default-image

«Λουκέτο» στην Τρούμπα, την πιο κακόφημη περιοχή της Αθήνας

«Λουκέτο» στην Τρούμπα, την πιο κακόφημη περιοχή της Αθήνας

Σαν σήμερα, 12 Σεπτεμβρίου, έληξε με θρίαμβο υπέρ των Αθηναίων η Μάχη του Μαραθώνα, πραγματοποιήθηκε η συναυλία του Γκάλαχερ στην Αθήνα, η δικτατορία σφράγισε την Τρούμπα και έγινε η επίθεση της Χρυσής Αυγής εναντίον μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ λίγο πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Διαβάστε αναλυτικά μερικά από τα γεγονότα που σημάδεψαν τη σημερινή μέρα:

Το τέλος της Τρούμπας εν μέσω δικτατορίας 

Σαν σήμερα, στις 12 Σεπτεμβρίου του 1967, εν μέσω χούντας, η Αστυνομία και ο Δήμος Πειραιώς σφραγίζουν, μετά από δεκαετίες λειτουργίας - τα "κακόφημα" μπαρ και τους οίκους ανοχής, που ανθούσαν στην περιοχή της Τρούμπας, στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Η μάχη του Μαραθώνα και ο ελληνικός θρίαμβος 

Στις 12 Σεπτεμβρίου του 490 π.Χ. λαμβάνει χώρα η πρώτη από τις τέσσερις μάχες της αρχαιότητας ανάμεσα σε Έλληνες και Πέρσες στον ελλαδικό χώρο. Ο λόγος για την περίφημη μάχη του Μαραθώνα, η οποία έληξε υπέρ των Αθηναίων και των Πλαταιέων. Οι τελευταίοι, με επικεφαλής τον Μιλτιάδη, κατάφεραν και επικράτησαν των Περσών, που είχαν αρχηγούς τους Δάτι και Αρταφέρνη.

Οι Πέρσες αφήνουν στο πεδίο της μάχης 6.500 νεκρούς, ενώ οι απώλειες από την ελληνική πλευρά ήταν μόλις 192. Αφού έθαψαν τους νεκρούς τους στο Μαραθώνα, οι Αθηναίοι ανήγειραν μνημείο πάνω στο οποίο χαράχτηκε το επίγραμμα του ποιητή Σιμωνίδη του Κείου: «Ελλήνων προμαχούντες Αθηναίοι Μαραθώνι, χρυσοφόρων Μήδων εστόρεσαν δύναμιν».

Η θρυλική συναυλία του Γκάλαχερ στην Αθήνα

Πέρασαν κιόλας 36 χρόνια από τη θρυλική συναυλία του Ιρλανδού Rory Gallagher στο στάδιο της ΑΕΚ, στη Νέα Φιλαδέλφεια. Στις 12 Σεπτεμβρίου του 1981 ο σπουδαίος μπλουζ-ροκ κιθαρίστας έδωσε το δικό του σόου μπροστά σε περίπου 40.000 άτομα, που διψούσαν να δουν ζωντανά στην Ελλάδα έναν πραγματικά μεγάλο μουσικό.

Η συναυλία έμελλε να μείνει στην ιστορία και να μνημονεύεται μέχρι σήμερα όχι μόνο για την επίδοση του Γκάλαχερ επί σκηνής. Πριν και μετά τη συναυλία σημειώθηκαν μεγάλης έκτασης επεισόδια ανάμεσα σε θεατές και αστυνομικούς, οι οποίοι, σύμφωνα με μαρτυρίες, έριχναν στο ψαχνό.

Οι δρόμοι πέριξ του γηπέδου της ΑΕΚ μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης, ενώ η μυρωδιά των δακρυγόνων που έπεφταν σωρηδόν από την Αστυνομία έκανε την κατάσταση αποπνικτική και μέσα στο συναυλιακό χώρο.

«Η συναυλία από μόνης της ήταν εκπληκτική, αλλά και επικίνδυνη. Απλά δεν ήθελα να αφήσω τα κόκκαλά μου σ' ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, χωρίς να ξέρω καν τι συνέβαινε», είχε πει για εκείνη τη βραδιά ο ίδιος ο Ρόρι. 

Η δολοφονική επίθεση της Χρυσής Αυγής

Σαν σήμερα, στις 12 Σεπτεμβρίου του 2013, λίγα 24ωρα πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, λαμβάνει χώρα στο Πέραμα του Πειραιά επίθεση από περισσότερους από 30 χρυσαυγίτες εναντίον 20 μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που πραγματοποιούσαν αφισοκόλληση για το Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή. Η επίθεση έλαβε χώρα λίγα μέτρα μακριά από την πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης του Περάματος: Τα μέλη της Χρυσής Αυγής βγήκαν από τα γύρω στενά με αυτοκίνητα και μηχανάκια και επιτέθηκαν στους κομμουνιστές - έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους - με σιδερολοστούς και κοντάρια, στην άκρη των οποίων είχαν προσαρμόσει καρφιά. Ως αποτέλεσμα τραυματίστηκαν σοβαρά τα περισσότερα από τα μέλη του ΚΚΕ, που δέχτηκαν τη μήνη των νεοναζιστών.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News