτιστικό δεν είναι δημόσια σύμβαση.

Μεγάλο και παιδαριώδες λάθος, διότι μπορεί μεν η ΔΕΠΤΑΗ να είναι μία Α.Ε. που λειτουργεί με βάση τον Κανονισμό της, αλλά ο ίδιος ο Κανονισμός της επιβάλλει όλες τις συμβάσεις για τα έργα και τις λοιπές συμβάσεις (προμήθειες, υπηρεσίες κ.λπ.) να τις δημοπρατεί και να τις υλοποιεί σύμφωνα με τους νόμους της Πολιτείας, και επομένως όλες οι συμβάσεις της ΔΕΠΤΑΗ είναι δημόσιες συμβάσεις. Άλλωστε η ΔΕΠΤΑΗ μόνο δημόσιο χρήμα διαχειρίζεται.

Η μείωση των προσόντων που θα πρέπει να διαθέτει το προσωπικό που ασχολείται με τις συμβάσεις αυτές προφανώς και εμπίπτει σε αυτό που η Αρχή αναφέρει ως «θέμα που αφορά σε δημόσιες συμβάσεις». Κάθε αντίθετη άποψη, ακόμη και νομική, είναι απλώς «κατά παραγγελία» ή «επί σκοπού». Αν τολμούν, ας το αναφέρουν αναλυτικά στην Αρχή και ας ζητήσουν τις απόψεις της.

Τα πράγματα όμως δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο για τη ΔΕΠΤΑΗ και το δήμαρχο, όταν θα πρέπει ενώπιον της Αρχής να καταθέσουν και εξηγήσεις, με τις οποίες θα πρέπει να «τεκμηριώσουν τη νομιμότητα και τη σκοπιμότητα» της τροποποίησης του Κανονισμού.

Εδώ να δούμε τι θα πουν. Θα πουν την αλήθεια, δηλαδή ότι ο προηγούμενος διευθυντής δεν τους άρεσε, όχι για τη διαχείριση των συμβάσεων τις οποίες έκανε με βάση τη νομοθεσία και τα περιθώριά της κι ας κριθεί γι' αυτό, αλλά για τις απόψεις του και επειδή είχε πολλά προσόντα που δεν τα είχαν οι μηχανικοί του Δήμου, και έκαναν με διαδικασίες fast track την τροποποίηση του Κανονισμού για να τον αντικαταστήσουν;

Ιδού λοιπόν, κύριοι, η Ρόδος... Αν τολμάτε, απαντήστε στην Αρχή και ενημερώστε την για αυτά που σας ζητά. Το θέμα, πάντως, δε θα πρέπει να κλείσει εδώ.

Περιμένουμε την αντίδραση της παράταξης "Ηράκλειο, Ανοιχτοί Ορίζοντες" αλλά και των "Ενεργών Πολιτών" και, βρε αδερφέ, τόσες καταγγελίες είχαν κατατεθεί στο ΣΕΔΕ και στο ΣΕΕΔΔ, από τις άλλες δημοτικές παρατάξεις, για την προηγούμενη αντικατάσταση του διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας το 2008, τώρα καμία δε θα κατατεθεί;

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σαχίνης, Λευτέρης Συμβουλάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News