Ειδήσεις

Ενθουσιασμένος με το ΙΤΕ ο Αλ. Τσίπρας

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το ΙΤΕ, σχεδιάζει να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα της επίσκεψής του στην Κρήτη, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ το διήμερο 20 - 21 Σεπτεμβρίου, ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός φαίνεται να οριστικοποίησε την απόφασή του, η υλοποίηση της οποίας βεβαίως εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και κυρίως από το πόσο πλήρες θα είναι το πρόγραμμα της παραμονής του στο νησί μας, μετά την επίσκεψή του στα περίπτερα όπου παρουσιάζονται τα τελευταία επιτεύγματα του ΙΤΕ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Τεχνολογία αιχμής, με την παρουσία πέντε από τα έξι Ινστιτούτα του ΙΤΕ, που κατακλύστηκαν το σαββατοκύριακο από κόσμο, πολιτικούς και φορείς, οι οποίοι έσπευσαν στα περίπτερα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, η οποία συντονίζει όλα τα ερευνητικά κέντρα της χώρας, στη ΔΕΘ.

Ο πρωθυπουργός έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τις εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας που παρουσιάζει το Ινστιτούτο Πληροφορικής, αλλά και για τα πρωτοποριακά συστήματα του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, τα οποία θα ενταχθούν στο κοινό ερευνητικό εργαστήριο Ελλάδας-Κίνας με την επωνυμία "ΝΙΚΗ" στο Μουσείο του Ανακτόρου στο Πεκίνο, με στόχο τη μελέτη και την ανάδειξη των εκθεμάτων του.

Καθώς η Κίνα είναι η τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ, το ενδιαφέρον και των Κινέζων ήταν έντονο για τις τεχνολογίες που αναπτύσσει το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του πρωθυπουργού μετά την επίσκεψή του, ότι «εξάγουμε τεχνολογία στην Κίνα».

Πληροφορίες της "Ν.Κ." αναφέρουν ότι, αν τελικά ο Αλέξης Τσίπρας μπορέσει να επισκεφτεί, όπως επιθυμεί, το ΙΤΕ την επόμενη εβδομάδα, θα προχωρήσει και σε εξαγγελίες που αφορούν στην πολιτική για την έρευνα και την τεχνολογία.

Ίσως, μάλιστα, να μην είναι τυχαία η αναφορά του, στο πλαίσιο του πολιτικού προγράμματος εγκαινίων της ΔΕΘ, για πρωτοβουλίες ανάστρεψης της φυγής των επιστημόνων από τη χώρα, του γνωστού brain drain, οι οποίες ενδεχομένως να ανακοινωθούν από την Κρήτη.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήταν ο μόνος πολιτικός που πέρασε από τα περίπτερα της ΓΓΕΤ, ανάμεσά τους και του ΙΤΕ. Εκεί ήταν υπουργοί, αλλά και βουλευτές από όλες τις παρατάξεις και φυσικά ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας κ. Κώστας Φωτάκης, ο οποίος και έκανε μια σύντομη παρουσίαση των πολιτικών έρευνας στο περίπτερο της ΓΓΕΤ.

Τις εντυπώσεις του κοινού κέρδισαν τόσο το σύστημα που έχει αναπτύξει η ovidVR ΑΕ, (www.ovidvr.com)  εταιρεία spin off (τεχνοβλαστός) του Ινστιτούτου Πληροφορικής   για την εκπαίδευση χειρουργών σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας,  όσο και το περίπτερο για τον καθαρισμό με λέιζερ μνημείων, το οποίο, με δεδομένη και τη συνεργασία του ΙΤΕ με την Κίνα, ενθουσίασε τους απεσταλμένους του Πεκίνου, όπως επίσης η έρευνα που αναπτύσσεται στον τομέα της βιοτεχνολογίας και ειδικά του γονιδιώματος.

Άλλωστε από τα πλέον δημοφιλή περίπτερα με καινοτομίες από τα Ινστιτούτα του ΙΤΕ ήταν αυτό που παρουσίασε τη δουλειά τού νέου και πολλά υποσχόμενου εργαστηρίου αρχαίου DNA, το οποίο σχετίζεται με την εξατομικευμένη ιατρική του μέλλοντος που χαράσσει για το μέλλον το ΙΤΕ.

«Είμαστε υπερήφανοι για την παρουσία του ΙΤΕ στη ΔΕΘ»

Την ικανοποίησή τους για την απήχηση του ερευνητικού έργου στην Ελλάδα, και ειδικότερα από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, εξέφρασαν μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" τόσο ο αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας κ. Κώστας Φωτάκης, όσο και ο επικεφαλής του Ιδρύματος κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης. «Το ΙΤΕ έχει μια εξαιρετική παρουσία στη ΔΕΘ αναδεικνύοντας το έργο που επιτελείται στα Ινστιτούτα του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φωτάκης, προσθέτοντας ότι «καταδείχτηκε ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας σε όλη την προσπάθεια που καταβάλλεται για την οικοδόμηση της οικονομίας της γνώσης».

Από την πλευρά του, ο κ. Ταβερναράκης τόνισε ότι «είμαστε πολύ υπερήφανοι για την παρουσία του ΙΤΕ στη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση της χώρας, η οποία προσέλκυσε το ενδιαφέρον του πολιτικού κόσμου και του κοινού, το μεγάλο ενδιαφέρον του οποίου μας δίνει το κουράγιο να συνεχίσουμε, ενθαρρύνοντάς μας».

Ρεπορτάζ: Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια