Ειδήσεις

Ποσό «μαμούθ» εγκρίθηκε για σχολεία στα Χανιά

Το ποσό των 40 εκατομμυρίων ευρώ ενέκρινε σήμερα η διυπουργική επιτροπή για την ανέγερση οκτώ νέων σχολικών μονάδων στα Χανιά.

Το ποσό των 40 εκατομμυρίων ευρώ ενέκρινε σήμερα η διυπουργική επιτροπή για την ανέγερση οκτώ νέων σχολικών μονάδων στα Χανιά.

Από τα συνολικά 40 εκατομμύρια τα δύο εκατομμύρια πρόκειται να διατεθούν για την ανάπλαση του Δημοτικού Κήπου Χανίων και την ένωση του με το πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών, σύμφωνα με την πρόταση του δήμου Χανίων.

«Έργα ζωτικής σημασίας για τα Χανιά που θα δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημα της σχολικής στέγης», χαρακτήρισε την έγκριση της χρηματοδότησης για νέες σχολικές μονάδες ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει εγκριθεί μεταπολιτευτικά για τα Χανιά», τόνισε επίσης ο δήμαρχος.

Ανάμεσα στις περιοχές που θα κατασκευαστούν νέα σχολεία είναι τα Κουνουπιδιανά Ακρωτηρίου, οι Μουρνιές και άλλες κεντρικές περιοχές οι μαθητές των οποίων σήμερα κάνουν μάθημα είτε σε παλαιά κτήρια είτε σε υπεράριθμα τμήματα.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση:

Με αφορμή την Απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Σ.Δ.Ι.Τ., που εγκρίνει την πρόταση του Δήμου Χανίων, ο Δήμαρχος, κ. Αναστάσιος Βάμβουκας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα είναι μία μεγάλη μέρα για τα Χανιά. Ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα!

Ο μεγάλος στόχος, που θέσαμε ως Δημοτική Αρχή από την αρχή της θητείας μας, ξεκινά να υλοποιείται μετά τη σημερινή απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Σ.Δ.Ι.Τ., η οποία ενέκρινε την πρόταση, που υπέβαλε ο Δήμος Χανίων, για τη δημιουργία 8 νέων σχολικών μονάδων και την ανακατασκευή του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας.

Με την Απόφαση αυτή γίνεται το μεγάλο βήμα για να δώσουμε οριστική λύση στο σημαντικό πρόβλημα των ελλείψεων σχολικής στέγης Α΄ Βάθμιας και Β΄ Βάθμιας εκπαίδευσης των Χανίων. Αν αναλογιστούμε ότι για πολλά χρόνια κατασκευάστηκε μόνο μία νέα σχολική μονάδα στο Δήμο, τότε μπορούμε να φανταστούμε πόσες δεκαετίες θα χρειαζόταν για να κατασκευάσουμε 8 νέες μονάδες. Η μέθοδος κατασκευής είναι αυτή των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.) και ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 40 εκατομμύρια ευρώ. Ίσως είναι η μεγαλύτερη επένδυση σε υποδομές, που έχει πετύχει μεταπολεμικά δημοτική αρχή στα Χανιά. Με βάση την εμπειρία ανάλογων έργων, που κατασκευάστηκαν με αυτή τη διαδικασία, πρόκειται για έργα με σύντομο χρόνο παράδοσης, με καλή ποιότητα κατασκευής, που συνδέεται με την πολυετή υποχρέωση συντήρησης από τον ανάδοχο του έργου.

Ως Δήμαρχος Χανίων αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση όταν βλέπω τον μεγαλύτερο από τους υψηλούς στόχους, που έχει θέσει αυτή η Δημοτική Αρχή, να μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης μόλις στα τρία χρόνια της θητείας μας, αφήνοντας πίσω όσους προσπάθησαν να μας αποθαρρύνουν. Για να φτάσουμε εδώ χρειάστηκαν τρία χρόνια συστηματικής δουλειάς και επίμονης διεκδίκησης ήδη από το 2014, που αναλάβαμε. Χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε πολλά εκκρεμή θέματα, χρειάστηκαν δεκάδες συναντήσεις και τηλεφωνήματα στα Υπουργεία, σκληρή δουλειά για να καταρτίσουμε την άρτια συνολική πρόταση, η οποία εν τέλει έλαβε την έγκριση της μεγάλης πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου και εγκρίθηκε τελικά και από τη Διυπουργική Επιτροπή Σ.Δ.Ι.Τ.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Υπουργούς, που με την υπογραφή τους έκαναν το όνειρό μας πραγματικότητα. Τον Πρόεδρο της Διυπουργικής, κ. Δ. Παπαδημητρίου, τον κ. Γ. Σταθάκη, τον κ. Ε. Τσακαλώτο, τον κ. Χ. Σπίρτζη, τον κ. Π. Σκουρλέτη, τον κ. Σ. Πιτσιόρλα καθώς και τον Ειδικό Γραμματέα Σ.Δ.Ι.Τ., κ. Νίκο Μαντζούφα.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω για την ιδιαίτερη συνεργασία μας και τη συμβολή τους σε αυτή τη μεγάλη επιτυχία των Χανίων το Γ.Γ. του Δήμου, κ. Δ. Φραγκάκη, τον συνεργάτη μου, κ. Κ. Μπροκαλάκη, την εταιρεία συμβούλων Deloitte, καθώς και τα Κρητικά Ακίνητα Α.Ε.

Αυτή η εξαιρετικά θετική εξέλιξη για τα Χανιά μας, δείχνει ότι τα Χανιά διαθέτουν μία ικανή και αποτελεσματική Δημοτική Αρχή και αποδεικνύεται ότι όταν δουλεύουμε με στόχους, σχέδιο, γνώση και επιμονή, προσηλωμένοι στην εντολή των συμπολιτών μας να υπηρετούμε τα συμφέροντά τους, τότε μπορούμε να επιτύχουμε στόχους, που φαντάζουν ακόμα και ανέφικτοι».

Την ερχόμενη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου στις 12.00, θα πραγματοποιηθεί Συνέντευξη Τύπου από τη Δημοτική Αρχή, όπου θα γίνει αναλυτική ενημέρωση σχετικά με το έργο και τα επόμενα βήματα.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια